Εκπαιδεύοντας την ελίτ




 
Το Κολέγιο του Ήτον είναι ένα από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια στα οποία εκπαιδεύεται η μελλοντική άρχουσα τάξη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στις εισαγωγικές εξετάσεις, μεταξύ άλλων ερωτήσεων, από κάθε νεαρό υποψήφιο (ηλικίας 11-12 ετών) ζητήθηκε να γράψει μια ομιλία όπου, αν το 2040 ήταν πρωθυπουργός,  να δικαιολογεί (ναι, να δικαιολογεί!) το έργο του στρατού ο οποίος, κατά τη διάρκεια μιας λαϊκής εξέγερσης, σκότωσε 25 διαδηλωτές.
 
Η ερώτηση υποθέτει ότι, μετά από μια πετρελαϊκή κρίση στη Μέση Ανατολή και την έλλειψη βενζίνης, το 2040, στους δρόμους του Λονδίνου ξεσπούν ταραχές.

Στο σενάριο, η κυβέρνηση αναθέτει στον στρατό να σταματήσει τις ταραχές πράγμα που το πετυχαίνει - σκοτώνοντας 25 διαδηλωτές στη διαδικασία κατάπνιξης της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Στη συνέχεια ο κάθε υποψήφιος σπουδαστής του Ητον καλείται να υποθέσει ότι είναι πρωθυπουργός και να γράψει μια ομιλία όπου θα εξηγεί με ποιο τρόπο θα πείσει το κοινό ότι έκανε το σωστό.

Η πλήρης ερώτηση ήταν η εξής:

« Βρισκόμαστε στο έτος 2040. Στους δρόμους του Λονδίνου ξεσπούν ταραχές μετά την εξάντληση της βενζίνης λόγω της πετρελαϊκής κρίσης στη Μέση Ανατολή. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε δημόσια κτίρια. Αρκετοί αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί. Η κυβέρνηση για να καταστείλει τις διαμαρτυρίες βγάζει στους δρόμους το στρατό . Μετά από δύο ημέρες οι διαμαρτυρίες έχουν σταματήσει, αλλά είκοσι πέντε διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από τις στρατιωτικές δυνάμεις.



Είστε ο πρωθυπουργός. Γράψτε το σενάριο για μια ομιλία που θα μεταδοθεί στο έθνος, όπου θα εξηγείτε το λόγο που η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων εναντίον των βίαιων διαδηλωτών ήταν η μόνη σας επιλογή και η οποία ήταν τόσο απαραίτητη όσο και ηθική» 

Εάν νομίζετε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να συμβαίνει, δεν έχετε παρά να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Ητον 
 

Οσο για τις ερωτήσεις μπορείτε να τις βρείτε εδώ, ως :  "Θέματα εξετάσεων 1 (General Paper 1)" στην ενότητα 2011





Και όπως είπε  ο Edoardo Sanguineti: «Το ταξικό μίσος θα πρέπει να αποκατασταθεί . Το μίσος τους θα πρέπει να τους το ανταποδώσουμε...»



Δεν υπάρχουν σχόλια: