Συρία,η πτώση δύο πόλεων





Το πρωί η Αφρίν έπεσε στα χέρια των  Τούρκων και των συμμάχων τους,του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Ένα κεντρικό ερώτημα τώρα είναι κατά πόσον η κατάληψη του κουρδικού θύλακα θα οδηγήσει ή όχι στην εθνοκάθαρση της κουρδικής πλειοψηφίας του.


Το πρώτο που έκαναν οι πολιτοφύλακες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), μια κατά βάση αραβική δύναμη,μπαίνοντας στην Αφρίν ήταν να κάνουν κομμάτια το άγαλμα ενός  μυθολογικού ήρωα των Κούρδων .Οι λεηλασίες και τα άλλα σχετικά,ακολούθησαν
La statua di Kawa ad Afrin distrutta dai miliziani dell'Els (Foto: Reuters)
Η καταστροφή ενός συμβόλου: το άγαλμα του Kawa, του θρυλικού σιδερά  ο οποίος στις 21 Μαρτίου του 612 π.Χ. απελευθέρωσε τους Μήδους, έναν λαό που θεωρείτε ο πρόγονος του Κουρδικού, από τους Ασσύριους τυράννους του και τον βασιλιά  Dehak. Ο Kawa σκότωσε τον Dehak και από τότε η 21 Μαρτίου παρέμεινε στο κουρδικό φαντασιακό σαν η ημέρα αναγέννησης και απελευθέρωσης, το Newroz.
Από τα βίντεο των μαχητώντου FSA φαίνεται ότι πολλοί από αυτούς είναι πρώην μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ή της Αλ Κάιντα που βλέπουν τους Κούρδους και τις μη μουσουλμανικές μειονότητες ως εχθρούς που πρέπει να εκδιωχθούν ή να τους βγάλουν από τη μέση.


Τις τελευταίες ημέρες οι άμαχοι και οι μαχητές του YPG εγκατέλειψαν την περιοχή. 

 



Το κουρδικό YPG δεν έκανε κάποια σοβαρή προσπάθεια να υπερασπιστεί την πόλη και άφησε πίσω του μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών. Αυτό που θα κάνει τώρα η τουρκική κυβέρνηση θα είναι να «εγκαταστήσει» εκεί τους δικούς της και μέσα σε δύο με πέντε το πολύ χρόνια  θα τους επιτρέψει να ψηφίσουν για να προσαρτηθεί στην Τουρκία. Αυτό ήταν ξεκάθαρο από την αρχή, αλλά η πολιτική βλακεία της κουρδικής ηγεσίας είναι απίστευτη.
 
Αυτή είναι η άμεση συνέπεια των πολύ λανθασμένων εκτιμήσεων των Κούρδων των YPG που ελέγχουν το καντόνι της Αφρίν. Είχαν μια σαφή προσφορά από τη συριακή και τη ρωσική κυβέρνηση: να παραδώσουν τη διοίκηση στη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας και ο συριακός στρατός θα πήγαινε και θα υπερασπιζόταν τη γη τους.
Την προσφορά αυτή την απέρριψαν κάμποσες φορές επειδή πίστευαν ότι θα μπορούσαν να αντισταθούν σε μια επίθεση από έναν ανώτερο αριθμητικό εχθρό που έχει άφθονη υποστήριξη από τον αέρα και πυροβολικό. Αυτό η Χεζμπολάχ μπορεί να το κάνει , αλλά οι Κούρδοι δεν είναι Χεζμπολάχ. Το αμυντικό τους δίκτυο ήταν μέτριο και οι θέσεις άμυνας εύκολα ορατές από τον αέρα και το έδαφος , χωρίς καθόλου νερό και άλλα στοιχειώδη.


Αυτές οι μεσαιωνικού τύπου οχυρώσεις χτιζόντουσαν χρόνια, αλλά έπεσαν μέσα σε λίγες ώρες. Δεν υπήρχε προφανώς δεύτερη γραμμή άμυνας. Οι τακτικές στρατιωτικές ικανότητες που έδειξαν οι Κούρδοι των YPG ήταν μάλλον ερασιτεχνικές. Οι αναγγελθείσες ενισχύσεις από την ανατολική Συρία δεν άλλαξαν τους συσχετισμούς. Τώρα το καντόνι τους χάθηκε από υπέρτερες και πολύ εχθρικές δυνάμεις. Μπορεί ποτέ να επανακτηθεί;

Εν τω μεταξύ οι Η.Π.Α. είναι έτοιμοι να ''χαρίσουν'' στους Τούρκους την κουρδική πόλη Μαντζί


Ο στρατός της Συρίας συνεχίζει να ''κόβει'' σε πολλά μικρά κομμάτια  τις περιοχές της Ανατολής-Γκούτα που βρίσκονται στα χέρια των τζιχαντιστών. Χιλιάδες πολίτες έχουν καταφύγει στην πλευρά των κυβερνητικών. Οι διαπραγματεύσεις για την εκκένωση των  φανατικών «επαναστατών» συνεχίζονται. Σε μια εβδομάδα ή δύο ολόκληρη η περιοχή θα έχει απελευθερωθεί και θα ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

 Εντωμεταξύ, στην απελευθερωμένη περιοχή εντοπίστηκε «χημικό εργαστήριο», το οποίο πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή χημικών όπλων.

Σε υψηλού τόνους το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε ότι πληρωμένοι προβοκάτορες των αμερικανών σχεδιάζουν ένα "χημικό περιστατικό" το οποίο θα το φορτώσουν στη συριακή κυβέρνηση. Οι Η.Π.Α. έχουν μεταφέρει πολεμικά πλοία στην περιοχή, λένε οι Ρώσοι, και θα «απαντήσουν» βομβαρδίζοντας στόχους της Συριακής Κυβέρνησης με πυραύλους Κρουζ  . Αν  κάτι τέτοιο συμβεί , λένε οι Ρώσοι, τότε αυτοί θα πλήξουν οποιαδήποτε πλατφόρμα εκτόξευσης πυραύλων ανιχνευθεί .

Δεν υπάρχουν σχόλια: