ΠΙΤΣΟΣ ΓΙΟΚ!

 

Πριν από λίγο καιρό χαρήκατε με την είδηση πως Ισραηλινοί αγοράζουν την ΕΛΒΟ και θα κάνουν τεράστια επένδυση και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Έτσι είχατε χαρεί όταν η Πίτσος εξαγοράστηκε στα μέσα της δεκαετίας του '70 από την Γερμανική BSH (Bosch-Siemens ). Η Siemens, λέει, τότε με την εξαγορά, θα εξέταζε την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα σημερινής αξίας 60 εκατ. ευρώ και θα δημιουργούσε 700 θέσεις εργασίας! Ου χαρά, ου επενδύσεις, ου χτύπημα της ανεργίας!

Τι έγινε όμως; .Ξεκίνησε πριν από 15 και κάτι χρόνια η διάλυση της βιομηχανίας του Ρέντη, όταν η γερμανική εταιρία άρχισε να μεταφέρει μονάδες του εργοστασίου της στην Τουρκία.

Τώρα, λοιπόν, αυτό που φεύγει είναι το ελάχιστο που είχε απομείνει από την Πίτσος, η τελευταία της μονάδα που είχε απομείνει στην Ελλάδα, κι έτσι αποχαιρετάμε μια εταιρεία με ζωή 155 χρόνων.

Ηθικόν δίδαγμα:

α) Μη χαίρεστε. Κανένας δεν έρχεται να κάνει συμφέρουσες αγορές για το καλό μας αλλά μόνο για το καλό του. Ούτε το κεφάλαιο, ούτε φυσικά οι πολυεθνικές έχουν ευαισθησίες. Πατρίδα τους είναι το μεγαλύτερο κέρδος και με βάση αυτό αναζητούν πατρίδες για τις δραστηριότητές τους.

β) Έχοντας κατά νου τα ανωτέρω, είναι σαφές και καλά θα κάνετε να το συνειδητοποιήσετε πλήρως πως όταν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας μιλάνε για κυρώσεις και απομόνωση της Τουρκίας για την επιθετική της πολιτικής έναντι της Ελλάδας, αυτό εννοούν ....της φορτώνουν τα βάρη των εταιρειών τους (πρώην εταιριών μας) για να αισθανόμαστε εμείς πιο ανάλαφροι.

[---->]

Δεν υπάρχουν σχόλια: