Εργαζόμενοι COSCO: Νέα 24ωρη απεργία στις 6 Ιούνη


 

Τη συντεταγμένη αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων αποφάσισαν ομόφωνα οι εργαζόμενοι στις προβλήτες της COSCO, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησαν το βράδυ της Παρασκευής 1 Ιούνη, κάνοντας δεκτή την εισήγηση του ΔΣ τους σωματείου τους ΕΝΕΔΕΠ. Η απόφαση για την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων ελήφθη για την ανασύνταξη και την ακόμη καλύτερη οργάνωση του αγώνα έτσι ώστε να συνεχίσουν από καλύτερες θέσεις τις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις που αποφάσισαν, οι οποίες θα ξεκινήσουν από τις 6 το πρωί της Τετάρτης 6 Ιούνη.

Νωρίτερα το απόγευμα της Παρασκευής, με μια απόφαση – καρμπόν με αυτήν της Πέμπτης και με διαδικασίες «express», το δικαστήριο έκρινε «παράνομη» την απεργία που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά για τους εργαζόμενους στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, επικαλούμενο τον τυπικό όρο της μη αναγγελίας της απεργίας στην εργοδοσία 24 ώρες πριν την κήρυξή της, όπως ορίζουν οι αντιαπεργιακές διατάξεις στους νόμους των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης. Αυτήν τη φορά, μάλιστα, η απόφαση χαρακτηρίστηκε από το δικαστήριο «άμεσα εκτελεστέα», προφανώς για να αυξήσει την πίεση στους απεργούς και να δώσει το άλλοθι στις δυνάμεις καταστολής να πυκνώσουν την παρουσία τους στις πύλες του ΣΕΜΠΟ.

Οι δυο πανομοιότυπες αποφάσεις της αστικής Δικαιοσύνης μέσα σε ένα μόλις 24ωρο, με τη δεύτερη να κλιμακώνει τους εκβιασμούς και την επίθεση στους απεργούς και ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είχε προηγηθεί συνάντηση εκπροσώπων της «Cosco» με τον υπουργό Ναυτιλίας, καθιστά την κυβέρνηση άμεσα υπεύθυνη για το χτύπημα της απεργίας και για την παραπέρα υπονόμευση της συλλογικής οργάνωσης και δράσης.

Oi εργαζόμενοι της «Dport», της υπεργολάβου εταιρείας που διαχειρίζεται για λογαριασμό της «Cosco» τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, συμμετείχαν καθολικά στην πανεργατική απεργία της περασμένης Τετάρτης και στη συνέχεια αποφάσισαν την παράτασή της για ένα ακόμα 24ωρο. Η απόφαση αυτή κρίθηκε «παράνομη» την Πέμπτη από τα δικαστήρια και την απεργία τους κάλυψε με δική του απόφαση το ΕΚ Πειραιά, σε βάρος της οποίας προσέφυγε ξανά η εργοδοσία. Την Παρασκευή, όπως προαναφέρθη, και αυτή η απεργία κρίθηκε «παράνομη».

Από την πλευρά της εργοδοσίας, την Παρασκευή προτάθηκε στους εργαζόμενους να «ξεκινήσουν διάλογο», με την προϋπόθεση να σταματήσουν την απεργία και η πρώτη συνάντηση να γίνει στις 25 Ιούνη. Η πρόταση απορρίφθηκε από τους εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: