Ισραήλ : Δεκάδες αραβοϊσραηλινοί εργαζόμενοι απολύθηκαν επειδή πόσταραν στο Facebook



Άραβες Ισραηλινοί απολύθηκαν από τις δουλειές τους επειδή επέκριναν τις ενέργειες της χώρας τους στη Γάζα, στο Facebook. Ακριβής αριθμός δεν υπάρχει, αλλά πιστεύεται ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε δεκάδες, σύμφωνα με  τοπική ΜΚΟ.

Στην καταγγελία προέβη η Μ.Κ.Ο., New Israel Fund μετά από αίτημα παλαιστίνιων εργαζομένων οι οποίοι ζήτησαν τη βοήθεια της, που απολύθηκαν επειδή σχολίασαν αρνητικά την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

 
"Υπήρξε σοβαρό πρόβλημα από την αρχή της σύγκρουσης, κάτι που είναι εντελώς παράνομο. Το Ισραηλινό εργατικό δίκαιο δεν επιτρέπει την απόλυση εργαζομένων επειδή έκφρασαν τις πολιτικές τους απόψεις πόσω μάλλον που στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ιδιωτικές απόψεις που εκφράστηκαν εκτός χώρου εργασίας", δήλωσε ο Steven Beck,ο διευθυντής διεθνών σχέσεων στην Ένωση για τα Πολιτικά Δικαιώματα στο Ισραήλ (Civil Rights in Israel (ACRI.)


Τουλάχιστον 25 σελίδες έχουν στηθεί στο Facebook όπου ζητείται η τιμωρία των απάτριδων Ισραηλινών. Με ονόματα όπως "Αποκαλύψτε τους προδότες" και "Εξω από τα σχολεία μας",και με δημοσίευση των ονομάτων, των φωτογραφιών και των επιχειρήσεων που εργάζονται όσοι δεν συμφωνούν με την πολιτική του Ισραήλ. Επίσης ζητούν από τους εργοδότες τους να τους απολύσουν.

Ο Beck πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που το Ισραήλ ξεκίνησε την εκστρατεία του στη Γάζα, όσοι είναι αντίθετοι θεωρούνται προδότες "από ορισμένα τμήματα του πληθυσμού", γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους διαφωνούντες  να ακουστούν οι φωνές τους.

Τον περασμένο μήνα ένας δημοτικός υπάλληλος ο Isra Gara -Άραβας - απολύθηκε επειδή χαιρέτισε το θάνατο 13 Ισραηλινών στρατιωτών στη Γάζα. Τρεις άλλοι Ισραηλινοί Άραβες - ένας γιατρός και μία νοσοκόμα σε δύο διαφορετικά νοσοκομεία και ένας υπάλληλος του δήμου Safed - τέθηκαν σε διαθεσιμότητα επειδή έκαναν επικριτικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε η Haaretz.

Αν και αποτελούν πάνω από το ένα πέμπτο του πληθυσμού του Ισραήλ, πολλοί Άραβες Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι υφίστανται διακρίσεις, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τους Εβραίους του Ισραήλ.

 ΠΗΓΗ: