Ρόμπερτ Ζέλικ της Π.Τ. :ο πραγματικός "ασθενής της Ευρώπης" είναι η Γαλλία



Ούτε η Κύπρος ούτε η Ελλάδα ή η Ισπανία, πόσο μάλλον η Ιταλία. Η χώρα από την οποία μπορούν να προέλθουν οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη είναι η Γαλλία, η οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, θα μπορούσε να γίνει ο "νέος ασθενής της Ευρώπης".

Σε συνέντευξη στο «Spiegel», ο Αμερικανός μάνατζερ εξηγεί ότι το Παρίσι "μπορεί να γίνει ο νέος ασθενής της ηπείρου όχι μόνο για τα οικονομικά προβλήματα του, αλλά επειδή σύντομα η χώρα δεν θα είναι πλέον ανταγωνιστική."

Ο Ζέλικ σημείωσε ότι "κατά την επανένωση της Γερμανίας υπήρχε η ανησυχία ότι η Γερμανία θα κυριαρχούσε στην ήπειρο, αλλά για 20 χρόνια, η Γαλλία, η Ιταλία και η Μεγάλη Βρετανία υπήρξαν ένα υγιές αντίβαρο. Τώρα η γερμανική κυριαρχία είναι τεράστια. Είναι προφανές ότι οι Γερμανοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να μη δείχνουν κυρίαρχοι, αλλά αυτό δεν αλλάζει ότι η Γερμανία είναι η κινητήρια δύναμη της Ευρώπης".

Το πρόβλημα που ούτε ο
Ζέλικ  αντιμετωπίζει, τουλάχιστον σε αυτή τη συνέντευξη, είναι το εξής: γιατί θα πρέπει να υπάρχει μια ενιαία νομισματική ζώνη όπου όλοι υποφέρουν και μόνο ένας, και αυτός όχι και τόσο, κερδίζει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: