Χώρα των Βάσκων. Ανθρώπινο τείχος ενάντια στην βαρβαρότητα της καταστολής




Την τελευταία εβδομάδα οι νέες καταδίκες της Audiencia Nacional , ένα ειδικό δικαστήριο που χειρίζεται υποθέσεις “εθνικού ενδιαφέροντος”, εναντίον επτά νεαρών προκάλεσαν την οργή και το θυμό των οργανώσεων της βασκικής αποσχιστικής αριστεράς  και η λαϊκή αντίδραση δεν άργησε να έλθει.


Χθες, στο κέντρο της πόλης Gasteiz (Βιτόρια στα καστιλιάνικα)   ένα νέο ανθρώπινο τείχος υψώθηκε  για να προστατεύσει τους  κατηγορουμένους και το οποίο  διαλύθηκε βίαια από την αστυνομία σήμερα το πρωί.
Οι κατηγορούμενοι είναι ένα μέρος από τους είκοσι οκτώ  αγωνιστές  οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στις δραστηριότητες του κινήματος νεολαίας Segi μια οργάνωση που κρίθηκε  «τρομοκρατική» και παράνομη από το ισπανικό Δικαστήριο το 2002, αλλά στη συνέχεια διαλύθηκε επισήμως μόλις πριν από τρία χρόνια.



Πριν ακόμα τους απαγγελθούν οι κατηγορίες, η αστυνομία συνέλαβε παράνομα τέσσερις από τους επτά. Η προληπτική αυτή κίνηση  του κατασταλτικού μηχανισμού είχε ως σκοπό να αποτρέψει την οργάνωση ενός  νέου  "λαϊκού  τοίχου",  μια  νέο, αλλά ήδη δοκιμασμένη στρατηγική αντίστασης για να ακυρωθεί  ή τουλάχιστον να καθυστερήσει η  εκτέλεση των συλλήψεων. Ετσι  κατάφεραν να κρυφτούν και  να αποφύγουν τη σύλληψη  τρεις νεαροί, ο Ibon, ο Igarki και ο Aiala, οι οποίοι επανεμφανίστηκαν χθες, Κυριακή, στην όμορφη κεντρική πλατεία της Gazteiz, ανάμεσα στους  χιλιάδες Βάσκους διαδηλωτές .


Για  πολλούς, το μεγάλο γεγονός της ανυπακοής αποτελεί ένα παραπέρα  βήμα αντίστασης  στις πολιτικές δίκες κατά  του κινήματος των  Βάσκων. Επιπλέον, η μεγάλη συμμετοχή των νέων και ο αποτελεσματικός τρόπος  επικοινωνίας  έκαναν  την κατάληψη της πλατείας ένα μεγάφωνο καταγγελίας του ανθρώπινου δράματος  που αντιπροσωπεύει το τελευταίο αυτό πολλαπλό επεισόδιο  καταστολής.  Αν και  το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καταδικάσει  επτά φορές την  κυβέρνηση της  Μαδρίτη για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασανιστήρια πολιτικών κρατούμενων, το ισπανικό κράτος εξακολουθεί  να δρα ανενόχλητο στα πλαίσια μιας  Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποτελεί την  εμπροσθοφυλακή της  "δημοκρατικής" υποκρισίας.

* Μπιλμπάο


 

1hh 

1hh1