Γιατί η Γερμανία προτιμά τον φόβο;..

Απολύτως λογική βρίσκει ο Πολ Κρούγκμαν την πρόταση Βαρουφάκη για ανταλλαγή χρέους και για χαλάρωση της απαίτησης να υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 4,5%.

«Δεν μπορώ να...
σκεφτώ ποιο επιχείρημα μπορεί να χρησιμοποιήσει η Γερμανία για να απορρίψει εξαρχής την πρόταση» είπε ο νομπελίστας οικονομολόγος.

Επιχείρημα οικονομικού περιεχομένου σίγουρα δεν μπορούν να βρουν οι Μέρκελ και Σόιμπλε, όπως δεν έχουν βρει μέχρι σήμερα και οι σοβαροί οικονομολόγοι. Έχουν όμως πολιτικά επιχειρήματα. Δεν τα λένε δημοσίως, ωστόσο προκύπτουν από τις κινήσεις τους και από τα συμφραζόμενα των επίσημων δηλώσεών τους.

Για παράδειγμα:

♦ Δεν είναι δυνατόν εμείς, μια ισχυρή χώρα, να υποστούμε τσαλάκωμα από τη μικρομεσαία Ελλάδα.
♦ Δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ γιατί τότε θα ανοίξει η όρεξη και σε άλλες κυβερνήσεις να σπεύσουν να ζητήσουν κάτι ανάλογο.
♦ Δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι η πολιτική της αντίστασης στην ηγεμονία μας αποδίδει γιατί θα εκτεθούν όλες οι υπάκουες ηγεσίες που έκαναν ό,τι τους λέγαμε αδιαμαρτύρητα.
♦ Δεν πρέπει να φανεί ότι μια κυβέρνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς μπορεί να πετύχει εκεί που οι άλλοι απέτυχαν γιατί σε λίγους μήνες θα έχουμε απέναντί μας κυβέρνηση των Podemos στην Ισπανία, που έρχονται φουριόζοι και με ριζοσπαστικό πρόγραμμα εξίσου επικίνδυνο για τα συμφέροντά μας με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κυβέρνηση των Σοσιαλιστών στην Πορτογαλία, οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν απολύτως πειθαρχημένοι, αλλά πήραν αέρα τα μυαλά τους με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνουν ότι η πολιτική της λιτότητας εξαντλήθηκε.
♦ Και τέλος, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον ΣΥΡΙΖΑ να γίνει η αιτία για να δημιουργηθεί ένα μέτωπο των χωρών του Νότου που θα είναι ο εφιάλτης μας. Αυτό δα έλειπε να ξυπνήσει η Γαλλία από το νήδυμο ύπνο της και να αρχίσει να διεκδικεί ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρασύροντας και την Ιταλία σε μια τροχιά σύγκρουσης.
♦ Ακολουθούμε πιστά τη συμβουλή του Μακιαβέλι ότι είναι προτιμότερο για τον Ηγεμόνα να προκαλεί τον φόβο παρά την αγάπη. Και επειδή η πολιτική μας δεν μπορεί να προκαλέσει την αγάπη των Ευρωπαίων ας συνεχίσουμε να τους τρομάζουμε.
Όπως έχουμε μάθει από την ιστορία, η αλαζονεία είναι ένα από τα σοβαρά λάθη των ηγεμόνων. Υπερεκτιμούν την ισχύ τους και υποτιμούν τη δύναμη των υποτελών. Το συνειδητοποιούν όταν είναι πολύ αργά γι' αυτούς...

Τάσος Παππάς – efsyn.gr

[--->]