Επιστήμονες προστάτες των πολιτικών


Ο χρήστης Giannis Fakas κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.


Γιατί υπήρχε αυτό το αλαλούμ δηλώσεων με τις μάσκες τους τελευταίους δυο μήνες όχι μόνο στην Ελλάδα (βλέπε δηλώσεις Τσιόδρα) αλλα και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας; Γιατί οι αρχικές οδηγίες έλεγαν πως οι χειρουργικές μάσκες προορίζονται μόνο για τους υγειονομικούς οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και πρέπει να προστατευθούν αλλά και να προστατεύσουν τους πολίτες;


Στις 1 Απριλίου είχα αντιγράψει από άρθρο της Καθημερινής
"Στην Ασία όπου επιβλήθηκε η υποχρεωτική χρήση μασκών είχαμε έλεγχο της διασποράς σε μεγάλο βαθμό. Εδώ ο ΠΟΥ (παγκόσμιος οργανισμός υγείας) υποστηρίζει ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από αρρώστους, ιατρούς και νοσηλευτές. Οι υπόλοιποι πρέπει να αρκεστούν στο καλό πλύσιμο των χεριών και την κοινωνική αποστασιοποίηση.\

Ωστόσο, μελέτες που εκπονήθηκαν για τις επιδημίες γρίπης έδειξαν ότι ακόμα και οι κοινές χειρουργικές μάσκες, και όχι οι ενισχυμένες Ν95, προστάτευαν αυτούς που τις φορούσαν περισσότερο, ενώ αν συνδέονταν με καλή υγιεινή των χεριών περιοριζόταν σημαντικά η μετάδοση του ιού.

Επίσης, μία μελέτη στοιχείων από την επιδημία Sars, το 2003 έδειξε ότι το καλό πλύσιμο των χεριών, τουλάχιστον δέκα φορές την ημέρα, ήταν αποτελεσματικό μέσο αποτροπής της μετάδοσης της νόσου κατά 55%, ενώ οι μάσκες ήταν αποτελεσματικές κατά 68%.

Ο δρ Νιλ Φίσμαν, αναπληρωτής καθηγητής και επικεφαλής του νοσοκομείου του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, επισημαίνει ότι ακόμα και όσοι εμφανίζουν τελικά συμπτώματα, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την εμφάνισή τους. Η μάσκα εμποδίζει τη μετάδοση από αυτούς και αποτρέπει το άγγιγμα του προσώπου. «Αν όλοι στην κοινότητα φορούσαν μάσκες, θα μπορούσαμε να περιορίσουμε τη διασπορά» καταλήγει ο δρ Φίσμαν."(από άρθρο της Καθημερινής)

Μεγάλη σημασία της μάσκας δηλαδή στον περιορισμό και της μετάδοσης και της διασποράς του ιού. Γιατί λοιπόν ο ΠΟΥ και οι αρχές των περισσότερων χωρών μεταξύ αυτών και της Ελλάδος, συνέστηναν στους πολίτες να μη φορούν μάσκα εκτός κι αν έχουν συμπτώματα του κορονοϊού ή φροντίζουν ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού;

Γιατί απλά ΔΕΝ είχαν επαρκή αριθμό μασκών σχεδόν καμία χώρα της Ευρώπης. ! Θυμάστε τον Κικίλια που έλεγε ότι η υγεία είναι θωρακισμένη; :) Ε δεν ήταν. Αντί να παραγγείλει τεράστιες ποσότητες μασκών ή να φτιαχτούν εργοστάσια έλεγε παραμύθια για θωρακισμένη υγεία. Ακόμη και οι υγειονομικοί παρακαλούσαν για μάσκες και η γυναίκα του πρωθυπουργού καλούσε τον κόσμο να τους χειροκροτήσει από τα μπαλκόνια.

Ο Τσιόδρας έλεγε τότε ότι "επειδή δεν ξέρουμε να φοράμε μάσκες είναι επικίνδυνες¨! Αντί να πει "Δεν έχουμε, προσπαθήστε να φτιάξετε μέχρι να βρούμε και να μάθετε να τις χρησιμοποιείτε σωστά". Γιατί ήταν μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την πολιτική της κυβέρνησης προσπαθώντας να καλύψει τις αστοχίες της και τις ελλείψεις της σε υγειονομικό υλικό. Ήταν απλά δικαιολογίες γιατί δεν είχαν μάσκες για να αγοράσει ο κόσμος. Το ίδιο συνέβαινε και στην Γαλλία. 

Το ίδιο μοτίβο ακολούθησε ο Τσιόδρας και σε άλλα θέματα (δεν έχουμε , άρα δεν πρέπει να κάνουμε τεστ γιατί ο άλλος θα γίνει απρόσεκτος αν βγει αρνητικός έλεγε ο Τσιόδρας!). Το ίδιο για τα σχολεία που έπρεπε να ανοίξουν ως επιταγή των Βρυξελλών να δουλέψει η οικονομία και να πληρωθούν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων. "Τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό έλεγε τον Απρίλιο, τα παιδιά δεν μεταδίδουν τον ιό λέει το Μάιο ο Τσιόδρας βασιζόμενος σε ΜΙΑ έρευνα όταν υπάρχουν έρευνες που λένε το αντίθετο. Είναι καταφανέστατα δικαιολόγηση των πολιτικών επιλογών της ΕΕ (που τις ακολουθεί πιστά η Ελλάδα) για να δουλέψει η οικονομία πάνω από τα πτώματα. Των άλλων φυσικά όχι αυτών που αποφάσισαν το ρίσκο του ανοίγματος των σχολείων.

Γιατί άραγε τα σχολεία που σύμφωνα με τους επιδημιολόγους ήταν τα πρώτα που έπρεπε να κλείσουν και τα τελευταία που έπρεπε να ανοίξουν , είναι αυτά που σε πολλές χώρες της ΕΕ ανοίγουν πρώτα; Και μάλιστα όλες σχεδόν οι χώρες της ΕΕ ανοίγουν τα σχολεία τον Μάιο;

(Η Κίνα αντίθετα τα σχολεία τα άνοιξε τελευταία, με υποχρεωτική χρήση των μασκών και προαιρετική προσέλευση των μαθητών.)

Στο βίντεο ο Κορεάτης επιδημιολόγος Kim Woo-joo εξηγεί την χρησιμότητα των μασκών στην μείωση της μετάδοσης του ιού. Στο 16:32 εξηγεί γιατί του φαίνεται παράξενο ότι στην Δύση δεν φοράνε μάσκες. Αυτο που καταλαβαίνει είναι ότι ο ΠΟΥ και οι Αμερικάνοι είπαν ότι οι μάσκες είναι μόνο για τους υγειονομικούς για να μην τρέξει ο κόσμος και τις αγοράσει και αδειάσουν οι αποθήκες. Οι μάσκες ήταν σε έλλειψη και έπρεπε να ΔΟΘΕΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ στους υγειονομικούς λέει ο Κορεάτης καθηγητής! Και όταν σταματήσει η έλλειψη θα δοθούν και σε πολίτες συνεχίζει! Θυμάστε τι χαμός γινόταν όπου κάθε κράτος έκανε κατασχέσεις στις μάσκες άλλων χωρών; 

Η ξεφτίλα των δυτικοευρωπαϊκών χωρών που μετάφεραν την παραγωγή τους εδώ και χρόνια στην Ασία και δεν είχαν μάσκες για τους πολίτες τους! Και τους έλεγαν ότι είναι χρήσιμες μόνο για τους υγειονομικούς. Και έτσι ο καθένας πήγαινε σε φαρμακεία και σουπερμάρκετ με γάντια και χωρίς μάσκα. Λες και ο ιός μεταδίδεται μόνο με την επαφή μολυσμένης επιφάνεια και όχι και με την αναπνοή-βήξιμο. Θα έλεγε κανείς ότι ήταν μια εγκληματική απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αφήσει τους πολίτες χωρίς μάσκες λέγοντάς τους να πλένουν τα χεράκια και να στέλνουν sms για να φύγουν από το σπίτι. Λες και ο κορονοϊός δεν υπήρχε στα σουπερμάρκετ στο καιρό της καραντίνας και υπάρχει τώρα.

Και τώρα φτάνουμε στο αλαλούμ της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την προαιρετικότητα στην χρήση της μάσκας. Την μια μέρα υποχρεωτικές οι μάσκες στα κομμωτήρια , την άλλη μέρα μόνο για τους εργαζόμενους. Τα ίδια και σε πολλές άλλες κατηγορίες. Ενώ πχ στην Κορέα ΠΑΝΤΟΥ είναι υποχρεωτική.
Γιατί το κάνουν αυτό και κοτζάμ πρωθυπουργός ανεβάζει ανάρτηση για το πως φτιάχνουμε μάσκες με ύφασμα;

Μα γιατί πάλι δεν ΦΤΑΝΟΥΝ οι μάσκες για να μοιράσουν δωρεάν ή να αγοράσουν οι πολίτες.

Τα 2 εργοστάσια που έχουμε τώρα έχουν την δυνατότητα να φτιάξουν μόνο 9 εκατομμύρια μάσκες το μήνα. Ενώ η Ταϊβάν που μοιράζει μάσκες έχει την δυνατότητα να φτιάξει 10 εκατομμύρια μάσκες την ΗΜΕΡΑ! Και φυσικά μοιράζει 5 μάσκες δωρεάν την εβδομάδα στους πολίτες.

Απαίτηση του ελληνικού λαού θα πρέπει να είναι "Υποχρεωτική χρήση των μασκών σε κλειστούς χώρους και δωρεάν μάσκες σε όλους". Με επίταξη εργοστασίων, δημιουργία άλλων και/'η αγορά από Ασία. Τα επιτυχημένα παραδείγματα των χωρών της Ν. Κορέας και της Ταϊβάν θα πρέπει να ακολουθήσουμε , με χιλιάδες τεστ, παροχή δωρεάν μασκών και ισχυροποίηση του συστήματος υγείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: