Φιλαράκι, έχεις ένα 500άρικο;

 
Ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος και έχεις ήδη 500 ευρώ στην τσέπη. Δεν τα έχεις, δηλαδή, ακριβώς. Στα έβαλε ο Αρχηγός Σαμαράς για να βγάλει φωτογραφίες και μετά το πέρας της τελετής να στα ξαναπάρει. Τουλάχιστον, χθες μάθαμε ποια είναι η διαφορά μεταξύ καραμανλικής ανεύθυνης δεκshάς και σαμαρικής ακροδεξιάς της ευθύνης. Μετά από την καταστροφή, η πρώτη μοιράζει τριχίλιαρα, η δεύτερη πεντακοσάρικα.

  • ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ, ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΚΑΙ Η ΜΟΙΡΑΣΙΑ
10009621_10101110541767805_578178335_n 
Σε κάθε περίπτωση το μνημονιακό παρακράτος είχε από καιρό έτοιμες τις νεκρολογίες για τον θάνατο της ελληνικής οικονομίας. Οι θυσίες και οι κόποι που αποδίδουν και η στροφή στην ανάκαμψη που ήρθε μετά την επιτυχή διαπραγμάτευση και που μπλα μπλα μπλα, όλα επαναλαμβάνονται στο γνωστό μονότονο μοτίβο από τρισευτυχισμένους παπαγάλους που έχουν τρελαθεί να τρέχουν πέρα δώθε στο κλουβί της ενημέρωσης που σε έχουν φυλακίσει.


Η σημερινή ημέρα είναι μια καλή ευκαιρία για μελέτη. Να μελετήσεις την τέχνη του λακέ που επιβιώνει με όλα τα αφεντικά. Το μνημονιακό παρακράτος σε κλέβει εδώ και μια πενταετία τουλάχιστον και από τα κλεμένα φτιάχνει πλεόνασμα, έχοντας το θράσος να το μοιράζει. Ο καλός χρυσαμαρίτης μοιράζει προεκλογικά ψίχουλα, ακολουθώντας τα επίσημα κανάλια της διαπλοκής και εμπλοκής των δανειστών.

 Δικαίωνεται έτσι και ο δήμαρχος Καμίνης που αντιδρούσε σε διανομή μερίσματος χωρίς άδεια, επιμένοντας ότι «τέτοιου είδους εκδηλώσεις προκαλούν κάθε δημοκρατικό πολίτη και πλήττουν βίαια την προσπάθεια για ανάταξη της χώρας και της Αθήνας ειδικότερα, καθώς στέλνουν στην κοινή γνώμη, εγχώρια και διεθνή, ένα διπλά εσφαλμένο μήνυμα: ότι στην πρωτεύουσα της χώρας επικρατεί μια γενικευμένη κατάσταση εξαθλίωσης, η οποία μπορεί μάλιστα να αντιμετωπιστεί με δράσεις ρατσιστικής και ξενόφοβης ελεημοσύνης».

Χθες καταλάβαμε τη διαφορά των σοβαρότερων χρυσαυγιτών από τους λούμπεν που βρίσκονται στη μπουζού. Οι δεύτεροι παίρνουν άδεια από τους πρώτους και οι πρώτοι από την τρόικα. Υπάρχει ιεραρχία ακόμα και στα ζαρούλια της ευθύνης. Δεν είναι όλα ίσα και όμοια. 

  • ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΟΣ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΚΕΤΟ ΤΣΙΓΑΡΑ
10009435_10101110541732875_1296214693_n 
Σ” αυτό το σημείο, πάντως, θα πρέπει να καταγγείλουμε τις εφημερίδες τις αντιπολίτευσης. Δεν μπορεί να είναι και επανεκκίνηση και πρώτο βήμα εξόδου από την κρίση – όπως λένε τα Νέα και η Καθημερινή – και ψίχουλα όπως λένε η Εφημερίδα των Συντακτών και η Ελευθεροτυπία.
«Ψίχουλα στον δρόμο για την κάλπη – Προεκλογικό μοίρασμα του πλεονάσματος για ψηφοθηρικούς λόγους – Θα δώσουν 505 εκατ. ευρώ σε ένα εκατ. πολίτες από το πρωτογενές πλεόνασμα – Θα ενισχυθούν ένστολοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και ανάπηροι», γράφει η Εφσυν και κάτω κάτω βάζει «ΤΣΙΠΡΑΣ: Σκανδαλώδης απαλλαγή Λάτση – Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό κατέθεσε χτες ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταγγέλλοντας σκανδαλώδη απαλλαγή του Σπύρου Λάτση από τις ευθύνες για τη χρεοκοπία της Eurobank. Ζημιά δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ θα προκύψει από τη διαδικασία που συμφώνησαν κυβέρνηση, τρόικα και τραπεζίτες για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών».

Στο ίδιο μοτίβο η Ελευθεροτυπία θυμάται πως: «Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΞΕΧΑΣΕ ΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ 70% ΤΟΥ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ – και μοιράζει το 17% – Δηλαδή ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα σε ανέργους, ανάπηρους, χαμηλοσυνταξιούχους και… ένστολους».

Το ερώτημα πανάρχαιο, όπως το πρώτο επάγγελμα στην ιστορία του μνημονίου, αυτό του αυλικού παπαγάλου: Πείνασες αρκετά ή θες και Αντώνη Σαμαρά;
  • ΘΕΛΩ ΚΙ ΑΛΛΟ
Ασφαλώς, την απάντηση την δίνει η Καθημερινή, η πρώτη φυλλάδα της πιάτσας: «Πρώτο βήμα εξόδου από την κρίση». Καραμούζες, νταούλια, βλαχομπαρόκ κολωνακιώτικο και η μεγάλη είδηση:
 «Σαμαράς: Άλλα μέτρα δεν θα υπάρξουν – Ποιοι θα πάρουν από το μέρισμα των 505 εκατ. – Μείωση των εισφορών εργοδοτών – εργαζομένων – Τι αλλάζει για γάλα, φάρμακα και βιβλία». 
Ανατριχίλα διατρέχει το ιστορικό τρίγωνο της Αθήνας από το Σύνταγμα μέχρι την πλατεία Αγίας Ειρήνης, όπου κυλά το Ποτάμι της φαιοφιλελέρας. Επιτέλους, θα πάρει αυτή η πλέμπα το πεντακοσάρικό της να ησυχάσει, να μας αφήσει κι εμάς ήσυχους να ψωνίζουμε τας Κυριακάς, να τιμούμε τη μνήμη του Βασιλέως Παύλου, να κάνομεν ποδηλατάδες και κυνήγια θησαυρώνε και να απολαμβάνουμε ως φερέλπιδες της Αθηναϊκής Φωνής το ντίλντο της διαπλοκής.
«Επιτυχία και θυσίες» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου της Καθημερινής και από κάτω το ξεπατικωμένο νόημα: «Η διαπραγμάτευση με την τρόικα είχε χθες θετική κατάληξη. Δεν υπάρχουν, επιτέλους, νέα δημοσιονομικά μέτρα και η έμφαση δίδεται πλέον στις μεταρρυθμίσεις. 
Η Ελλάδα έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια προσαρμογής και γι” αυτό η κυβέρνηση μπορεί και διαπραγματεύεται. Ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο πιστώνονται την επιτυχία, η οποία, όμως, οφείλεται στις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών και φορολογούμενων. Είναι, εξάλλου, εξαιρετικά σημαντικό το πλεόνασμα, δηλαδή οι θυσίες των φορολογουμένων, να διοχετευθεί στους πραγματικά αδύναμους και σε δράσεις οι οποίες έχουν αμιγώς αναπτυξιακό χαρακτήρα».

  • ΤΟ ΣΗΜΑΔΙ ΠΑΝΩ ΣΟΥ
10009715_10101110541717905_1880319964_n 
Διαβάζει τέτοιες βλακώδεις αγκιτάτσιες η αυτοαποκαλούμενη σιωπηλή πλειοψηφία και νομίζει πως κάθεται πάνω στις κατακτήσεις του Διαφωτισμού. Η πραγματικότητα είναι πως για άλλη μια φορά αφοδεύει. Στα Νέα της Πλατείας Οδού βρίσκουμε ακριβώς το ίδιο κείμενο σε παραλλαγή με τίτλο «Η ΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΠΕΝΤΕ ΕΤΩΝ». Η διαφορά των Νέων από την Καθημερινή είναι πως τα πρώτα έχουν υποχρέωση να βάλουν στο κάδρο της επιτυχίας τον Βαγγέλη τον Βενιζέλο τον Μεγαλοπρεπή, Σουλτάνο Χαν, Κυρίαρχο του Οίκου του Ανδρέα, Χάνου των Χάνων, Χαλίφη στη θέση του Χαλίφη και Πατισάχ της Σοσιαληστρικής Πίστης και Διάδοχο του Προφήτη του Κυρίαρχου Σαμαρά του Σύμπαντος, Φύλακα των Ιερών Πόλεων της Τούμπας, Αυτοκράτορα των Τριών Πόλεων της Χαριλάου, Σερασκέρη της Συρίας, Κατακτητή της Κριμαίας, Μπεηλέρμπεη της Ανατροπής και Λόρδου της Βρυξέλλάς.

Ο Βαγγέλας είναι πρώτη μούρη σήμερα στα Νέα μαζί με τον Αρχηγό σε ένα πρωτοσέλιδο που ξεκινά με το σεμνό «Ανοίγει ο δρόμος της ανάκαμψης – Επανεκκίνηση – Αναπτυξιακή στροφή εξήγγειλε ο Σαμαράς μετά τη συμφωνία με την τρόικα – Επόμενοι σταθμοί: έξοδος στις αγορές και διευθέτηση του χρέους» και μετά βάζει της Παναγιάς τα μάτια. Ο συμβολισμός εδώ είναι πως «Η χθεσινή συμφωνία της κυβέρνησης ΝΔ-ΠαΣοΚ με την τρόικα σημαδεύει τη στροφή της Ελλάδας από την κρίση στην ανάκαμψη».


Σαμαρά και 500άρικο μέχρι να τα κάψει όλα και να βάλεις μυαλό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: