ΝΑΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ,ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ


Μετά την απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνεται περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Βρυξελλών και Ρώμης. Για πρώτη φορά, την Τρίτη, η Επιτροπή απέρριψε έναν δημοκρατικά εγκεκριμένο προϋπολογισμό, και ζήτησε θεμελιώδεις «διορθώσεις». Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα υποχωρήσει και θα τηρήσει το προβλεπόμενο στον προϋπολογισμό έλλειμμα 2,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).
Αν η ιταλική κυβέρνηση συνεχίσει να κρατά την ίδια στάση , σε λίγες εβδομάδες θα πρέπει να τις επιβληθεί πρόστιμο. Η σύγκρουση είναι ιδιαίτερα έντονη διότι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 59% του ιταλικού πληθυσμού υποστηρίζει μια σαφή αύξηση του χρέους και ως εκ τούτου η κυβέρνηση μπορεί να υπολογίζει σε ευρεία υποστήριξη


Την ίδια στιγμή, η ΕΕ στην Ιταλία έχει χάσει τεράστια δημοτικότητα και μόνο το 42% του πληθυσμού είναι υπέρ της ένταξης στην Ένωση - λιγότερο από ό τι στο Ηνωμένο Βασίλειο .
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Βρυξέλλες δεν παρεμβαίνουν κατά των ρατσιστικών μέτρων του κόμματος της Λέγκα, τα οποία δέχονται έντονη διεθνή κριτική. Αντιθέτως, ο λόγος που παρεμβαίνει η ΕΕ είναι για να αντιταχθεί στην προσπάθεια εξόδου από τη γερμανική πολιτική λιτότητας, η οποία αποδείχθηκε ανίκανη να οδηγήσει την Ιταλία εκτός κρίσης. Η Ρώμη προσπαθείι να δημιουργήσει ανάπτυξη με την προώθηση της κατανάλωσης ενώ το Βερολίνο αντιτίθεται.

Από άρθρο στο ειδικευμένο για την εξωτερική πολιτική της Γερμανίας German Foreign Policy, με τίτλο Οι εσωτερικοί εχθροί της Ε.Ενωσης (The EU's 'Internal Enemies')

https://www.german-foreign-policy.com/en/news/detail/7766/

Δεν υπάρχουν σχόλια: