Συρία: η επίθεση με πυραύλους στη Λατάκια και ο εκβιασμός των ΗΠΑ


 

Πριν λίγες εβδομάδες, αντιπροσωπεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ κατέφτασε στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό, με επικεφαλής τον  Brett McGuire, τον Αμερικανό υπεύθυνο  για τη Συρία και την Ιορδανία, για να συναντηθεί με υψηλόβαθμα στελέχη της  συριακής κυβέρνησης. Αυτό που ζήτησαν οι αμερικανοί αξιωματούχοι  προκειμένου να επιτρέψουν στη Συρία να πάρει πίσω  την Ιντλίμπ, τη Ράκα και την Ντέιρ αλ-Ζορ ήταν: 

Η διαχείριση των πετρελαιοπηγών από αμερικανικές εταιρείες και η αποχώρηση των ιρανικών στρατευμάτων και της Χεζμπολάχ από το έδαφος της Συρίας. Οι προτάσεις κρίθηκαν απαράδεκτες από τους Σύριους αξιωματούχους. Ανάλογες απαιτήσεις προβλήθηκαν και από τη γαλλική κυβέρνηση σχετικά με τις συμβάσεις για την ανοικοδόμηση της χώρας, η οποία την ίδια στιγμή αποσταθεροποιούσε τη Λιβύη.

 Η προσπάθεια της συριακής κυβέρνησης να επανακαταλάβει την Ιντλίμπ έχει προκαλέσει την αντίδραση των δυτικών, η οποία εκδηλώνεται με την καθημερινή προπαγάνδα των καθεστωτικών ΜΜΕ. «Η πολυπλοκότητα του φακέλου Ιντλίμπ η οποία συνδέεται με την πολλαπλότητα των περιφερειακών και διεθνών παρεμβάσεων, τις συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών και την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων έχει φτάσει σε ένα νέο επίπεδο αναφορικά με τις ένοπλες οργανώσεις στο χώρο. Οι τελευταίες εξετάζουν την ενσωμάτωσή τους σε οργανώσεις πιο καλά εξοπλισμένες σε στρατιωτικά μέσα και πόρους, όπως το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (al-jabhat al-watania lil'tahrir ) που υποστηρίζεται από την Τουρκία, την Al-Nusra Front και την Tanzim Hurras al-Dine , όλες ιδεολογικά συνδεμένες με την Αλ Κάιντα» (Mohammad Nader al-Oumari).


Για να υποστηρίξουν τα σχέδια των δυτικών, τις τελευταίες μέρες κατέφτασαν στην IΙντλίμπ, την πρωτεύουσα της Al-Nusra, στον ελεγχόμενο από τους τρομοκράτες θύλακα , τα δίκτυα ενημέρωσης Sky English  και το CNN, προκειμένου να μεταδώσουν τη διαδήλωση κάτά της κυβέρνησης. Τα συνθήματα των  «μετριοπαθών ανταρτών», ήταν: «Ακούστε άπιστοι (χριστιανοί και Αλεβίτες), είμαστε ένα έθνος που πίνει αίμα! Ο Μωάμεθ θα είναι πάντα ο ηγέτης μας. Αλλάχ Ακμπά».

 
 

Στη διαδήλωση, έκαναν την εμφάνισή τους αφίσες με τη φωτογραφία του Τούρκου τρομοκράτη που δολοφόνησε τον Ρώσο πρεσβευτή στην Τουρκία, για να ενισχυθεί η δέσμευση κατά της επιχείρησης απελευθέρωσης της Ιντλίμπ. Οποιοι αγαπούν τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ειρήνη δεν μπορούν να υποστηρίξουν τέτοια αιτήματα και προκλήσεις.

  

Αυτή είναι η ελευθερία, και η δημοκρατία που θέλουν να εισάγουν στη Συρία; Εν τω μεταξύ, οι Σύμμαχοι ανακοινώνουν ναυτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο, με τη συμμετοχή πολλών χωρών. Το καθεστωτικά μεφάφωνα των ισχυρών, αποκαλύπτουν και υποστηρίζουν τις απειλές για βομβαρδισμούς σε περίπτωση επίθεσης με χημικά, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν στοιχεία για την υποτιθέμενη χρήση τους στην Ιντλίμπ από το συριακό στρατό.

Εντωμεταξύ, στο Σότσι, η συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν, κατέληξε σι  βραχυπρόθεσμη συμφωνία που προβλέπει το άνοιγμα για το κοινό των αυτοκινητοδρόμων  Λατάκεια-Χαλέπι και Χαμα-Χαλέπι, και μακροπρόθεσμα τον αφοπλισμό των ανταρτών, σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Δαμασκού. 

Καθώς και τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης :

«Αποφασίσαμε τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης  15-20 χιλιομέτρων μεταξύ πρώτης γραμμής των ανταρτών και κυβερνητικών συνάμεων μέχρι τις 15 Οκτώβρη αυτής της χρονιάς», δήλωσε ο Πούτιν.

«Με τη Ρωσία θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να φύγουν όλες αυτές οι ομάδες από την περιοχή», είπε από τη μεριά του ο Ερντογάν  στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ηγέτη στο Σότσι. «Η Τουρκία και η Ρωσία θα συμμετάσχουν στο συντονισμό  των περίπολων στην περιοχή», πρόσθεσε ο Τούρκος ηγέτης.
 Η συμφωνία  για τη Συρία μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν, δείχνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία στρατιωτική επιχείρηση στην Ιντλίμπ,δήλωσε  στους δημοσιογράφους ο Ρώσος  Υπουργός άμυνας  Sergei Shoigú.

Οπως όλα δείχνουν η πρόσφατη επίθεση  Ισραηλινών και Γάλλων οφείλεται σε πολιτικές εκφοβισμού, κατά της κυβέρνησης της Δαμασκού, επειδή δεν αποδέχθηκε τους όρους των ΗΠΑ, για τον τερματισμό των συγκρούσεων.





Δεν υπάρχουν σχόλια: