Ποιοι αναγνωρίζουν τους πραξικοπηματίες της Βολιβίας


                             Karen Longaric, canciller de Bolivia
Αρθρο της εφημερίδας El Deber, μία από τις μεγαλύτερες της χώρας, εφημερίδα της φιλοαμερικάνικης δεξιάς της Βολιβίας, αντίπαλος από πάντα του νόμιμου πρόεδρου Εβο Μοράλες και σήμερα στο πλευρό των πραξικοπηματιών.

" Η πρόεδρος Jeanine Áñez ανέλαβε την ηγεσία της χώρας με βάση την EPC και την ισχύουσα νομοθεσία, ως εκ τούτου οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία ή διαδικασία από οποιαδήποτε άλλη χώρα, που δεν σέβεται αυτό το νομικό και συνταγματικό πλαίσιο, σημαίνει ότι δεν σέβεται τα γεγονότα και παρεμβαίνει στην εσωτερική πολιτική κατάσταση της χώρας. Το κύριο αίτημα των Βολιβιανών ήταν ο σεβασμός της δημοκρατίας, μετά από 14 χρόνια κατά τα οποία η κυβέρνησητου Εβο Μοράλες χρησιμοποίησε το διχασμό της χώρας ως μέσο εξουσίας. Η κυβέρνηση αυτή έχει ως στόχο να ανακατευθύνει τη δημοκρατία και την εθνική ενότητα ", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Karen Longaric,  στην τελετή χαιρετισμού του διπλωματικού σώματος .

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Tiwanaku του Υπουργείου Εξωτερικών. Ο διπλωματικός αντιπρόσωπος του Πάπα, Angelo Accatino , αρχηγός του διπλωματική σώματος, μετέφερε το μήνυμα για επικύρωση της καλής σχέσης μεταξύ της Βολιβίας και της διεθνούς κοινότητας και την εμπιστοσύνη του στις επόμενες γενικές εκλογές στη χώρα.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βολιβία, León de la Torre Krais, δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν άμεσες εκλογές για τα νέα μέλη του Ανώτατο Εκλογικού Δικαστηρίου, και ότι θα πρέπει να να προκηρυχθούν άμεσα νέες εκλογές με διαφανείς διαδικασίες.

" Yποστηρίζουμε την πρωτοβουλία της διάσκεψης των Επισκόπων, για ένα τραπέζι διαλόγου, που να επιτρέπει μια επαναπροσέγγιση μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών ηγεσιών και την επιστροφή της ηρεμίας και της νομιμότητας. Η εκλογή των μελών του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου, που πρέπει να είναι άτομα εγνωσμένου κύρους, χωρίς καμία κηλίδα  , κατά προτίμηση με εμπειρία, προκειμένου να εγγυηθούν ελεύθερες και διαφανείς εκλογές, οι οποίοι θα πρέπει να συνεδριάσουν το συντομότερο δυνατό προκειμένου να αποκατασταθεί η πλήρης ομαλότητα στη χώρα.

Για την Jeanine Áñez (την αυτοανακηρυχθείσα πρόεδρο της κυβέρνησης) ο Ρώσος πρέσβης, Vladimir Sprinchan, προτίμησε να χρησιμοποιήσει τον όρο " επικεφαλής της κυβέρνησης της Βολιβίας ". " Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει την Jeanine Áñez  ως πρόεδρο, αλλά ως επικεφαλής της κυβέρνησης της Βολιβίας. Η Ρωσία θεωρεί επίσης ότι οι εκλογές θα πρέπει να προκηρυχθούν αμέσως. Η Añez θα θεωρείται ο κύριος ηγέτης στη Βολιβία, ενώ θα λύσει το πρόβλημα της εκλογής του Προέδρου της χώρας", δήλωσε ο Sprinchan .

" Δεν επιδιώκουμε καμία αντιπαλότητα στη δημοκρατική πορεία που έχει ξεκινήσει και που ζούμε και, πάνω απ ' όλα, ζητάμε το σεβασμό της αρχής της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Βολιβίας με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και το σεβασμό της νομοθεσίας περί ασύλου ,ήταν κάποιες φράσεις της υπουργού Longari κατά τη διάρκεια της τελετής.

Τέλος, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι "οι δεσμοί μεταξύ της Βολιβίας, των γειτόνων μας και της διεθνούς κοινότητας γενικά είναι πολύ ισχυροί, με την εμπιστοσύνη ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα εγκαταλείψει τη Βολιβία αυτές τις κρίσιμες ώρες για τον αγώνα και τη μετάβαση στη δημοκρατία".

Παρόντες ήταν :
23 εκπρόσωποι των πρεσβειών και 15 αντιπρόσωποι διεθνών οργανισμών, διαπιστευμένοι εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος στη Βολιβία, μεταξύ των οποίων αντιπρόσωποι της Ιαπωνίας, Αργεντινής, Ευρωπαϊκή Ένωσης, Ρωσίας, Τουρκίας, Ισημερινό, Κορέας, Παραγουάης, Γαλλίας, Βραζιλίας,  Ισπανίας, Μεγάλη Βρετανία, Περού, Ιταλίας, Μεξικό, Κολομβίας, Αιγύπτου, Ελβετίας, Κίνας, Παναμά, Ηνωμένων Πολιτειών, Σουηδίας και Καναδά.

Οι εκπρόσωποι των διεθνών οργανισμών παρέστησαν στην τελετή ήταν: ο Unfpa, ο ΟIM, ο Fonplata, ο IDB, ο ΙΙCA, o CAF, η FAO, η Παγκόσμια Τράπεζα , ο UNDP, Γυναίκες των Ηνωμένων Εθνών, η UNICEF, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας , ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας, η Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών, ο Wfp.

 ΠΗΓΗ : EL DEBER

Δεν υπάρχουν σχόλια: