Σαμαράς: Στρίψαμε το καράβι στον δρόμο της ανάπτυξης...Παράδειγμα προς μίμηση η Ελλάδα



Πράγματι

Ας αρχίσουμε λοιπόν από το δημόσιο χρέος


Όπως μπορείτε να μαντέψετε από το γράφημα, το ελληνικό δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ, έχει υπερβεί κατά πολύ τα επίπεδα του χρέους πριν από τις δύο μειώσεις του στο διάστημα  2011- 2012. Κατά πάσα πιθανότητα, αν στην Ελλάδα, παραμείνουν οι ίδιες συνθήκες, τότε η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα αναδιάρθρωση του χρέους.



 


 Το ΑΕΠ της Ελλάδα, σε σχέση με το 2008, μειώθηκε σχεδόν 30% και η ελληνική οικονομία διανύει εδώ και δύο χρόνια  μια κατάσταση πλήρους αποπληθωρισμού, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο περίπλοκη τη σταθεροποίηση του υψηλού δημόσιου χρέους και την επιστροφή του σε καθοδική πορεία. 

Σ' αυτά να προστεθεί και το ιδιωτικό χρέος που εκτοξεύθηκε κυριολεκτικά  στα ύψη με την είσοδο της χώρας στο ευρώ, και, σήμερα, φτάνει στο 130% περίπου, του ΑΕΠ.
 
Το τεράστιο ιδιωτικό χρέος (το οποίο προστίθεται σ’ αυτό του δημόσιου τομέα της οικονομίας) αντανακλάται και στην επισφαλή κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που έχει συσσωρεύσει 80 δισεκατομμύρια δολάρια μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σχεδόν το 50% του ΑΕΠ.



Παρά το πρόγραμμα ''διάσωσης'' της Τρόικας, οι δημόσιες δαπάνες στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια, αυξήθηκαν πάνω από 14 μονάδες του ΑΕΠ, κυρίως λόγω της κατάρρευσης του ΑΕΠ, η οποία επιδείνωσε τη σχέση.



Σε σχέση πάντα με τον προϋπολογισμό του δημοσίου, το 2013, το έλλειμμα ήταν περίπου 13%
  
Η ανεργία είναι κοντά στο 30%, ενώ στους νέους ,περίπου 60% .




Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώραςείναι στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
 
Τέλος, πέρα από όλα αυτά, πριν από λίγες ημέρες, σε άρθρο στο Bloomberg αναφέρεται ότι, στην Ελλάδα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων στο Δημόσιο αγγίζουν τα 63 δισεκατομμύρια ευρώ, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 14 δισεκατομμύρια ευρώ από μη καταβληθείσες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.
Με λίγα λόγια, μια καταστροφή άνευ προηγουμένου.


Τα στοιχεία από την Eurostat