Η Κολομβία παραμένει η πίσω αυλή της αυτοκρατορίας.

 

Άσχημα νέα από την Κολομβία. Ο αριστερός πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο, τη νίκη του οποίου πανηγύρισαν πρόσφατα τόσοι πολλοί που νοσταλγούν την ελπίδα, δηλώνει σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι είναι έτοιμος να παραδώσει τον έλεγχο του τροπικού δάσους του Αμαζονίου της Κολομβίας στις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Προτείνει τη δημιουργία ενός είδους "διατλαντικής αστυνομικής δύναμης για το κλίμα" για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών, την αποψίλωση των δασών και την προστασία της άγριας ζωής. 

Η Κολομβία είναι το μοναδικό συνδεδεμένο μέλος του ΝΑΤΟ στη Λατινική Αμερική, μια χώρα υπό τον πλήρη πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο των ΗΠΑ. Το πώς το ΝΑΤΟ και ο αμερικανικός στρατός θα καταπολεμήσουν τις πυρκαγιές και τη λαθροθηρία μπορούμε να το φανταστούμε. Οι πολυεθνικές εταιρείες, αφού εκδίωξαν τους αντάρτες από τις δυσπρόσιτες περιοχές της Κολομβίας που διαθέτουν μεγάλο φυσικό πλούτο, εδραιώνουν τον εδαφικό και οικονομικό έλεγχό τους σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτή ήταν η ιδέα πίσω από την "ειρήνη με τους αντάρτες" που είχε ανατεθεί στις προηγούμενες κολομβιανές αρχές από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Οι οργανώσεις των αγροτών και των Ινδιάνων, οι οποίες αποτελούν πλέον το τελευταίο εμπόδιο ενάντια στις εταιρείες που καταστρέφουν τη φύση και τον άνθρωπο, εκκαθαρίζονται από ακροδεξιές παραστρατιωτικές συμμορίες που έχουν προσληφθεί από τις αρχές.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της διακυβέρνησης του αριστερού προέδρου Πέτρο, ο οποίος υποσχέθηκε στη χώρα να τερματίσει την τρομοκρατία της αστυνομίας και των παραστρατιωτικών δυνάμεων, οι δολοφονίες κοινωνικών ηγετών και η ανομία των δυνάμεων ασφαλείας κατά τόπους μόνο αυξήθηκαν. Είναι σαφές ότι οι αρχές δεν διαθέτουν μηχανισμούς ή απλώς δεν ενδιαφέρονται να δώσουν ένα τέλος σε αυτό.

Δύο μήνες μετά την ορκωμοσία του αριστερού (αριστερού;) προέδρου της, η Κολομβία παραμένει η πίσω αυλή της αυτοκρατορίας.

[---->]

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: