Και η Ιταλία έτοιμη να ζητήσει βοήθεια με έμμεσο τρόπο


Ο ιταλός  Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Enzo Moavero ανακοινώνει ότι κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε αυτή την εβδομάδα, η Ιταλία θα επιδιώξει την εισαγωγή ενός ημιαυτόματου μηχανισμού όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή το μόνιμο ταμείο διάσωσης (ESM Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), σε μια προσπάθεια να μειώσει τα σπρεντ με τα γερμανικά ομόλογα, όπως αναφέρει το Reuters. Πολύ διφορούμενος ο σχολιασμός της είδησης  ​​που κυκλοφορεί σε όλες τις τράπεζες του κόσμου, και που στην Ιταλία την αναφέρει μόνο η Γουώλ Στρητ Ιταλία, υπό την απόλυτη σιωπή των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των πρακτορείων ειδήσεων (αυτο-λογοκρισία στα όρια του νόμου της σιωπής).

Όταν  ο ιταλός
Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ρωτήθηκε αν θα έπρεπε η ΕΚΤ να ξαναβάλει και πάλι μπροστά το πρόγραμμα αγοράς  ομολόγων , ο Moavero απάντησε: "Δε ζητάμε αυτό, επειδή σεβόμαστε την αυτονομία της ΕΚΤ, αλλά εννοείται ότι οποιαδήποτε κίνηση για τον περιορισμό της αύξησης των σπρεντ  θα ήταν καλοδεχούμενη. "

Ο Moavero είπε επίσης ότι δεν πιστεύει ότι το
ESM θα αρχίσει να λειτουργεί από τον Ιούλιο, όπως είχε προγραμματιστεί, λόγω του χρόνου που απαιτείται για την επικύρωση του από τις χώρες της Ευρωζώνης.


[--->] 



 
Συστημική κρίση . Όπως αναφέρθηκε χθες από την Wall Street Italia, και μετά από την πίεση του Ομπάμα, το σχέδιο οικονομικής βοήθειας σε Ισπανία και Ιταλία θα συζητηθεί στις 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. " Είναι ήδη έτοιμα 745 δις " από το ESM για την αγορά ομολόγων  της  Μαδρίτης και της Ρώμης, ακόμη και αν προσπαθεί να το υποβαθμίσει ο Μόντι: "Θέμα βοήθειας προς εμάς απλά δεν τίθεται." 
Ναι, αλλά αυτό ακριβώς ζητούσε η Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: