Οι πραγματικές αιτίες του πολέμου στη Συρία



Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δικηγόρος και ανηψιός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ JF Kennedy, με άρθρο του στο περιοδικό Politico εξηγεί τους πραγματικούς λόγους του πολέμου στη Συρία.
Η ένοπλη σύγκρουση στη Συρία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην άρνηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ να επιτρέψει τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από το Κατάρ στην Ευρώπη.


«Η απόφαση των ΗΠΑ να οργανώσουν μια εκστρατεία εναντίον του Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν ξεκίνησε μετά τις ειρηνικές διαδηλώσεις της Αραβικής Άνοιξης του 2011, αλλά το 2009, όταν το Κατάρ προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει με 10 δισεκατομμύρια την κατασκευή αγωγού που θα διέσχιζε τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, τη Συρία και την Τουρκία». 

Το έργο αυτό θα έδινε στις χώρες του Κόλπου ένα μεγάλο πλεονέκτημα στις παγκόσμιες αγορές και θα ενίσχυε τη θέση του Κατάρ, μιας χώρας στενά συνδεδεμένη με την Ουάσιγκτον στην περιοχή, δήλωσε ο Κένεντι Τζούνιορ.
Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ απέρριψε το σχέδιο λέγοντας ότι ερχόταν σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της συμμάχου χώρας Ρωσίας,του μεγαλύτερου προμηθευτή φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Τον επόμενο χρόνο, ο Μπασάρ αλ-Άσαντ αρχίσει να διαπραγματεύεται με το Ιράν την κατασκευή ενός άλλου αγωγού φυσικού αερίου που θα μετέφερε το ιρανικό φυσικό αέριο στο Λίβανο, οπότε το Ιράν θα γινόταν ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές φυσικού αερίου της Ευρώπης, εξήγησε ο δικηγόρος.

Αμέσως μετά την απόρριψη του αρχικού σχεδίου, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, με το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και το ισραηλινό καθεστώς, άρχισαν να χρηματοδοτούν τη λεγόμενη συριακή αντιπολίτευση και να προετοιμάζουν μια εξέγερση για την ανατροπή της κυβέρνησης, δήλωσε ο Κένεντι, ο οποίος επικαλείται στοιχεία από διάφορες εκθέσεις πληροφοριών στις οποίες είχε πρόσβαση.

Για το σκοπό αυτό, η CIA μετέφερε έξι εκατομμύρια δολάρια στη βρετανική τηλεόραση Barada, για την κατασκευή μηντιακών ρεπορτάζ που θα πίεζαν προς την ανατροπή του Σύρου πρόεδρου, πρόσθεσε.

Η CIA χρησιμοποιεί τα μέλη της εξτρεμιστικής ομάδας του Ισλαμικό Κράτους για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών στον τομέα των  υδρογονανθράκων και εκμεταλλεύεται τη δράση των εξτρεμιστικών δυνάμεων για να πλήξει την επιρροή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στην περιοχή, κατέληξε ο νεαρός δικηγόρος Ρόμπερτ Κένεντι.

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν οικονομικά, υλικοτεχνικά και στρατιωτικά τις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης και παρά τα πέντε χρόνια πολέμου δεν έχουν ακόμη κατορθώσει να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Συρίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχείρησαν επίσης να πετύχουν την άρση των κυρώσεων που απαγορεύουν την αποστολή αντιαεροπορικών όπλων στο συριακό έδαφος, προκειμένου να ενισχυθούν οι ένοπλες ομάδες που μάχονται εναντίον του συριακού στρατού.



Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια: