Καθημερινή ζωή στα Κατεχόμενα


Στις 4 Μαΐου 2017, ο ισραηλινός στρατός επέκτεινε το φράκτη που εγκατέστησε το 2012 στην κύρια είσοδο των συνοικιών Gheith και a-Salaimeh στη Χεβρώνα. Ο φράκτης έχει μια μόνο πύλη την οποία οι στρατιώτες θα άνοιγαν καθημερινά από τις έξι το πρωί έως τις δέκα το βράδυ, επιτρέποντας στους κατοίκους της περιοχής να περνούν. Κατά το τελευταίο έτος όμως, ο στρατός συχνά αρνείται να ανοίξει την πύλη ακόμα και κατά τις ώρες αυτές. Το κλείσιμο αυτών των συνοικιών έχει ιδιαίτερα επιζήμια αποτελέσματα στα παιδιά που πάνε σχολείο καθώς αναγκάζονται να ακολουθήσουν μια εναλλακτική διαδρομή η οποία περιλαμβάνει τη διέλευση από ένα στρατιωτικό σημείο ελέγχου. Επίσης, αυξάνει την απόσταση κατά 500 μέτρα για τους μαθητές που πρέπει επίσης να περάσουν μέσα από ένα σκοτεινό δρομάκι.

Την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018, ο στρατός έκλεισε την πύλη και δεν την ξανάνοιξε. Την Κυριακή 13 Μαΐου, οι μαθητές που επέστρεψαν από το σχολείο διαπίστωσαν ότι η πύλη έκλεισε. Οι μητέρες των παιδιών βγήκαν από τα σπίτια τους, συγκεντρώθηκαν στην άλλη πλευρά της πύλης και απηύθυναν έκκληση στους αξιωματικούς των συνόρων που βρίσκονταν εκεί για να την ανοίξουν. Οι αξιωματικοί αρνήθηκαν, κατηγόρησαν τις μητέρες για «αναταραχή» και απειλούσαν να τις συλλάβουν. Οι αξιωματικοί δήλωσαν επίσης ότι η πύλη είχε κλείσει ως «τιμωρία» επειδή κάποιοι πέταξαν πέτρες. Μερικά από τα παιδιά σκαρφάλωσαν στον φράχτη. Οι αξιωματικοί οδήγησαν τα άλλα παιδιά μακριά από την περιοχή. Η πύλη επαναλειτούργησε την Τετάρτη 16 Μαΐου 2018, στις 5:00 μ.μ.

Ο αποκλεισμός των δύο συνοικιών αποτελεί συλλογική τιμωρία η οποία απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο. Είναι ένα ακόμη παράδειγμα της αυθαίρετης τιμωρίας του αμάχου πληθυσμού της Χεβρώνας και των Κατεχόμενων Εδαφών γενικότερα, καθώς και της ισραηλινής πολιτικής των διακρίσεων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: