Κρέας για σφαγή : Στην Ιαπωνία, μετανάστες και άστεγοι χρησιμοποιούνται για να καθαρίσουν τα ραδιενεργά ερείπια του Φουκουσίμα

 

Σε έγγραφο του ΟΗΕ αποκαλύπτεται μια σκληρή πραγματικότητα. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που ασχολούνται με τον καθαρισμό του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα-1 ίσως έχουν παραπλανηθεί ως προς τους κινδύνους της έκθεσης τους σε ακτινοβολία και διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο.


Οι σκληρές κατηγορίες προέρχονται από την κοινή δήλωση τριών ειδικών εισηγητών των Ηνωμένων Εθνών που τους είχε ανατεθεί να αναλύσουν τις συνθήκες εργασίας στο γιαπωνέζικο πυρηνικό σταθμό στον οποίο είχε συμβεί το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσερνομπίλ. «Μεταξύ των μισθωτών που προσλήφθηκαν για να καθαρίσουν τον  πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα υπάρχουν μετανάστες, αιτούντες άσυλο, άστεγοι», έγραψαν στην κοινή δήλωσή τους οι τρεις εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ. 

«Ανησυχούμε βαθιά για πιθανή εξαπάτηση τους σχετικά με τους κινδύνους  πιθανής έκθεσης τους στην ακτινοβολία, τον πιθανό εξαναγκασμό τους να αποδεχθούν  επικίνδυνες συνθήκες εργασίας λόγω της επισφαλούς οικονομικής τους  κατάστασης ,την ανεπαρκή κατάρτισή τους και τα μέτρα προστασίας» . Επιπλέον, οι συντάκτες της έκθεσης δήλωσαν ότι «ανησυχούν για τον αντίκτυπο που μπορεί να είχε η έκθεση τους στην ακτινοβολία στη σωματική και ψυχική τους υγεία».

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας, οι εργαζόμενοι που εργάστηκαν στη Φουκουσίμα μόνο το 2016 ήταν 46.386. Σε πέντε χρόνια μέχρι το 2016, συνολικά ήταν 76.951 εργαζόμενοι. 

«Τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από έκθεση σε τοξικές ουσίες είναι οι πλέον ευάλωτα στην εκμετάλλευση: οι φτωχοί, τα παιδιά και οι γυναίκες, οι μετανάστες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι», πρόσθεσαν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ. «Ολοι αυτοί πολλές φορές εκτίθενται σε δεκάδες καταχρηστικές πρακτικές, αναγκασμένοι να κάνουν μια σκληρή επιλογή μεταξύ της υγείας τους και του εισοδήματός τους, ενώ η κατάστασή τους παραμένει αόρατη στους καταναλωτές και τους φορείς χάραξης της πολιτικής που μπορούν να παρέμβουν»

Οι τρεις συντάκτες της έκθεσης είναι ο Baskut Tuncak,ο οποίος ασχολείται με τη διαχείριση του περιβάλλοντος και τις τοξικές ουσίες και ο οποίος θα υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Η Urmila Bhooola, ειδική στις σύγχρονες μορφές δουλείας. Ο ψυχίατρος Dainius Puras, ο οποίος ασχολείται με το δικαίωμα στη σωματική και ψυχική υγεία. Το Γραφείο του Ιάπωνα αντιπροσώπου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη αντέδρασε στις σκληρές κατηγορίες του εισηγητή. «Είναι λυπηρό ότι, παρά την ειλικρίνεια που επέδειξε η κυβέρνηση, οι Ειδικοί Εισηγητές έχουν κάνει μια δήλωση τόσο μονόπλευρη», δήλωσε το γραφείο. «Προκαλώντας περιττό άγχος - συνέχισε - πέρα από το να προκαλεί σύγχυση, μπορεί να προκαλέσει άσκοπη ταλαιπωρία στους ανθρώπους στις πληγείσες περιοχές.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: