Επιστολή-Σχόλιο πολίτη: “Γιατί λέμε ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες στη Μάνη”

 


Διαβάστε την επιστολή ενός πολίτη από τη Μάνη που εξηγεί γιατί ο Μανιάτες λένε ΟΧΙ στο προτεινόμενο αιολικό σταθμό στη Μάνη, περιγράφει τι έγινε στους Τσακαίους της Εύβοιας για να καταπνιγούν οι αντιδράσεις των ντόπιων και για να επιβληθεί η εγκατάσταση του εκεί αιολικού σταθμού, και εξηγεί πως υπολογίζεται το ειδικό τέλος ΑΠΕ και πως οδηγούμαστε να διπλο- και τριπολο-πληρώνουμε τη καταστροφή που προκαλούν οι βιομηχανικές ΑΠΕ. Διαβάστε επίσης για τη συνέντευξη τύπου που έδωσαν εκπρόσωποι Συλλόγων στη Μάνη και περιβαλλοντικών οργανώσεων, τη Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012, στην Αθήνα, στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, με θέμα  “Γιατί λέμε ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες στη Μάνη”.

Φίλοι μου, μην πιστεύετε στα ψέματα των εργολάβων της «πράσινης ανάπτυξης». Είναι άσπρη στο χρώμα και μαύρη κατάμαυρη στη ψυχή της, με την καταστροφή στο DNA της αφού το μόνο κριτήριο επιβολής της είναι το καπιταλιστικό κέρδος. Αν πάρουν άδειες δεν θα σεβαστούν τίποτα και θα τα κάνουν όλα γης μαδιάμ. Θα δείτε μπουλντόζες να ξεσκίζουν τα βουνά και να τοποθετούν τέρατα στις κορυφές τους.


Σε ένα χωριό Τσακαίοι Εύβοιας πίσω από τα Στύρα προς Αιγαίο, το έζωσαν ήδη τα τέρατα. Πηγαίνω εκεί από το 1994. Τώρα έχει αφανιστεί κάθε ζωή άγριου ζώου και πουλιού. Οι συμβατικές ΤΒ τέρμα μόνο «κύματα» με βάση το γύρισμα των πτερυγίων των ανεμογεννητριών κάνουν. Τα κινητά με διακοπές. Τα πουλιά όπου φύγει – φύγει. Από ομορφιά, άστα να πάνε σε πιάνει πανικός ασχήμιας και περικύκλωσης. Τα βουνά είναι σαν τις φορτωμένες καμπούρες του Καραγκιόζη. Τουρίστας να πατήσει εκεί; Ούτε με σφαίρες! Οι κάτοικοι αντιδρούσαν και οργανωμένοι μαφιόζοι έπαιρναν τηλ. και απειλούσαν ότι θα τους κάψουν αν αντιδρούν. Τελικά έβαλαν και φωτιές και έκαψαν μεγάλο μέρος μαζί με χιλιάδες δέντρα καρποφόρα και δάσους. Η μαφία της «πράσινης ανάπτυξης» επέβαλε τα συμφέροντά της και άντε τώρα να ξεμπερδέψεις.

Το χειρότερο είναι ότι τα πληρώνετε όλα εσείς αφού και θα φορολογηθείτε για να τους δοθούν επιχορηγήσεις «προγραμμάτων» και «αναπτυξιακών κινήτρων» για την εγκατάσταση των τεράτων και θα πληρώνετε μια ζωή μαζί με όλους μας την ακριβή τιμή κιλοβατώρας της ΔΕΗ, αφού αυτή αγοράζει από τους νταβατζήδες της «πράσινης ανάπτυξης» ακριβότερα την κιλοβατώρα από ότι της στοιχίζει η δική της παραγωγή και τα φορτώνει σε εμάς, για να την ενισχύσει!


Όσοι δεν πιστεύετε γυρίστε το λογαριασμό της ΔΕΗ για να δείτε τη «λυπητερή» και με τι ωραία λόγια τη ντύνουν:

«ΤO ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΑΠΕ: Το τέλος αυτό, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, προορίζεται για την πληρωμή των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) και ρυθμίζει τη διαφορά μεταξύ της τιμής που δικαιούνται οι παραγωγοί αυτοί και της τιμής που διαμορφώνεται στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (Οριακή Τιμή Συστήματος). Αποτελεί τη συνεισφορά όλων μας στην προώθηση των ΑΠΕ. O υπολογισμός του γίνεται με τον ακόλουθο τύπο: kWh x Μοναδιαία χρέωση (€/kWh).»

Καταλάβατε τώρα το δούλεμα; Αν θέλετε να διπλο-τριπλοπληρώσετε την καταστροφή του περιβάλλοντος και την κατανάλωση ρεύματος συμφωνήστε.

ΥΓ. Πριν χρόνια τυχαίως βρέθηκα σε μια ημερίδα στην Σπάρτη, μάλλον στο Δημαρχείο, όπου παρακολούθησα μια λυσσώδη μάχη κάποιων να επιβάλλουν τα τέρατα με τις ανεμογεννήτριες κάπου στον Ανατολικό Πάρνωνα. Οι αντιρρησίες εκεί, πραγματικά παλικάρια, με μελέτες κ επιχειρήματα απέδειξαν τις καταστροφικές συνέπειες, αποτρέποντας προσωρινά την εγκατάσταση. Δεν ξέρω μετά την έκβαση της υπόθεσης.

Σημ. εγώ δεν είμαι οικολόγος, είμαι απλός πολίτης.

[--->]

Δεν υπάρχουν σχόλια: