Δοχεία με χλώριο γερμανικής προέλευσης στη Γούτα

Συριακά στρατεύματα εντόπισαν κιβώτια με χλώριο από τη Γερμανία και καπνογόνες βόμβες που παράγονται στο Σάλσμπερι, στο Ηνωμένο Βασίλειο, εντοπίστηκαν σε εδάφη της Ανατολικής Γούτα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Στις απελευθερωμένες περιοχές της Ανατολικής Γούτα, τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα έχουν βρει δοχεία με χλώριο από τη Γερμανία -το πιο φοβερό είδος χημικού όπλου- καθώς και καπνογόνες βόμβες που παράγονται – παρακαλώ δώστε προσοχή – στην πόλη Σάλσμπερι, στο Ηνωμένο Βασίλειο» δήλωσε η Ζαχάροβα σε συνέντευξη Τύπου, σε μια καταγγελία που περιπλέκει ακόμη περισσότερα την κατάσταση που επικρατεί στη περιοχή μετά την φερόμενη χημική επίθεση με χημικά όπλα.

Τα ευρήματα υπονομεύουν την «πίστη στην ανθρωπιά» της ηγεσίας κάποιων κρατών, που «δίνουν αυτές τις εντολές και λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις» πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

Η κ. Ζαχάροβα επέστησε  την προσοχή σε ένα άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, το οποίο είχε δημοσιευθεί το 2013 και το οποίο αποκάλυπτε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Λευκός Οίκος είχε δώσει την συγκατάθεσή του να πραγματοποιηθεί από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους επίθεση με χημικά στην Συρία και εν συνεχεία να επιρριφθούν οι ευθύνες στον σύρο πρόεδρο Άσαντ με σκοπό να ενισχυθούν οι διεθνείς στρατιωτικές παρεμβάσεις στην χώρα αυτή.

Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ακόμη η επίθεση που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους στην Συρία έγινε για να ενισχυθεί το μαχητικό πνεύμα των ανταρτών και για να ανασυντάξουν τις γραμμές τους, περιπλέκοντας έτσι τη διαδικασία του ειρηνευτικού διαλόγου.

Την Τρίτη, ρωσικά στρατεύματα εντόπισαν αποθήκη μέσα στην οποία βρίσκονταν ουσίες που είναι αναγκαίες για την παρασκευή χημικών όπλων στην συριακή πόλη Ντούμα, δήλωσε ο Αλεξάντερ Ροντιόνοφ, στρατιωτικός ειδικός στα χημικά όπλα.

«Οι ουσίες που εντοπίστηκαν, όπως θειοδιγλυκόνη και διαιθανολαμίνη, είναι απαραίτητες για την παραγωγή θείου και αζώτου υπερίτη (αέριο μουστάρδας). Επιπλέον, στην αποθήκη βρέθηκε φιάλη χλωρίου, παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε από μαχητές για να επινοήσουν την ευρέως διαδεδομένη ψευδή είδηση. Μπορούμε να συνάγουμε το συµπέρασµα ότι αυτό το εργαστήριο χρησιμοποιήθηκε από παράνομες ένοπλες οργανώσεις για την παρασκευή δηλητηριωδών ουσιών» τόνισε ο Ροντιόνοφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: