ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΕΝΑΜΙΣΙ ΛΕΠΤΟ




Δείτε αυτό το βίντεο. Είναι εν συντομία ο «εξαντλητικός διάλογος» που γίνεται τα τελευταία 15 χρόνια στην Κρήτη για το θέμα του αεροδρομίου στο Καστέλλι. Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια συμπυκνωμένα σε ενάμισι λεπτό.

Γράφουν και ξαναγράφουν, χρόνια τώρα οι άνθρωποι τις διαμαρτυρίες τους, με χέρια ματωμένα, όπως η Φωτούλα Κουτράκη από το Θραψανό, που από τη σκληρή δουλειά στις ελιές και στα ζώα της, από το καθημερινό τρέξιμο για να συντηρήσει ένα σπίτι με τρία παιδιά έφτασε να γράφει υπομνήματα για να τα δώσει στον πρωθυπουργό και βρήκε το θάρρος να σταθεί και εκεί, μπροστά του, και να του πει το αυτονόητο. Δείτε με πόση διακριτικότητα το παραπέμπει το υπόμνημα ο κ. Μητσοτάκης στον παρατρεχάμενό του. Και από εκεί, ξέρετε που καταλήγει…

Οι κάτοικοι της περιοχής (και αρκετοί άλλοι) φωνάζουμε για τον λάθος σχεδιασμό, για την καταστροφή του πρωτογενούς τομέα, για την εκδίωξη των ανθρώπων από τον τόπο τους, για το υπέρογκο κόστος που θα βαρύνει τις τσέπες όλων μας και τελικά θα κάνει κακό και στον τουρισμό, για τις ελλιπείς μελέτες, για την παραπληροφόρηση και τις παχυλές υποσχέσεις που μία - μία βγαίνουν ψεύτικες.

«Δείτε τί έκανε ένας άλλος αρχηγός κράτους στη Γαλλία», του λέει η Φωτούλα, «το ακύρωσε το αεροδρόμιο όταν κατάλαβε ότι καταστρέφει τους αγρότες του. Κάντε και εσείς μια μελέτη ανεξάρτητη και βρείτε την αλήθεια».

Σχετικό άρθρο για το γαλλικό αεροδρόμιο στη Νοτρ Νταμ ντε Λαντ μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.tanea.gr/2018/01/18/world/oristiko-oxi-sto-aerodromio-tis-dixonoias/ (Τα Μαρινάκεια ΝΕΑ, δεν είχαν πρόβλημα να ονομάσουν εκείνο το αεροδρόμιο ως «Το αεροδρόμιο της Διχόνοιας»). Δείτε και εδώ, πόσο γλαφυρά περιγράφει η ΑΥΓΗ τις κινητοποιήσεις εκεί: http://www.avgi.gr/article/10810/153851/kinetopoiese-enantia-sto-megalo-aerodromio 

Όλοι συμφωνούν ότι ένα αεροδρόμιο που καταλαμβάνει αγροτική γη είναι ένα λάθος έργο. Αρκεί να είναι στη Γαλλία. Για το δικό μας, εδώ στην Κρήτη, και ΤΑ ΝΕΑ και Η ΑΥΓΗ πανηγυρίζουν ανάλογα με το ποιος από τους δύο πρωθυπουργούς (Μητσοτάκης ή Τσίπρας αντίστοιχα) υπογράφει την καταδίκη του τόπου μας.

Κι έτσι, ξεκίνησαν οι εργασίες, με τις ευχές και των δύο κομμάτων (και του ΚΙΝΑΛΛ, βεβαίως, Δεν σας ξεχνώ Bασίλη Κεγκέρογλου, μην ανησυχείτε...).
Δείτε που είμαστε σήμερα, για να μην λέτε μετά «δεν φανταζόμουν τί θα γίνει στον τόπο». Πάνω η εικόνα της Πεδιάδας πριν την έναρξη των εργασιών. Κάτω η εικόνα σήμερα, με ένα (ελάχιστο) ακόμα μέρος της καταστροφής.
 
«Ξέρω την άποψή σας, την ακούω, αλλά η απόφαση έχει ληφθεί και το έργο θα γίνει». Τόσο απλά, τόσο γρήγορα απαντά ο κ. Μητσοτάκης στην κάτοικο της περιοχής. Αυτόν ακριβώς τον διάλογο κάνουν εδώ και 15 χρόνια. Τον ίδιο διάλογο έκανε και ο Σπίρτζης, τον ίδιο διάλογο έκανε και ο Τσίπρας, τον ίδιο διάλογο έκαναν και ο Σουφλιάς και ο Χρυσοχοϊδής και ο Βερελής και ο Στρατάκης και όλοι όσοι επέμειναν πεισματικά στην καταστροφική ιδέα. Και στο τέλος το συμπέρασμα είναι: «Σας ακούσαμε, σας καταλαβαίνουμε αλλά το έργο θα γίνει…» . Στο τέλος ο Μητσοτάκης ρίχνει και ένα πανηγυρικό και γελαδερό «Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ» σαν να του είπε μπράβο η Φωτούλα για το καλό που κάνει στον τόπο μας.
 
Και μπήκε λοιπόν η (ταφό)πλακα με τον Μητσοτάκη και τον Καραμανλή να κραδαίνουν το μυστρί (σήμα κατατεθέν του Παττακού – καλά δεν τους είπε κανένας από τις στρατιές των επικοινωνιολόγων τον κακό συνειρμό που έχει το συγκεκριμένο εργαλείο στο χέρι πολιτικών;)
 
Και όσο εκείνοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι το αεροδρόμιο προχωρά κανονικά, τόσο ανακύπτουν προβλήματα, τόσο αποκαλύπτεται το μέγεθος της απάτης για τους ντόπιους ώστε να πάρουν το μερίδιό τους η ΤΕΡΝΑ και φυσικά οι Ινδοί της GMR, που βέβαια δεν θα φύγουν παραπονεμένοι...
 
Εδώ ο Ινδός επενδυτής φωτογραφίζει το μερίδιό του από τη γη της Πεδιάδας
[---->]

Δεν υπάρχουν σχόλια: