Το «βίο αβίωτο»,


 

Η ύπαρξη του στρατοπέδου συγκέντρωσης στη Μόρια και η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται εδώ και χρόνια, είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής (και όχι της μη εφαρμογής, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι) της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

Τη συμφωνία, η οποία είχε χαρακτηριστεί παράνομη και απάνθρωπη από το σύνολο των μεγάλων διεθνών οργανώσεων και οργανισμών που ασχολούνται με το προσφυγικό, υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εξερχόμενος μάλιστα από τις συνομιλίες με την ΕΕ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει τότε ότι κατάφερε να φέρει το περιεχόμενο της συμφωνίας κοντά στις θέσεις της Ελλάδας — ποιες ήταν άραγε αυτές;

Σε συνδυασμό με το σφράγισμα των βαλκανικών συνόρων, που έστειλε τις προσφυγικές ροές προς τον υγρό τάφο του Αιγαίου αλλά και τη δημιουργία των hot spot, η συμφωνία οδήγησε στον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, όπως εξηγούσε ο Νασίμ Λομανί από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, η «εφαρμογή της λογικής, πολιτικής και πρακτικής του «βίου αβίωτου», που κάποτε ήταν ακροδεξιό παραλήρημα, σήμερα είναι η επίσημη συνταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα».

Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, όμως, όπως εξηγούσε ο ίδιος «δημιούργησε και ένα επιπλέον σύνορο εντός της Ελλάδας. Το σύνορο δηλαδή μεταξύ των νησιών του ανατολικού Αιγαίου με την υπόλοιπη Ελλάδα… Η συμφωνία απαγορεύει στους πρόσφυγες να φύγουν από το νησί στο οποίο έχουν φτάσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: