Εντείνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί κατά της Συρίας




Νέα επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων φέρεται να έγινε χθες στην περιοχή ανατολικά του Χαλεπιού. Στόχος της, στρατιωτική βάση και ένα ερευνητικό κέντρο. Αλλά αυτό που ανησυχεί τον πρόεδρο Ασαντ  είναι και η επιδημία του κορονοϊού γι αυτό και προειδοποιεί: «Υγειονομική καταστροφή εάν αυξηθούν τα κρούσματα από τον κορονοϊό». Τρόμος στην περιοχή al-Hota: σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ( HRW) , το φαράγγι μετατράπηκε από το ισλαμικό Κράτος σε μαζικό τάφο.

Η συριακή αεράμυνα φέρεται να απώθησε χθες μια νέα ισραηλινή επίθεση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού της Συρίας, η επίθεση των Ισραηλινών είχε στόχο στρατιωτικούς στρατώνες στο al-Safriah (ανατολικά του Χαλεπίου) αφού λίγο πριν είχε βομβαρδιστεί ένα ερευνητικό κέντρο. Όπως συμβαίνει συχνά σε παρόμοιες περιπτώσεις, μέχρι στιγμής από το Τελ Αβίβ δεν υπάρχει κανένα σχόλιο σχετικά με την επιδρομή. Εάν επιβεβαιωθεί η ευθύνη για την επίθεση, αυτή θα είναι η πέμπτη ισραηλινή επιδρομή στη Συρία τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Naftali Bennet ήταν σαφής την περασμένη εβδομάδα: το εβραϊκό κράτος θα αυξήσει τις επιθέσεις του εναντίον των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και των Ιρανών συμμάχων τους.

Εν τω μεταξύ, εξακολουθούν συνεχώς  να βγαίνουν στην επιφάνεια κι άλλες φρικαλεότητες στη Συρία. Χθες η Human Rights Watch ανακοίνωσε ότι το φαράγγι al-Hota, ένα φαράγγι βάθους 50 μέτρων κοντά στη Raqqa, το οποίο κάποτε υπήρξε τόπος συνάντησης για ταξίδια και πικνίκ, χρησιμοποιήθηκε από το Ισλαμικό Κράτος ως μαζικός τάφος όταν κατέλαβε την πόλη. 

Με τη βοήθεια  δρόνων και συνεντεύξεις από τους κατοίκους, η ΜΚΟ εντόπισε ανθρώπινα λείψανα και τώρα ζητά να γίνει έρευνα. Η κατάσταση αποσύνθεσης ορισμένων πτωμάτων δείχνει ότι το φαράγγι χρησιμοποιήθηκε ακόμη και μετά την αποχώρηση του Ισλαμικού Κράτους. Πολίτες από την περιοχή κατηγορούν τους πολιτοφύλακες ότι πέταξαν σε αυτό στρατιώτες του συριακού καθεστώτος. Η περιοχή βρίσκεται υπό τον έλεγχο των συμμαχικών προς την Τουρκία πολιτοφυλακών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: