Η Τουρκία εισέβαλλε στην Συρία ;




Σήμερα οι δυνάμεις της Αλ Κάιντα στη Συρία, γνωστή και ως Jabhat al Nusra την οποία  οι ΗΠΑ ενισχύουν  από το 2012, αποχώρησαν  από  το κυβερνείο  του Χαλεπιού. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν τις περιοχές  αυτές  τις χρειάζεται για να εμποδίσει τη δημιουργία αυτόνομης  κουρδικής ζώνης στο βόρειο τμήμα της Συρίας, αλλά και ως ζώνη εφοδιασμού των  στρατιωτικών δυνάμεών  που θα καταλάβουν  αργότερα το Χαλέπι ,που είναι και ο στρατηγικός στόχος  του Ερντογάν.

Η Jabhat al Nusra  ισχυρίζεται ότι αποχώρησε από την περιοχή επειδή δεν θέλει να  στηρίξει την επίθεση της Τουρκίας στη Συρία ή / και την καταπολέμηση του Ισλαμικού  Κράτους  προς όφελος των τούρκων και των αμερικανών. Αλλά η χρονική στιγμή  που πήρε την απόφαση υποχώρησης είναι τέτοια  που δείχνει ότι έλαβε απλά μια εντολή  ή ότι  της έγινε μια προσφορά που δεν μπορούσε να αρνηθεί: ". Μετακινηθείτε τώρα ή θα σας κόψουμε  τα χρήματα και τη βοήθεια που σας δίνουμε εδώ και καιρό"


Λίγες ώρες μετά  την αποχώρηση της  Nusra  από τα μέτωπα του κυβερνείου του Χαλέπι και  την μετακίνηση της προς  το Idlib η εισβολή τουρκικών δυνάμεων ξεκίνησε:
   Αναφορές για είσοδο στη Συρία  από την Τουρκία της ταξιαρχίας Sultan Murad, της πρώτης ταξιαρχίας Τουρκμένιων μέσω Bab Al-Salame  με κατεύθυνση το Χαλέπι.

Έκτακτη είδηση  το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων  ANF: "δυνάμεις κατοχής οργανωμένες από την MİT" εισήρθαν στη Συρία από τη συνοριακή πύλη εισόδου Bab Al-Selamê  #TwitterKurds #Turkey #Syria 1/2

    ANF: (Turkmen) “Η ταξιαρχία Sultan Murat ” και η  “ταξιαρχία Fatih Sultan Mehmet” εισήλθαν στη Συρία από τη συνοριακή πύλη εισόδου  Bab al-Salameh  και μία ομάδα από το Idlib 2/2

   Η Al-Nusra αποσύρεται από το Χαλέπι προς το Idlib,ομάδες τουρκμένιων αποχωρούν από το Idlib και κατευθύνονται προς το Χαλέπι = προετοιμασία για ζώνη κατάπαυσης του πυρός, ελεγχόμενη  από τους Τούρκους.
Τα αμερικάνικα πολεμικά  από την  αμερικανική αεροπορική βάση  του  Incerlik στην Τουρκία που έφτασαν στην περιοχή  καλύπτουν από αέρος  την τούρκική εισβολή.

Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ έχει  στρατολογήσει  και  έχει εκπαιδεύσει γύρω στους 5.000 Τουρκμένιους που ζουν στη Συρία  για να καταλάβουν  για τον  Ερντογκάν  το διάδρομο  μέχρι το Χαλέπι. .
Η Τουρκική κυβέρνηση  ανακοίνωσε  νωρίτερα ότι τα όπλα που μετέφεραν φορτηγά της  Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και κατάσχεσε η στρατοχωροφυλακή  ενώ κατευθύνονταν προς τη Συρία τον Ιανουάριο  του 2015 δεν μετέφεραν όπλα στο ISIL ούτε σε ομάδες  που συνδέονταιμε την  al-Nusra αλλά  σε Τουρκμένιους  για την προσωπική τους προστασία. Πολλοί από αυτούς τους  "Τουρκμένιους"  δεν είναι παρά μισθοφόροι της   Al-Nusra  με άλλη ταμπέλα , τζιχαντιστές και μέλη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι διεθνείς διαβουλεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.  
Σήμερα μάλιστα βγήκαν στο φως νέα ενδιαφέροντα στοιχεία. Η πρώτη αντίδραση έρχεται από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, με την  αποκάλυψη  του πολύ γνωστού Σαουδάραβα  Tweeter, Mujtahid, για την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ Εμιράτων, Αιγύπτου ,Ιορδανίας, Ομάν υπέρ του καθεστώτος Άσαντ και τις προσπάθειες τους να συναινέσει στο σχέδιό τους  και η Σαουδική Αραβία.

Οι Άραβες δικτάτορες που επιδίωκαν την πτώση του καθεστώτος Ασαντ, τώρα άλλαξαν γνώμη.Από τη στιγμή μάλιστα που αυτοί πληρώνουν τους μισθοφόρους που μάχονται τον Ασαντ αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πραγματικό βήμα προς την ειρήνευση.

Αλλά  τα σχέδια Τουρκίας και ΗΠΑ είναι άλλα. Γιατί να επιμένουν  τώρα ότι ο Άσαντ πέφτει όπου να'ναι; Κάτι θα έχουν σχεδιάσει από το 2011
Είναι βέβαιο ότι θα έχουν σχεδιάσει τη συνέχιση του πολέμου και η σημερινή επίθεση του Ερντογάν στη Συρία κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Αφού τώρα τα αραβικά καθεστώτα δείχνουν να έχουν αλλάξει  γνώμη  για την πτώση του Ασαντ η Τουρκία και οι ΗΠΑ λογικά είναι υποχρεωμένες να κινηθούν ταχύτατα