ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ



Πολύ με εντυπωσιάζει η δύναμη της συντήρησης στον τόπο μας (δεν ξέρω για αλλού). Θα μου πείτε, πάντα έτσι ήταν, θα σας απαντήσω, ναι, αλλά χωρίς ιούς. Έχει μισή ώρα που βάρεσαν οι κροτίδες για την ανάσταση και βγήκε ο κόσμος στα μπαλκόνια με τις λαμπάδες. Δεν με ενοχλεί, άλλωστε η μαζική πίστη είναι κάτι μεγαλειώδες, χειμαρρώδες και συγκλονιστικό, μόνον όταν εξυπηρετεί τα συμφέροντα -αλίμονο- των ολίγων κι εκλεκτών κατά πως φαίνεται. Ξέφυγα όμως...

Η συντήρηση λοιπόν. Ενορχηστρωμένα, μεθοδικά, εργάζεται νυχθημερόν στο εξής τρίπολο. 
Πρώτα, να κρατάμε το πόπολο τρομαγμένο, βομβαρδισμός από φέρετρα και δυσοίωνα σενάρια, αυταρχική αστυνόμευση, παρελάσεις λοιμωξιολόγων και ειδικών για 24άωρη ενημέρωση. 
Στον αντίποδα, ο δεύτερος πόλος, να ελεγχθούν οι ισορροπίες και να μη ξεχνάμε τις "ανάγκες" μας. Τι κάνουν οι βασιλείς και οι πρίγκηπες, πως ασκούνται οι επώνυμοι στα παλάτια τους, ρούχα, προσφορές, δώρα, νύχια και μαλλιά. Καλές οι επιδημίες και οι καραντίνες αλλά προσοχή! Τίποτα δεν άλλαξε στον όμορφο κόσμο μας και, κυρίως, τίποτα δεν πρέπει ν' αλλάξει. Μη διανοηθούμε να σκεφτούμε πως ίσως όλο αυτό που συμβαίνει αποτελεί μια καλή αφορμή να αναθεωρήσουμε κάποιες προτεραιότητες στις ζωές μας. Κανάλια, σελίδες στον ιστό, ειδήμονες και συμβουλευτικά κέντρα, πιασμένοι χέρι χέρι χορεύουν τον χορό της αποβλάκωσης και του χρήματος. Κι έχουν μείνει 5-6 νοματαίοι εδω μέσα να γκρινιάζουν, οι στενόμυαλοι και ονειροπόλοι, την τύφλα τους δε βλέπουν οι καημένοι.


Τέλος, ένας τρίτος πόλος εργάζεται αδιάκοπα για να υμνεί την κυβέρνηση και τις επιλογές της. Θάβοντας χωρίς ντροπή οιαδήποτε είδηση που ενδέχεται να ταράξει τα νερά της κανονικότητας, οι αγιογραφίες των πρωταγωνιστών εκπροσώπων του συστήματος καθημερινά παρελαύνουν σε δελτία και φυλλάδες και τα λάθη, οι αδυναμίες, οι αστοχίες, η ανθρώπινη ατέλεια, η συγγνώμη, απλά δεν υπάρχουν. Μόνο το πόσο καλοί κι έξυπνοι είμαστε. Και τα ζεστά ευρόπουλα διοχετεύονται σε θολές συμβάσεις χωρίς ποτέ να δίνονται απαντήσεις σε εύλογα ερωτήματα. Και οι φτωχοί και καταφρονεμένοι δουλεύουν και σιωπούν, περιμένοντας να πεθάνουν. 

Υπάρχουν κι εξαιρέσεις, εντάξει, πότε όμως η εξαίρεση μερικών με συνείδηση καθόρισε κάτι για να το κάνει και τώρα; Η παντοδύναμη συντήρηση λοιπόν, έχει γκαζώσει προκειμένου να μην αλλάξει τίποτα, αντίθετα, να εκμεταλλευτεί όσο γίνεται την ιδιαιτερότητα της κατάστασης προς ενδυνάμωση της.

Έκανα ένα ζάπινγκ πριν λίγο στα τηλεοπτικά κανάλια.
Σκυλάδικα και εκκλησία. Λειτουργίες απο διάφορους ναούς η "ξεφαντώματα", δεν τόπαμε; Μη ξεχαστούμε και αποκλίνουμε λιγάκι απο τα δεδομένα, μην αναρωτηθούμε και κυρίως να διασφαλιστεί πως κανένας δεν θα μας προσφέρει μια ανθρώπινη και καλοπροαίρετη αφορμή να το κάνουμε. Στέκουμε σε μια διαρκή ύπνωση, λοβοτομημένοι. Με τα άνθη στις πίστες και την μαυρίλα στα μάτια. Ασφαλείς και σώοι.

Ένα με θλίβει σε προσωπικό επίπεδο. Το οτι δεν έχω επαρκή μόρφωση και γνώσεις για να προτείνω κάτι ουσιαστικό, μια κάποια λύση, έστω για το ελάχιστο και να μην είμαι άχρηστος γκρινιάρης και μόνο. Ευτυχώς όμως υπάρχουν έξυπνοι και διορατικοί άνθρωποι τριγύρω που δε κουράζονται να υψώνουν φωνές αποκαλυπτικές, λόγια με δύναμη, ψυχή και ουσία. Τους ευχαριστώ.

COVID 19 QUARANTINE - EASTER 2020


[----->]

Δεν υπάρχουν σχόλια: