Συρία: Πορεία προς Ιερό Πόλεμο



του Patrick Cockburn

Πρόκειται για ένα από τα πιο αποκρουστικά βίντεο του πολέμου στη Συρία. Το βίντεο δείχνει δύο άνδρες να αποκεφαλίζονται από τους αντάρτες της Συρίας, ο ένας τους από ένα παιδί.Το παιδί κατεβάζει με δύναμη ένα μπαλτά στο λαιμό ενός μεσήλικα που τον έχουν πετάξει κάτω στο έδαφος με το κεφάλι πάνω σε μια πέτρα. Στο τέλος της ταινίας, ένας στρατιώτης, προφανώς του  Ελεύθερου συριακού στρατού, θριαμβευτικά, σηκώνει ψηλά τα κομμένα κεφάλια από τα μαλλιά.

Το βίντεο που το είδαν πολλοί Σύριοι στο YouTube, ενίσχυσε  τους φόβους τους ότι η Συρία βρίσκεται στο δρόμο όσων επακολούθησαν στο Ιράκ, μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003. Ανάμεσα στις μειονότητες των μη σουνιτών μουσουλμάνων της Συρίας, αλλά και στους σουνίτες που συνδέονται με την κυβέρνηση σαν στρατιώτες ή σαν δημόσιοι υπάλληλοι, ενισχύεται η πεποίθηση ότι το μέλλον για αυτούς στη Συρία δεν θα είναι καθόλου ασφαλές σε περίπτωση που νικήσουν οι αντάρτες. 

Στο βίντεο, ένα από τα πολλά με παρόμοιο περιεχόμενο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, οι άνδρες που αποκεφαλίζονται προσδιορίζονται ως αξιωματικούχοι που ανήκουν στα 2,5 εκατομμύρια της ισχυρής κοινότητα των Αλαουιτών. Οι Αλαουίτες είναι μια σιιτική αίρεση στην οποία ανήκει ο Πρόεδρος Bashar al-Assad και αξιωματούχοι του καθεστώτος. Οι βιντεοσκοπημένοι αποκεφαλισμοί, για τους οποίους τόσο πολύ αισθάνονται υπερήφανοι οι δράστες , μπορεί να τους πείσουν ότι δεν έχουν καμία άλλη επιλογή από το να πολεμήσουν μέχρι το τέλος.

Στο βίντεο αναδεικνύεται μια εντυπωσιακή αντίφαση στην πολιτική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Την περασμένη εβδομάδα, 130 χώρες αναγνώρισαν την   Εθνική Συμμαχία Επαναστατικών και Αντικαθεστωτικών Δυνάμεων σαν νόμιμους εκπροσώπους του λαού της Συρίας. Όμως, ταυτόχρονα  οι ΗΠΑ κατήγγειλαν την al-Nusra Front, την πιο αποτελεσματική στρατιωτική δύναμη των ανταρτών, ως τρομοκράτες και παρακλάδι της Αλ Κάιντα. 

Παραδόξως, δηλαδή, οι ΗΠΑ συνδέουν την  al-Nusra με τη τρομοκρατία όπως ακριβώς και η συριακή κυβέρνηση. Και ακόμη πιο περίεργο, αν και τόσα πολλά κράτη αναγνωρίζουν τώρα την Εθνική Συμμαχία ως νόμιμο εκπρόσωπο του λαού της Συρίας, δεν είναι σαφές αν οι αντάρτες στο εσωτερικό της Συρίας συμφωνούν με κάτι τέτοιο. Εξοργισμένα πλήθη ανταρτών στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας, την Παρασκευή κραύγαζαν " είμαστε όλοι al-Nusra", αντιδρώντας νε αυτό τον τρόπο στην απόφαση των ΗΠΑ.
 
Τα βίντεο που αναρτούνται στο YouTube παίζουν ένα πολύ  σοβαρό ρόλο στον πόλεμο προπαγάνδας στη Συρία γιαυτό και θα πρέπει να διερευνάται η αυθεντικότητα και η προέλευσή τους. Στην περίπτωση του βίντεο με τον αποκεφαλισμό, τα στοιχεία φαίνονται πολύ πειστικά. 


Ο Nadim Houry, ο αναπληρωτής διευθυντής της Human Rights Watch, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, εξέτασε το βίντεο πολλές φορές προκειμένου να προσδιοριστούν οι συνθήκες, οι δράστες και η τοποθεσία όπου διαπράχτηκαν οι δολοφονίες. Δεν αμφιβάλει διόλου ως προς την αυθεντικότητα του, συνολικά, αλλά λέει ότι από την αναφορά μιας περιοχής φαίνεται ότι μπορεί να έχει γυριστεί στο Deir el-Zhor (στην ανατολική Συρία). Κάτοικοι όμως  της περιοχής που μένουν κοντά στη Χομς, στα βόρεια, είναι απόλυτα σίγουροι ότι οι αποκεφαλισμοί έγιναν εκεί. 

Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε την ταυτότητα των θυμάτων.Το βιντεο αρχικά προβλήθηκε στην φιλοκυβερνητική τηλεόραση Sama στις 26 Νοεμβρίου,καιευρύτερα,στο YouTube στη Συρία μόνο την περασμένη εβδομάδα.
 
Το βίντεο ξεκινά δείχνοντας δύο μεσήλικες άνδρες, με χειροπέδε, να κάθονται σε ένα καναπέ σε ένα σπίτι, περιτριγυρισμένοι από τους απαγωγείς τους, που τους χαστουκίζουν και τους δέρνουν. Στη συνέχεια τους βγάζουν έξω στο δρόμο. Ένας άντρας με μαύρο πουκάμισο κακοποιείται και τον  ρίχνουν κάτω με το κεφάλι πάνω σε ένα τσιμεντόλιθο. 

Ένα αγόρι, γύρω στα 11 με 12 , τον χτυπάει στο λαιμό με ένα μεγάλο μπαλτά, αλλά δεν τα καταφέρνει να τον αποκεφαλίσει. Στη συνέχεια, ένας άλλος αναλαμβάνει να τελειώσει τη δουλειά και κόβει το κεφάλι. Τον δεύτερο άνδρα με το  μπλε πουκάμισο που τον έχουν και αυτόν  ξαπλώσει  στο χώμα  με το κεφάλι σε ένα τσιμεντόλιθο, τον αποκεφαλίζουν και αυτόν. Τα κομμένα κεφάλια τα κουνάνε μπροστά στην κάμερα και αργότερα τα στήνουν πάνω στα σώματα. Το αγόρι χαμογελά κρατώντας ένα τουφέκι δίπλα σε ένα ακέφαλο πτώμα.
 

Το βίντεο της εκτέλεσης μοιάζει πολύ με αυτά  που κάποτε γύριζε η Αλ Κάιντα στο Ιράκ για να δείξει ότι θα είναι τελείως ανάλγητη στους εχθρούς της. Αυτό δεν προκαλεί σχεδόν καμία έκπληξη, δεδομένου ότι πολλοί από τους  πιο έμπειρους μαχητές της al-Nusra καυχώνται ότι μέχρι πρόσφατα πολεμούσαν την σιιτική κυβέρνηση του Ιράκ ως μέλη της  τοπικής Αλ Κάιντα. 

Η πολιτική τους ατζέντα είναι μόνο θρησκευτική, και δείχνουν πολύ μεγαλύτερο ενθουσιασμό σφάζοντας σιίτες, πολλές φορές με βόμβες που σκάνε ανάμεσα σε άμαχο πληθυσμό σε αγορές ή έξω από τζαμιά,παρά  πολεμώντας τους Αμερικανούς ...
 
Το βίντεο της εκτέλεσης αποτελεί την πιο χαρακτηριστική περίπτωση απεικόνισης της βαθειάς θρησκευτικής μισαλλοδοξίας  των ανταρτών, που δεν είναι όμως και η μόνη. Σε άλλο πρόσφατο βίντεο φαίνονται οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) να βάζουν φωτιά και να βεβηλώνουν ένα Shia husseiniyah (θρησκευτικό οίκημα συνεδρίασης παρόμοιο με ένα τζαμί) στην Ιντλίμπ, στη βόρεια Συρία. Με ψαλμωδίες νίκης βάζουν φωτιά στο κτίριο, σε λάβαρα που χρησιμοποιούνται σε θρησκευτικές πομπές σιιτών και σε θρησκευτικές επιγραφές. 

Αν ο FSA αποφάσιζε να κάνει το ίδιο σε κάποιο ιερό τέμενος των Σιιτών, όπως το τζαμί Sayyida Zeinab στη Δαμασκό,όπου προσκυνητές από το Ιράν και το Ιράκ συνέρρεαν στο παρελθόν και το οποίο είναι τώρα σχεδόν περικυκλωμένο από τους αντάρτες, τότε θα είχαμε μια έξαρση του θρησκευτικού μίσους και συγκρούσεις μεταξύ σουνιτών και σιιτών σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Ιρακινοί παρατηρητές προειδοποιούν ότι η ανατίναξη του τεμένους των σιιτών στη Σαμάρα, βόρεια της Βαγδάτης, από την Αλ Κάιντα το 2006 πυροδότησε ένα θρησκευτικό πόλεμο στον οποίο έχασαν τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες ιρακινοί.
 
Οι αναλογίες με το Ιράκ ανησυχούν τις ΗΠΑ και τη βρετανική κυβέρνηση. Αυτές και οι σύμμαχοί τους δεν επιθυμούν να επαναληφθούν και στη Συρία τα ίδια καταστροφικά λάθη που διέπραξαν στη διάρκεια της κατοχής του Ιράκ.Το τέλειο για τις ΗΠΑ  θα ήταν να πέσει το καθεστώς,να απαλλαγούν από τον Bashar al-Assad και την σημερινή ηγεσία,χωρίς όμως να διαλυθεί η κρατική μηχανή ή να γίνουν  επαναστατικές αλλαγές, όπως στη Βαγδάτη όπου η εξουσία από τους Σουνίτες μεταφέρθηκε στους Σιίτες και τους Κούρδους.Αυτό προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των Μπααθιστών και των σουνιτών που βρέθηκαν περιθωριοποιημένοι και οικονομικά εξαθλιωμένοι.
 
Η Ουάσιγκτον θέλει να ρίξει τον Άσαντ , αλλά δυσκολεύεται να τιθασεύσει την σουνιτική επαναστατική τίγρη. Οι δυτικές δυνάμεις έτρεφαν μεγάλες  ελπίδες σε μια διάσπαση της Συριακής ελίτ, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν καθόλου ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί."Αν θεωρείτε τη λιποταξία ως μέτρο πολιτικής συνοχής, τότε δεν είχαμε μέχρι τώρα κάποιες σοβαρές",είπε ένας διπλωμάτης στη Δαμασκό ...
 
Η εικόνα που υπάρχει στο εξωτερικό για τη Συρία είναι ότι οι αντάρτες έχουν αποκλείσει την πρωτεύουσα, και ότι η κυβέρνηση Άσαντ σε λίγες εβδομάδες ή, το πολύ, σε λίγους μήνες πέφτει. 
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι το καθεστώς "σε λίγο καταρρέει".Τα ξένα μέσα ενημέρωσης συμφωνούν ότι οι αντάρτες έχουν πετύχει μεγάλες νίκες σε όλα τα μέτωπα και ότι το τέλος μπορεί να είναι κοντά.
Αλλά όταν φτάσει κανείς στη Δαμασκό, διαπιστώνει ότι οι καλύτερα πληροφορημένοι Σύριοι και ξένοι διπλωμάτες λένε,το αντίθετο,ότι οι κυβερνητικές  δυνάμεις αντεπιτέθηκαν και ότι απώθησαν την πρόσφατη επίθεση των ανταρτών στην πρωτεύουσα.Λένε ακόμη ότι οι εδαφικές επιτυχίες των ανταρτών, που τροφοδότησαν τις φήμες στο εξωτερικό ότι η κυβέρνηση της Συρίας πέφτει, εν μέρει εξηγούνται από τη νέα στρατηγική του στρατού της Συρίας να εγκαταλείψει φυλάκια και βάσεις που δεν μπορεί να υπερασπιστεί και να συγκεντρώσει τις στρατιωτικές δυνάμεις σε πόλεις και κωμοπόλεις ...  

Η εσφαλμένη εκτίμηση της πραγματικότητας στη Συρία τροφοδοτείται εν μέρει από την προπαγάνδα, κυρίως όμως από ανακριβείς και παραπλανητικές αναφορές από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπου η προκατάληψη υπέρ των ανταρτών  και κατά της κυβέρνησης ξεπερνάει αυτήν της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.Οι αναφορές για τη δύναμη των ανταρτών και τη δημοτικότητα τους είναι πολύ υπερβολικές και η συριακή κυβέρνηση έχει και αυτή ένα μέρος της ευθύνης. 

Απαγορεύοντας την είσοδο στη χώρα των μμε, πλην ορισμένων ξένων δημοσιογράφων, το καθεστώς έχει δημιουργήσει ένα κενό πληροφόρησης το οποίο φυσικά φροντίζουν να καλύπτουν οι εχθροί του.Ετσι,στη Συρία,ξένα μέσα ενημέρωσης,με ευκολία πείστηκαν  απ’ όσα τους μετέφεραν πηγές φίλα προσκείμενες πηγές στην αντιπολίτευση και κατά βάση μετέφεραν ψευδή και προπαγανδιστικά γεγονότα, σαν να επρόκειτο για αντικειμενική ενημέρωση.
 
Το βίντεο της εκτέλεσης είναι μια τέτοια περίπτωση. Δεν έχω συναντήσει ούτε ένα Σύριο στη Δαμασκό, που να μην το έχει δει. Θα επηρεάσει πολύ τον τρόπο που βλέπουν οι Σύριοι το μέλλον τους, αλλά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εκτός Συρίας μόλις που το ανάφεραν.Μπορεί κάποιους να τους απωθεί η κτηνωδία του, αλλά βασικά δεν το πολυαναφέρουν επειδή έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με όσα ξένοι ηγέτες και δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι συμβαίνουν εδώ.






Συρία: Μάχες και νεκροί στο στρατόπεδο Παλαιστίνιων προσφύγων του Γιαρμούκ
Κι άλλοι νεκροί στο μεγαλύτερο παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό κοντά στη Δαμασκό. Οι αντάρτες κατηγορούν τη συριακή πολεμική αεροπορία. Ωστόσο, ορισμένες παλαιστινιακές οργανώσεις κατηγορούν τους αντάρτες.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων ανταρτών και των τοπικών επιτροπών πιστοί στην κυβέρνηση Άσαντ, στο Γιαρμούκ το μεγαλύτερο στρατόπεδο Παλαιστινίων προσφύγων στη συριακή πρωτεύουσα.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το Σάββατο, οι αντάρτες είχαν τον έλεγχο του στρατοπέδου, αλλά τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας αρνήθηκαν το γεγονός.
 
Το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μια ομάδα της αντιπολίτευσης με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε ότι ένα αεροσκάφος  Mig της πολεμικής αεροπορίας της Συρίας βομβάρδισε τμήματα του στρατοπέδου και ότι οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Σύμφωνα με διάφορες πηγές του ξένου Τύπου το στρατόπεδο βομβαρδίστηκε από την αεροπορία της Συρίας, με τελικό απολογισμό 25 νεκρούς. Μάρτυρες δήλωσαν ότι η κατάσταση στο στρατόπεδο είναι ανησυχητική και ότι πολλοί έχουν βρει καταφύγιο σε γειτονικές περιοχές.
 
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Prensa Latina ανέφερε ότι το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) - Γενική Διοίκηση, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει τις προσπάθειες των ένοπλων ομάδων της αντιπολίτευσης να εισέλθουν στο στρατόπεδο προσφύγων κοντά στην πρωτεύουσα.
 
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι χθεσινές συγκρούσεις προκύπτουν από την πρόθεση των ανταρτών στην περιοχή να χρησιμοποιήσουν το παλαιστινιακό στρατόπεδο προσφύγων Γιαρμούκ  ως βάση κατά του συριακού στρατού, στο οποίο είναι αντίθετες οι τοπικές επιτροπές του παλαιστινιακού στρατοπέδου.
Οι τοπικές επιτροπές του στρατοπέδου ελέγχονται από τη Γενική Διοίκηση του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, με επικεφαλής τον σύμμαχο της συριακής κυβέρνησης Ahmad Jibril.
 
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι αντάρτες που μάχονται στο στρατόπεδο κατά των τοπικών επιτροπών του Λαϊκού Μετώπου  ανήκουν στη Χαμάς, οι ηγέτες της  οποίας πρόσφατα εγκατέλειψαν τη Συρία για να εγκατασταθούν στο Κατάρ και σήμερα ταυτίζονται ιδεολογικά με τους αντάρτες.
 
Η συμμετοχή των παλαιστινίων στον εμφύλιο πολέμου στη Συρία πδημιουργεί μία ακόμα επιπλοκή στην πολιτική σκηνή της χώρας, που φιλοξενεί πάνω από 500.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
 
Η Συρία φιλοξενεί διάφορα στρατόπεδα Παλαιστινίων σε πόλεις όπως το Χαλέπι, Λατάκια και Ντεράα, αλλά τα μεγάλα στρατόπεδα βρίσκονται νότια της Δαμασκού. Συνολικά, οι Παλαιστίνιοι στη Συρία είναι περίπου 550 000 άτομα. Το Γιαρμούκ είναι το μεγαλύτερο στρατόπεδο Παλαιστινίων προσφύγων στη χώρα, με πληθυσμό περίπου 200.000 κατοίκους.

[--->]













Ο Ελεύθερος συριακός στρατός αφαιρεί από το YouTube βίντεο που δείχνουν τις σφαγές και τα εγκλήματα τους


Βλέπε επίσης: Syria: Insurgents On The Run?


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Συρία: Ποιοι πολεμούν κατά του Ασαντ;




Έκθεση του ΟΗΕ επιβεβαιώνει την ισχυρή παρουσία ξένων μαχητών, μεταξύ των ανταρτών κατά του καθεστώτος Άσαντ. Σύμφωνα με άλλες πηγές, είναι η πλειοψηφία των μαχητών. Αυξάνεται η  ανησυχία των χωρών του ΝΑΤΟ για μια κλιμάκωση που θα μπορούσε να στραφεί εναντίον τους.

Siria. Chi combatte contro Assad? 
Ο ΟΗΕ σύστησε μια εξεταστική επιτροπή για  την εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση στη Συρία. Οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσαν χθες την τελική έκθεση τους. Η πρώην εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, η Ελβετίδα Κάρλα ντελ Πόντε, σε απάντηση της σε μια συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA, έχει  μερικές ενδιαφέρουσες σκέψεις για το συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και την απειλή στρατιωτικής επέμβασης από το ΝΑΤΟ. Στην ερώτηση αν είναι δυνατή μια στρατιωτική λύση στη σύγκρουση, η  ντελ Πόντε απαντά ότι, "Κατά τη γνώμη μας όχι, από ό, τι βλέπουμε στις έρευνες μας δεν βλέπουμε μια στρατιωτική λύση επειδή το καθεστώς εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρό ακόμη και από στρατιωτική άποψη, οπότε το μόνο που κάτι τέτοιο θα σήμαινε θα ήταν  πολλά περισσότερα θύματα και πρόσφυγες, θα ήταν  μια κατάσταση πολύ χειρότερη. Η μόνη δυνατή λύση είναι οι διαπραγματεύσεις".
 

Όταν της ζητήθηκε να διευκρινίσει  την έκθεση της εξεταστικής επιτροπής, που αναφέρει παρουσία ξένων μαχητών στη Συρία, η  Ντελ Πόντε είπε ότι "Είναι και αυτό ένα ζήτημα πολύ επικίνδυνο και αργότερα θα γίνει ακόμα περισσότερο, όταν δηλαδή ο πρόεδρος Άσαντ δεν θα βρίσκεταιπλέον στην εξουσία και το καθεστώς θα έχει αλλάξει  διότι αυτοί οι μισθοφόροι που πολεμάνε στο πλευρό των αντιπάλων του καθεστώτος είναι πολύ καλά  εκπαιδευμένοι στον πόλεμο, και αναρωτιέται κανείς γιατί οι αντάρτες συμφώνησαν να τους έχουν μαζί τους. Ίσως επειδή είναι  πολύ πιο έμπειροι και ξέρουν πώς να τα καταφέρουν, μόλις όμως τελειώσει ο πόλεμος δεν πρόκειται να φύγουν με το καλό από τη Συρία.
 Έτσι, σε τυχόν διαπραγματεύσεις θα είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. "Πολλοί ξένοι μαχητές που πήγαν στη Συρία για να ενωθούν με τις ένοπλες ομάδες που μάχονται την κυβέρνηση ή για να πολεμήσουν σε ανεξάρτητες ένοπλες ομάδες στο πλευρό τους είναι σουνίτες από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής", λέει η έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών. "Η αυξανόμενη θρησκευτική φύση της σύγκρουσης είναι ένας λόγος που και άλλοι  παίκτες παίρνουν μέρος  στη σύγκρουση," αναφέρει η έκθεση.

"Στη Συρία υπάρχουν" τουλάχιστον 15.000 ξένοι "που αγωνίζονται κατά των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. είχε πει τον Μάρτιο ο Ρώσος αναπληρωτής πρέσβης  Lebedev στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, στο φόρουμ για τη Συρία. Αλλά αν μέχρι πριν από λίγους μήνες μόνο η Ρωσία κατήγγειλε ότι στη Συρία ήταν παρόντες χιλιάδες ξένοι  μαχητές, τώρα μία ακόμα πιο σοβαρή  επιβεβαίωση έρχεται κυριολεκτικά από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες που παίζουν πολύ ενεργό ρόλο στην τρέχουσα κρίση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα λοιπόν με τις της γερμανικές πηγές πληροφοριών μόνο το 5% των αντάρτες που μάχονται τον Άσαντ είναι από τη Συρία.

 Το υπόλοιπο αποτελείται από ένοπλες ομάδες, συχνά φονταμενταλιστές, που απόκτησαν πείρα σε διάφορους πολέμους, από το Ιράκ μέχρι το Αφγανιστάν και τη Λιβύη. Οι Γερμανοί συμμετέχουν  εδώ και καιρό στα γεγονότα της περιοχής ,τώρα και στρατιωτικά στην Τουρκία για την εγκατάσταση των πυραύλων Πάτριοτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: