Σχετικά με πρόσφυγες

 

ΣΥΡΙΑ: 442 δις δολάρια το ύψος των καταστροφών μετά από 8 χρόνια πολέμου.

Σύμφωνα με μελέτη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τη Δυτική Ασία και του Κέντρου Συριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου St Andrews (Σκωτία), η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη.

Η μελέτη καλύπτει την περίοδο 2011-2019 και αποκαλύπτει ότι μέχρι το τέλος του όγδοου έτους πολέμου στη Συρία οι οικονομικές απώλειες είχαν ξεπεράσει τα 442 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με την έκθεση, στον τεράστιο και σοκαριστικό αυτό αριθμό θα πρέπει να προσθέσουμε τα βάσανα ενός πληθυσμού που περιλαμβάνει 5,6 εκατομμύρια πρόσφυγες και 6,4 εκατομμύρια εσωτερικούς εκτοπισμένους ανθρώπους · 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε καθεστώς επισιτιστικής ανασφάλειας · 11,7 εκατομμύρια άνθρωποι που είχαν ακόμα ανάγκη μια κάποια μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η μελέτη, με τίτλο « Συρία σε πόλεμο: οκτώ χρόνια μετά», δείχνει ότι σχεδόν 3 εκατομμύρια παιδιά στη Συρία δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν σχολείο κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2017-2018.

Σε ό, τι αφορά το εμπόριο, η μελέτη υπογραμμίζει ότι οι συριακές εξαγωγές κατέρρευσαν, από 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010 σε 0,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, λόγω διαταραχής της παραγωγής και των εμπορικών δικτύων.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται η ζημιά στις υποδομές, οι μονομερείς περιοριστικές οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και η διαφυγή φυσικού, χρηματοπιστωτικού και ανθρώπινου κεφαλαίου από τη χώρα είναι μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην κατάρρευση του εμπορίου και της οικονομία της Συρίας.

Ωστόσο, οι εισαγωγές δεν μειώθηκαν, αυξάνοντας έτσι το εμπορικό έλλειμμα με συνέπεια την περαιτέρω υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, της συριακής λίρας.

Στη χώρα που τυραννιέται από τον πόλεμο, οι μονομερείς κυρώσεις που επέβαλαν Ηνωμένες Πολιτείες και ΕΕ, ειδικά εν μέσω της νέας πανδημίας COVID-19, έκαναν τη ζωή ακόμη πιο δύσκολη σε έναν πληθυσμό που ήδη αντιμετώπιζε τις συνέπειες ενός παρατεταμένου πολέμου, που σημαίνει ότι η πρόσβαση σε στοιχειώδη ιατρική φροντίδα, βοήθεια, εξοπλισμό και στα καθημερινά απαραίτητα είναι σχεδόν μηδενική. Στοιχεία που επιβεβαιώνουν πώς τα εμπάργκο δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να σκοτώνουν τους πολίτες.

 

 https://www.inspired-by-syria.com/syria-at-war-8-years-on

https://www.facebook.com/1occhisulmondo

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: