Γιατί τα αρχαιολογικά μνημεία στο Υπερταμείο;



Δεν πρόκειται να πωληθούν όλα. Ορισμένα θα δείξουν ότι το ελληνικό κράτος είναι διατεθειμένο να μην κάνει στάση πληρωμων και να κηρύξει πτώχευση στα επόμενα 99 χρόνια. Δεν θα πωληθούν αλλά θα εγγυηθούν. Και μπορεί να μην χρειαστεί ουτε και η εγγύηση να εκπέσει όσο δημοσιονομικά είμαστε on track. 

Τότε γιατί είναι επονείδιστο αυτό που κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Διότι συμβολικά είναι σαν να λέει στον ελληνικό λαό ότι τα μέσα παραγωγής και τα περιουσιακά στοιχεία είναι μόνο ιδιωτικά, όλα όμως.

Δεν μιλά απλά για το δικαίωμα της ατομικής ιδιοκτησίας αλλά λέει ότι εφόσον και η Κνωσσός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση τότε τα πάντα μπορούν να μεταβιβαστούν σε ιδιώτες ως assets.

Τα πάντα μπορούν να "αξιοποιηθούν" σε χέρια ιδιωτών. Όλα τα μέσα παραγωγής και όλα τα κεφάλαια είναι από την αρχή ιδιωτικά. Μόνο εαν δεν βρεθεί αγοραστής, μόνο εαν δεν αξιοποιηθούν παραμένουν αναγκαστικά ως δημόσια. Ο δημόσιος χαρακτήρας των μέσων παραγωγής, των πολιτιστικών κεφαλαίων και των αλλων περιουσιακών στοιχείων είναι υπολειμματικά δημόσιος, παροδικά δημόσιος, μέχρι να βρεθεί αξιοποιητής, είναι δημόσιος μόνο όταν δεν γίνεται αλλιώς.

Αυτό δεν είναι το δικαίωμα στην ατομική ιδιοκτησία αλλά προστασία των καπιταλιστικών συνθηκων πρωτογενούς συσσώρευσης από αμφισβητήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: