Le Monde: Χρονικό ενός γεύματος




Μια συνόψιση της LeMonde των ομιλιών των ευρωπαίων αρχηγών κρατών, στη διάρκεια του δείπνου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης. Προφανώς, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται μήπως χάσουν τις εκλογές και προσπαθούν να αντισταθούν (προς το παρόν) στις πιέσεις της Γερμανίας ...
 



Από τις ομιλίες των αρχηγών κρατών της Ε.Ε. που μετέφερε η Le Monde με βάση εσωτερική πληροφόρηση ,όπου οι περισσότεροι  από αυτους συντάχτηκαν κατά του σχεδίου που πρότεινε η Μέρκελ για την αντιμετώπιση της κρίσης δημόσιου χρέους : να υπογραφούν δεσμευτικές συμφωνίες ανάμεσα σε κάθε κράτος μέλος και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ασκηθεί αυστηρός έλεγχος κατά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων , με αντάλλαγμα , ενδεχομένως , τυχόν οικονομικά κίνητρα .





"Πρέπει να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ,  για τις οποίες όλοι πρέπει να δεσμευτούν - ξεκινά ο Herman van Rompuy , Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - Ξέρω ότι είναι δύσκολο". Αλλά από την αρχή , ακόμα και οι παραδοσιακοί σύμμαχοι της Γερμανίας αποστασιοποιούνται από την πρόταση της Άνγκελα Μέρκελ . " Οποιαδήποτε δεσμευτική απόφαση πρέπει να σέβεται τα κοινοβούλια", λέει ο Αυστριακός Werner Faymann , τονίζοντας την «εθνική κυριαρχία» . " Δεν υπάρχει καμία εκχώρηση κυριαρχίας " ανταπαντά μετά από λίγο η καγκελάριος. "Τις συμβατικές συμφωνίες τις διαπραγματευτήκατε εσείς , με το Κοινοβούλιό σας". " Ακόμα και οι εφημερίδες μας μιλούν για υπαγόρευση" , προσπαθεί να καθησυχάσει η Μέρκελ ως προς τις συστάσεις των Βρυξελλών .



" ΠΟΛΛΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΓΙΝΑΝ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ "


Ο Mark Rutte , ο Ολλανδός πρωθυπουργός , είπε ότι είναι "πεπεισμένος ότι αυτές οι συμφωνίες δεν θα βοηθήσουν". Ο ίδιος αμφιβάλλει ότι οι χρηματικές ενισχύσεις που προτείνει το Βερολίνο θα ενθαρρύνουν τις μεταρρυθμίσεις . Στις Κάτω Χώρες , "πολλές μεταρρυθμίσεις έγιναν χωρίς αλληλεγγύη και τώρα εμείς πρέπει να πληρώσουμε για όσους δεν έχουν κάνει τις μεταρρυθμίσεις", λέει ο φιλελεύθερος ηγέτης , μιλώντας για "κόκκινες γραμμές" όσον αφορά τα πιθανά οικονομικά κίνητρα . "Δεν είναι θέμα χρημάτων , πρόκειται για τη νομιμοποίηση της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης", πρόσθεσε η φινλανδή Jyrki Katainen . " Τα σχέδια διάσωσης τροφοδότησαν τον λαϊκισμό . Πρόκειται για ένα καρκίνο . "



Για τις χώρες του Νότου ο Mariano Rajoy , ο ηγέτης της ισπανικής κυβέρνησης , ήταν αυτός που πέρασε στην επίθεση. " Πολλοί από εμάς προχωρούν τις μεταρρυθμίσεις", δήλωσε ο ηγέτης των Συντηρητικών . Οι συμφωνίες πρέπει να γίνονται σε "εθελοντική", βάση επιμένει . "Αν δεν προχωρήσετε τις μεταρρυθμίσεις , θα χάσετε την εθνική σας κυριαρχία", προσθέτει ο Mario Draghi , πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , ένας από τους λίγους , με τον José Manuel Barroso , που υποστηρίζουν την καγκελάριο .


Μπροστά στην επιμονή του Mariano Rajoy να θέλει να εξαλείψει τη νομική υποχρέωση ,η Angela Merkel αφήνει να της ξεφύγει: " Αργά ή γρήγορα , χωρίς την αναγκαία συνοχή , το ευρώ θα εκραγεί ( ... ) Αν αυτό το κείμενο δεν είναι αποδεκτό για την Ισπανία , αφήστε το , θα τα ξαναπούμε μετά από δέκα χρόνια". " Εάν όλοι συμπεριφέρονται όπως επί κομμουνισμού , τότε χαθήκαμε",  είπε η Καγκελάριος , όταν ο ηγέτης της Μάλτας προβάλλει έντονες επιφυλάξεις .



Χωρίς να έχει πειστεί ,ο Φρανσουά Ολάντ παραμένει μάλλον διακριτικός . Αποφεύγει να αναφερθεί στο ύψος της "χρηματοοικονομικής ενίσχυσης" που η Γαλλία σκοπεύει να διαπραγματευτεί με αντάλλαγμα αυτές τις συμφωνίες . " Υπάρχουν αυτοί που δεν θέλουν πλέον να πειθαρχήσουν και φοβούνται ότι θα καταστεί υποχρεωτική . Και άλλοι που δεν θέλουν να πληρώσουν" συνοψίζει ο Γάλλος πρόεδρος . " Ας συμφωνήσουμε ως προς τις αρχές και ας αποφασίσουμε για τις λεπτομέρειες μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου του 2014".Ο Elio di Rupo , ο πρωθυπουργός του Βελγίου , είναι στην ίδια γραμμή : "Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν ,ας μη εμφανίσουμε μια Ευρώπη οπλισμένη με ραβδί . "


" ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΤΟΥΝ"

Μπροστά σ’ αυτή την αντίσταση , η Άνγκελα Μέρκελ χάνει την υπομονή της . " Μεγάλωσα σε ένα κράτος που είχε την τύχη να βγει από τη δυσχερή θέση του με τη βοήθεια της Δυτικής Γερμανίας . Αλλά αυτό κανείς δεν θα το κάνει για την Ευρώπη", λέει , πριν αναφερθεί και στα χειρότερα της νομισματικής κρίσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης: "Τότε συζητήσαμε αν η Ελλάδα θα πρεπε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και νομίζω ότι αν αυτό είχε συμβεί , όλοι εμείς θα την εγκαταλείπαμε λίγο αργότερα". " Κάποια στιγμή τα πράγματα θα εκτροχιαστούν , θα βγούμε από την πορεία μας", είπε .



Η Angela Merkel λέει ότι διαβάσε το βιβλίο Οι υπνοβάτες , του Christopher Clark , για την έναρξη του πολέμου το καλοκαίρι του 1914 : "Ολοι απέτυχαν και αυτό οδήγησε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο", λέει , πριν αλλάξει κουβέντα: "Η η ζωή δεν είναι δίκαιη : αν το παρακάνει κανείς στο φαί και πάρει κιλά , άλλοι όμως εξακολουθούν να τρώνε λίγο και μπορούμε να τους πληρώσουμε το γιατρό. Αυτό δεν λέγεται υπαγόρευση , να βοηθάμε αυτούς που δεν μπορούν να βοηθήσουν τους εαυτούς τους απαιτεί την κατανόηση μας " . Γι 'αυτήν, καλύτερα να πληρώσουμε τώρα  3 δις ευρώ για να ενθαρρύνουμε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν παρά να δώσουμε 10 δις ευρώ σε κάποιο σχέδιο διάσωσης μετά από λίγα χρόνια.



Αλλά αυτό δεν ωφελεί σε τίποτα .Τότε η Άνγκελα Μέρκελ πρότεινε να αναβληθεί η λήψη απόφασης για το Δεκέμβριο του 2014: "Δεν θέλω να μου πει κάποιος ότι έχασε τις εκλογές" ,  λόγω των συμβάσεων . Το Δεκέμβρη του 2014 ; "Εγώ δε θα ‘μαι πια εδώ ", είπε ο Barroso . "Δεν πειράζει ! "  ξεφεύγει της καγκελαρίου. "Δεν θα πεθάνω για τις συμφωνίες, καταλήγει" ο κ. Herman Van Rompuy , "αλλά θέλω να τελειώσω τη δουλειά πριν από το τέλος της θητείας μου" τον Νοέμβριο του 2014. Στη συνέχεια συμφωνεί για αναβολή της λήψης απόφασης από τον Ιούνιο στον Οκτώβριο του 2014.


Δεν υπάρχουν σχόλια: