“Κύριε, όχι μ’ αυτούς!”


Δεν συμμετέχει η Χιακή Συμπολιτεία σε ακροδεξιάς κοπής «κινητοποιήσεις» - ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης

“Κύριε, όχι μ’ αυτούς!” (Γ. Σεφέρης, υστερόγραφο)

Τη ριζική διαφωνία μας με τη σχεδιαζόμενη δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ-Νταχάου στο Αίπος (ή οπουδήποτε αλλού) την έχουμε εκφράσει σθεναρά κι επαναλαμβανόμενα – κι ούτε θα πάψουμε να τη διατρανώνουμε. Πρόκειται για εξέλιξη που θα στιγματίσει για πάντα το νησί, πολλαπλασιάζοντας τους θανάτους προσφύγων, συντελώντας στην επισημοποίηση του εγκλεισμού τους, επιδεινώνοντας κι άλλο την – ήδη οριακή λόγω της αθλιότητας της σημερινής ΒΙΑΛ – κατάσταση της ζωής τους. Θα σωρεύσει και άλλα βάρη σε όλους, ανοίγοντας δρόμους επικίνδυνους στην ξενοφοβία και στο ρατσισμό. Θα πίστευε κάποιος ίσως πως η αντίθεσή μας στο ΠΡΟΚΕΚΑ θα αρκούσε για να δώσουμε το “παρών” και στις επικείμενες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τον σχεδιασμό του την προσεχή Τετάρτη, 22/01/2020. Είναι αντιθέτως πολλοί και σημαντικοί οι λόγοι που μας επιβάλλουν να μη συμμετέχουμε σ’ αυτή τη «συναινετική» εκδήλωση:

• Ο ακροδεξιάς κοπής και διχαστικός λόγος όσων πρωτοστατούν στη διοργάνωση των συλλαλητηρίων – που εμπνέει καθαρό μίσος για τους πρόσφυγες - έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα κι έχει απενοχοποιηθεί πλήρως, αν θυμηθούμε τα λεγόμενα στα τελευταία Δ.Σ. των νησιών. Δε θα πάμε μαζί τους ούτε θα τους δώσουμε συγχωροχάρτι. Είμαστε και θα παραμείνουμε απέναντι!

• Ο λόγος αυτός αποτυπώνεται πλήρως στην αισθητική της αφίσας που επέβαλε, ουσιαστικά, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου: οι εξαθλιωμένοι άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν και φυτοζωούν στις άκρες της ΝΑ Ευρώπης μετατρέπονται σε “λαθροέποικους, που θα μας αφελληνίσουν και θα μας εξισλαμίσουν”, ενώ αναμιγνύονται δολίως με βατραχάνθρωπους του “εξ Ανατολών οχτρού”!

• Ο γνωστός ντελάλης της αγοράς με τα μεγάφωνα περιφέρεται στους δρόμους της πόλης διαλαλώντας «συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους μετανάστες» (ποιος τον πληρώνει, με ποιες διαδικασίες και ποια νόμιμα παραστατικά άραγε;). έχουν χαθεί πλέον και τα όποια προσχήματα! Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι οι πολιτικές εγκλωβισμού, είναι οι άνθρωποι; Το μήνυμα είναι σαφές και σε άμεση συμπόρευση με τον κυρίαρχο πολιτικό λόγο των τελευταίων ημερών: Με βάση αυτόν, “είναι μεγαλύτερο πρόβλημα το να φτάνουν εδώ από το να τους πνίγουμε” (κατά την πρόσφατη, ανατριχιαστική, δήλωση του Α. Πορτοσάλτε).

• Είναι προφανές δικαίωμα του κάθε φορέα και του κάθε πολίτη να αποφασίσει αν η προσεχής εκδήλωση τον αφορά, αν θα συμμετέχει ή όχι. Δεν θα το κρίνουμε εμείς. Η λογική για “ντιρεκτίβες” και υποδείξεις ποτέ δε μας εξέφραζε, πέρα από την επίγνωση των σημερινών συσχετισμών δυνάμεων. Οφείλουμε όμως να μιλήσουμε ξεκάθαρα: Ας αναλογιστεί ο καθένας από όσους σκοπεύουν να παραστούν καλοπροαίρετα, εκφράζοντας τη γνήσια αγωνία τους για τη σημερινή κατάσταση:ποιος τόνος και ποιες φωνές θα κυριαρχήσουν; Την απάντηση τη δίνουν όσα γράψαμε παραπάνω, αλλά και η πρόσφατη ιστορική εμπειρία των συλλαλητηρίων για το Μακεδονικό. Οι ψύχραιμοι και οι νηφάλιοι καπελώθηκαν πανηγυρικά από τους ακροδεξιούς και τους καρναβαλιστές - τους ντυμένους “Μεγαλέξανδρους και Βουκεφάλες”. Επιθυμεί να συναινέσει σε κάτι τέτοιο;

• Οφείλουμε τέλος να θυμίσουμε ότι ως παράταξη ποτέ δεν κλείσαμε τα μάτια στο γεγονός ότι το διαμορφωθέν άθλιο καθεστώς που επικρατεί σήμερα στις δομές “φιλοξενίας” δημιουργεί προβλήματα και στους ντόπιους, ειδικά σε όσους κατοικούν στα πέριξ κάθε ΒΙΑΛ και Μόριας, κι απαιτούσαμε πάντοτε την καταβολή αποζημιώσεων σε όσους αποδεδειγμένα έχουν υποστεί περιουσιακές βλάβες. 
Μόνο που πρέπει να στρεφόμαστε προς τα ορθά αιτήματα και τις σωστές λύσεις: όπως η αντικατάσταση της ΒΙΑΛ από μία μεγαλύτερη, πολύ πιο απάνθρωπη και τρομακτική φυλακή επιδεινώνει δραματικά το προσφυγικό πρόβλημα, έτσι το επιδεινώνει και η προσχώρηση στην πεποίθηση πως “όλα θα λυθούν αν τους εξαφανίσουνε από τα μάτια μας”, καθώς κι η διοχέτευση μίσους προς τους πρόσφυγες αντί για την εκδήλωση οργής και τους ανυποχώρητους αγώνες απέναντι στους πραγματικούς υπαίτιους του προβλήματος: τον ιμπεριαλισμό, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε., την προηγούμενη και τη σημερινή κυβέρνηση, τις τοπικές αρχές.

• Παραμένουμε αδιαπραγμάτευτα με τις αρχές του δικαίου και του ανθρωπισμού, για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων, για νησιά ειρήνης και αλληλεγγύης, ενάντια στις λογικές της ΕΕ, της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και της κυβέρνησης. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για αυτές τις αδιαπραγμάτευτες αξίες, μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Και σήμερα και αύριο, όταν οι πάσης φύσεως πολιτικάντηδες θα έχουν εξαφανιστεί στα θολά παιχνίδια τους!

Κοντολογίς, δηλώνουμε κατηγορηματικά πως θα απέχουμε από την εκδήλωση της Τετάρτης, παρά την επιμέρους συμφωνία μας με το διαφαινόμενο σκοπό της (εναντίωση στο Στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Αίπος που έχουν βαφτίσει ΠΡΟΚΕΚΑ). Συμβαίνει να ασπαζόμαστε την αρχή πως “η αισθητική μας είναι και η ηθική μας” - και η αισθητική αυτού που σχεδιάζεται, καταπώς φανερώνει και η επίμαχη αφίσα, ... “μουτζουρώνει” βάναυσα τον ανθρωπισμό μας, τον πολιτισμό μας και κάθε ιδεώδες απ’ όσα θα συνεχίσουν να έχουν ουσιαστική αξία και μετά από 50 ή 100 χρόνια. 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: