Ξεδιαντροπιά



Τσακαλώτος: «Είναι ένα νομοσχέδιο φορολογικά πολύ προοδευτικό».

Κατρούγκαλος: «Η ίδια λογική αναδιανομής και προστασίας που ακούσατε από τον Υπουργό Οικονομικών ότι χαρακτηρίζει το φορολογικό νομοσχέδιο, χαρακτηρίζει και το ασφαλιστικό. Ακριβώς γιατί είναι κοινή η επιλογή μας, αυτή που μας προσδιορίζει στον πολιτικό χάρτη, που όπως είπε και ο Ευκλείδης έχει βορρά και νότο, έχει Αριστερά και Δεξιά, υπέρ μιας πολιτικής που είναι πολιτική Αριστερή υπέρ των αδύναμων, κοινωνικά αναδιανεμητική και κοινωνικά δίκαιη».

Πρόκειται για πρόκληση. Αρκεί να σκεφτούμε μόνο ένα πράγμα: όλα τα αντεργατικά και φορομπηχτικά μέτρα του τρίτου Μνημόνιου δεν έρχονται να αντικαταστήσουν αντίστοιχα μέτρα των δύο προηγούμενων Μνημονίων, αλλά έρχονται να προστεθούν σ' αυτά. Ούτε ένα μέτρο από τα προηγούμενα δεν καταργήθηκε. Επομένως, ό,τι προστίθεται τώρα κάνει τα πράγματα εξ ορισμού χειρότερα. Οι συριζαίοι, μάλιστα, έχουν πια την προνοητικότητα να μην υπόσχονται καμιά ελάφρυνση στο ορατό μέλλον (όπως έκαναν κάποτε οι Σαμαροβενιζέλοι, για να μη θυμίσουμε τι υπόσχονταν οι συριζαίοι πριν αναρριχηθούν στην εξουσία). Το μόνο που υπόσχονται είναι ότι δε θα πάρουν άλλα μέτρα (που κι αυτό είναι ψεύτικο).

Αυτοί, όμως, που το περασμένο καλοκαίρι μυξόκλαιγαν, ισχυριζόμενοι ότι υπέγραψαν το Μνημόνιο εκβιαζόμενοι, αυτοί που δε δίσταζαν να μιλήσουν ακόμα και για… πραξικόπημα στην ΕΕ, βγαίνουν τώρα με μοναδικό θράσος και ισχυρίζονται ότι εφαρμόζουν… προοδευτική πολιτική.

Ακόμα και μαθηματικά να δει κανείς το φορολογικό, θα διαπιστώσει ότι δεν πρόκειται καν για προοδευτική κλίμακα. Σε εισόδημα 10.000 ευρώ προστίθεται φόρος 100 ευρώ, ενώ σε εισόδημα 15.000 ευρώ η επιβάρυνση είναι 61 ευρώ. Σε εισόδημα 25.000 ευρώ η επιβάρυνση είναι 176 ευρώ, ενώ σε εισόδημα 27.000 ευρώ η επιβάρυνση πέφτει στα 8 ευρώ! Το αλαλούμ αυτό προκύπτει από το συνεχές γράψε-σβήσε ανάμεσα σε τεχνοκράτες της κυβέρνησης και της τρόικας, με στόχο να εξασφαλίσουν 1,8 δισ. ευρώ από την άμεση φορολογία.

Ομως, ακόμα κι αν υπήρχε μια συνεπής προοδευτικότητα από μαθηματική άποψη, η αντιδραστικότητα από κοινωνική άποψη θα ήταν οφθαλμοφανέστατη. Διότι η άμεση φορολογία προσθέτει κι άλλα βάρη στα χαμηλά εισοδήματα. Ακόμα κι αν στα ψηλότερα εισοδήματα η επιβάρυνση ήταν σχετικά μεγαλύτερη, ο συνολικός συσχετισμός δε θ' άλλαζε, γιατί αυτός είναι ήδη παγιωμένος στη φορολογία εισοδήματος.

Και τι να πούμε για την έμμεση φορολογία, την ευθέως αντιλαϊκή, από την οποία σκοπεύουν να πάρουν άλλα 1,8 δισ. ευρώ, μετά απ' αυτά που πήραν το περασμένο καλοκαίρι και απ' αυτά που έχουν πάρει τα προηγούμενα χρόνια; Προοδευτικό πρόσημο θα έχουν και αυτά τα μέτρα;

Η ξεδιαντροπιά των συριζαίων έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Αφού μεταπήδησαν στη χορεία των μνημονιακών δυνάμεων και ξανακέρδισαν τις εκλογές, μόνο ένα μέλημα έχουν: πώς να κρατηθούν όσο περισσότερο γίνεται στην εξουσία, έχοντας υποστήριξη από εγχώρια αστικά κέντρα και από τους ιμπεριαλιστές δανειστές.
  Γι' αυτό και σκορπούν δεξιά-αριστερά και σε καθημερινή βάση τα πιο τερατώδη ψέματα, εκτιμώντας ότι κάποια απ' αυτά θα γίνουν πιστευτά ή τουλάχιστον θα δημιουργήσουν σύγχυση και τα μέτρα τους θα περάσουν «χωρίς ν' ανοίξει ρουθούνι».

Το αν θα κρατηθούν στην εξουσία και πόσο, ελάχιστα ενδιαφέρει. Αλλωστε, μια κοινοβουλευτική διαδοχή δε θα οδηγήσει σε τίποτα το διαφορετικό από άποψη πολιτικής διαχείρισης. Το ζήτημα είναι τα παθήματα να γίνουν μαθήματα. Να σταματήσει ο ακολουθητισμός προς διάφορους τσαρλατάνους που φορούν λαμπρή αριστερή στολή. Ν' αρχίσει, επιτέλους, να οικοδομείται το αντίπαλο πολιτικό δέος, ως εργαλείο πραγματικά ανατρεπτικών εξελίξεων.

Π.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: