Νέα μελέτη του ΔΝΤ επιβεβαιώνει: η λιτότητα αυξάνει το δημόσιο χρέος



Σα να μην έφτανε το mea culpa του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, Olivier Blanchard πριν το Παγκόσμιο Οικονομικό Outlook 2012 και στη συνέχεια με μία εργασία που εξηγούσε ότι η λιτότητα είναι αντιπαραγωγική, επειδή συρρικνώνει την οικονομία, έρχεται τώρα μια άλλη μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τίτλο "Η πρόκληση της μείωσης του χρέους στη διάρκεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης" να  διαπιστώσει ότι το δημόσιο χρέος αυξάνεται στις χώρες που ακολουθούν προγράμματα λιτότητας.

Όπως ισχυρίζονται οι συντάκτες της εργασίας, Luc Eyraud και Anke Weber, είναι αλήθεια ότι, με δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές μεγαλύτερους από 1, που βρήκε ο Blanchard,η  λιτότητα οδηγεί σε αύξηση του λόγου χρέους / ΑΕΠ, επειδή μειώνει τον παρονομαστή περισσότερο από ό, τι μπορεί να μειώσει τον αριθμητή. Κατι που από μόνο του δεν αποτελεί έκπληξη , αν το μοντέλο που χρησιμοποίησαν οι δύο οικονομολόγοι δεν οδηγούσε και σε ένα άλλο συμπέρασμα: Η λιτότητα παράγει χειρότερα αποτελέσματα στο λόγο χρέους / ΑΕΠ όταν η αναλογία αυτή είναι ήδη μεγάλη, γεγονός που καθιστά αντιπαραγωγική τη δημοσιονομική εξυγίανση σε χώρες που, θεωρητικά, παίρνει πιο επείγοντα χαρακτήρα.
 http://keynesblog.files.wordpress.com/2013/03/screenshot11.png

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: δυο  οι συντάκτες της εργασίας εφιστούν την προσοχή στις αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών, οι οποίες βλέποντας ότι το δημόσιο χρέος αυξάνεται, απαιτούν υψηλότερα επιτόκια, επιδεινώνοντας κι άλλο την κατάσταση. Οι δε κυβερνήσεις από τη μεριά τους διαπιστώνοντας την αναποτελεσματικότητα των επιλογών τους, στρέφονται στις εύκολες λύσεις και ζητούν κάθε χρόνο νέες "θυσίες", γεγονός που καθιστά ακόμη πιο περίπλοκη την κατάσταση.

Το καλύτερο, όπως δείχνει η μελέτη που δημοσίευσε  το ΔΝΤ, είναι η δημοσιονομική εξυγίανση να αναβληθεί αφού πρώτα η οικονομία επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Σύνδεσμος για  την εργασία  The Challenge of Debt Reduction during Fiscal Consolidation ("Η πρόκληση της μείωσης του χρέους στη διάρκεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης")

Δεν υπάρχουν σχόλια: