Ιδιο φάρμακο(ι) παντού: έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης (;) και στην Πορτογαλία



Η πορτογαλική κυβέρνηση , ακολουθώντας τις προσταγές της τρόικας ( ΕΚΤ , ΕΕ , ΔΝΤ) ετοιμάζεται να βάλει πάλι χέρι στις τσέπες των συνταξιούχων , χωρίς καμία εξαίρεση . Η κυβέρνηση του Pedro Passos Coelho πέρασε μια νέα διάταξη στον ισχύοντα προϋπολογισμό, με την οποία επιβάλλεται          " έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης " ( CES ) σε όλους τους συνταξιούχους και ακόμη περισσότερες περιστολές δαπανών σε τομείς που είχαν ήδη υποστεί μεγάλες περικοπές πέρυσι. Το απεχθές αυτό μέτρο το υιοθέτησε μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστήριου της Λισαβόνας να θεωρήσει "παράνομη " την περικοπή κατά 10 % των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων .
 
Με τα  390.000.000 ευρώ από την περικοπή των συντάξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πάνω από ένα ορισμένο όριο, το έλλειμμα θα φτάσει στο 4 % ΑΕΠ του 2013 . Αν δεν το στόχο , η Πορτογαλία δεν θα πάρει τα 2.700 εκατομμύρια ευρώ της δόσης του δανείου όπως προβλέπει το πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ . Αρχικά, είχε αποφασιστεί η περικοπή των συντάξεων από 3,5 έως 10 % για τις συντάξεις άνω των 1.350 ευρώ (μεικτά) ,αλλά τώρα η κυβέρνηση του Passos Coelho , σκοπεύει να επεκτείνει την υποχρεωτική αυτή εισφορά σε όλους τους συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα .
 
Το μέτρο θα συζητηθεί στη Βουλή στις 22 Ιανουαρίου, με ένα νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων . Συνδικάτα και κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν το " μέτρο ανήθικο " αφού πλήττει ακόμη περισσότερο τηο βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών με την ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση των φόρων , τη μείωση των μισθών, την αύξηση του ΦΠΑ ( μέχρι 23 % ) ,και την ανεργία να φτάνει στο 17 % .
 
Ο Olli Rehn , ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις , δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να δώσει στη χώρα " επιπλέον βοήθεια " υπό τον όρο ότι η Λισαβόνα "θα  συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί". Η υποχρεωτική εισφορά για τις συντάξεις θα καλύψει την τρύπα  των 390.000.000 ευρώ που προέκυψε μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ένα τίποτα μπροστά στα 78 δισεκατομμύρια ευρώ που υποχρέωσε η τρόικα να δανειστεί η Πορτογαλία πριν τρία χρόνια ,ενά ποσό όμως τεράστιο σε σχέση με το μέγεθος της φτωχοποίηση του πληθυσμού της χώρας .

Δεν υπάρχουν σχόλια: