Μια αριστερή γιαγιά στη δημαρχία της Μαδρίτης


 

Η Μανουέλα Καρμένα, συνταξιούχος δικαστικός και ακτιβίστρια για τα εργατικά  δικαιώματα, ορκίστηκε δήμαρχος της Μαδρίτης  μέσα σε ένα κύμα αριστερών υποψήφιων που νίκησαν στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές σε μια σειρά πόλεις της Ισπανίας.


Πρώην μέλος του κομμουνιστικού  κόμματος και εργατολόγος,  η Καρμένα τερμάτισε δεύτερη στις τοπικές εκλογές της 24 Μαΐου μετά από μια ζωντανή προεκλογική περίοδο που βρήκε  "τη γιαγιά με τη μεγάλη αγκαλιά" να αντιμετωπίζει τη  βετεράνο πολιτικό του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP)  κόμισσα Esperanza Aguirre ,  οπαδό της  Βρετανίδας  πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ, σε μία προεκλογική εκστρατεία ενάντια στη  διαφθορά, το σταμάτημα της ιδιωτικοποίησης δημοσίων υπηρεσιών και στην αποτροπή των εξώσεων στη Μαδρίτη. .

Αν και η υποψήφια του PP, η βετεράνος πολιτικός του Λαικού Κόμματος κόμματος, Εσπεράνθα Αγκίρε, κέρδισε τις περισσότερες ψήφους και έδρες στις δημοτικές εκλογές της 24ης Μαΐου, δεν κατάφερε ωστόσο να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των 29 εδρών που απαιτούνταν προκειμένου να εκλεγεί δήμαρχος.

Τελικά, η Καρμένα - η υποψήφιος του συνδυασμού  Ahora Madrid (ή "Μαδρίτη Τώρα") κατέληξε σε  συμφωνία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, του οποίου οι εννέα έδρες στο δημοτικό συμβούλιο προστέθηκαν στις  20 έδρες του Ahora Madrid και έτσι πήρε την πλειοψηφία.
 Η συμμαχία κοινοτικών ακτιβιστών της Καρμένα, Ahora Madrid (“Μαδρίτη Τώρα”) έχει το αντίστοιχό της σε έναν παρόμοιο αριστερό συνασπισμό στη Βαρκελώνη, υπό την ηγεσία της ακτιβίστριας κατά των εξώσεων Άντα Κολάου, η οποία εξελέγη σήμερα δήμαρχος στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας.
Η εκλογή των δύο γυναικών αντικατοπτρίζει τον κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού στην Ισπανία. Έπειτα από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης και μία σειρά σκανδάλων διαφθοράς, οι ψηφοφόροι επιλέγουν νέα κόμματα για να συντρίψουν ένα δικομματικό σύστημα το οποίο ήταν κυρίαρχο μετά την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Πριν από ένα χρόνο, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι η Μανουέλα Καρμένα  θα βρισκόταν σ το επίκεντρο των  ισπανικών  και διεθνών  μέσων ενημέρωσης.

Η δράση του  πολιτικού αουτσάιντερ για τη δημαρχία της Μαδρίτης της ακτιβίστριας  Μανουέλα Καρμένα  ξεκινά από την εποχή του Φράνκο, όταν ως δικηγόρος εργατολόγος  υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα των εργαζομένων και  συνελήφθηκε κατά τη δικτατορία του Φράνκο, που έπεσε  το 1975. Η κολεχτίβα δικηγόρων που  ίδρυσε έγινε στόχος εξτρεμιστικών ομάδων της δεξιάς που σκότωσαν  πέντε από τους συναδέλφους της και τραυμάτισαν τέσσερις το 1977.

Η Καρμένα  πριν συνταξιοδοτηθεί από  δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου  το 2010 είχε στήσει  συνεταιρισμό αλληλεγγύης στις φυλακισμένες  που πουλούσε  τα παιδικά ρούχα  που έφτιαχναν οι ίδιες στη φυλακή. Αρχικά απέρριψε  την πρόταση του ηγέτη των Podemos , Iglesias  να ηγηθεί της εκστρατείας του Ahora  για τη δημαρχία της Μαδρίτης και μόνο το Μάρτιο ενέδωσε.

 Αν και  υποστηρίχθηκε από το Podemos, η πρώην ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο, δηλώνει ότι δεν ανήκει σε κανένα κόμμα και  πως ελπίζει ότι θα φέρει μία “πραγματική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική”.

Η 71χρονη γιαγιά έχει πει ότι ένα από τα πρώτα μέτρα που θα πάρει σαν δήμαρχος θα είναι να σταματήσει τις εξώσεις  των οικογενειών που αδυνατούν  να πληρώσουν τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια που πήραν,  μία από τις πιο οδυνηρές  συνέπειες της πρόσφατης ύφεσης στη χώρα.
‘’Πρέπει να αναθεωρήσουμε  τις προτεραιότητες μιας πόλης  που επί 25 χρόνια  κινήθηκε προς μια  νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση,’’ είπε η  Καρμένα σε συνέντευξή της στο Ασοσιέιτεντ Πρες, ’’Η πόλη πρέπει να επιστρέψει στους πολίτες’’

Αυτό σημαίνει,μεταξύ άλλων  ότι θα ανοίξει για όλους τους πολίτες το Club de Campo,μια τεράστια έκταση με γήπεδα γκολφ, κολυμβητήρια, γήπεδα τένις, του οποίου το ισπανικό δημόσιο κατείχε το 51%  των μετοχών και θεωρείται ως αποκλειστικός  χώρος αθλοπαιδιών για τα συνδρομητικά μέλη της ισπανικής ελίτ ,τα μέλη του Κλαμπ.

Πηγή : france 24