Εβο Μοράλες : Δείξαμε υπερβολική εμπιστοσύνη και ήταν μεγάλο λάθος


Εβο Μοράλες :  Με την επιστροφή μου στη Βολιβία , ένοπλες λαϊκές πολιτοφυλακές στα πρότυπα της Βενεζουέλας. Δείξαμε υπερβολική εμπιστοσύνη και ήταν μεγάλο λάθος"

Ο πρώην Σοσιαλιστής πρόεδρος της Βολιβίας Eβo Μοράλες δήλωσε ότι στη χώρα του είναι απαραίτητος ο σχηματισμός "ένοπλης λαϊκής πολιτοφυλακής", στα πρότυπα αυτής που δημιουργήθηκε στη Βενεζουέλα από τους προέδρους Τσάβεζ και Μαδούρο.

" Αν επιστρέψω εγώ ή κάποιος άλλος στη Βολιβία, είναι απαραίτητο να οργανωθεί μια ένοπλη λαϊκή πολιτοφυλακή όπως στη Βενεζουέλα.

Αυτό που συνέβη είναι ότι μπροστά στο πραξικόπημα, έγιναν πολλές συναντήσεις ανάμεσα στα κοινωνικά κινήματα και την κυβέρνηση, αλλά δείξαμε μεγάλη εμπιστοσύνη, υπερβολικά μεγάλη, κάναμε ένα φοβερό λάθος και δεν είχαμε ένα σχέδιο Β ", είπε ο Μοράλες στη διάρκεια συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο "Kawsachun Coca" με τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα να χειροκροτούν και να επευφημούν όταν αναφέρθηκε στη λαϊκή πολιτοφυλακή.

Στη συνέχεια ο Μοράλες πρόσθεσε στο Twitter ότι: " το ιθαγενικό κίνημα των αγροτών, είχε πάντα τη δική του δύναμη ασφάλειας. Σε κάποιες περιοχές, την ονόμαζαν Δημοτική Φρουρά, άλλες φορές ήταν πολιτοφυλακή, σήμερα ονομάζεται συνδικαλιστική αστυνομία ή δύναμη προστασίας των συνδικαλιστών. Σύμφωνα πάντα με τα έθιμα, τις παραδόσεις μας και με σεβασμό στο Σύνταγμα ".

Ο Μοράλες άφησε να εννοηθεί ότι μια οργάνωση καλύτερη και διαφορετική θα μπορούσε να δώσει πιο αποτελεσματικές απαντήσεις στην κρίση και τη βία που προκάλεσε τον Νοέμβριο του 2019 το πραξικόπημα και την παραίτηση του.

Η "Μπολιβαριανή Πολιτοφυλακή " της Βενεζουέλας αποτελείται από πάνω από 3 εκατομμύρια εθελοντές πολίτες, και είναι μία από τις πέντε συνιστώσες των τοπικών ενόπλων δυνάμεων. Στην Πολιτοφυλακή αναγνωρίζεται ο ρόλος του ιμάντα μετάβασης μεταξύ πληθυσμού και στρατού.

Μπροστά σε αυτές τις δηλώσεις η κυβέρνηση των πραξικοπηματιών δεν παρέμεινε απαθής και ανακοίνωσε την ποινική δίωξη του Μοράλες.

Η αυτοανακηρυχθείσα πρόεδρος της χώρας Añez τουίταρε ότι: " Οι δηλώσεις του Μοράλες δείχνουν ότι η ειρήνη, η συμφιλίωση και η δημοκρατία δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις του Μοράλες. Στην πρόθεση του να σπείρει τον τρόμο και τη βία θα βρει το λαό της Βολιβίας ενωμένο και, στις απειλές του, την έκκληση για δημοκρατία ".

Είναι περίεργο ότι αυτοί που ανέβηκαν στην εξουσία με τη βία , με την αστυνομία και το στρατό, που διώκουν τους υποστηρικτές του Μοράλες προκαλώντας δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες συλλήψεις, να εμφανίζονται σήμερα ως υπερασπιστές της δημοκρατίας και να κατηγορούν τον πρώην πρόεδρο ως βίαιο και τρομοκράτη.

ΠΗΓΗ : 




Δεν υπάρχουν σχόλια: