Τι συμβαίνει ακριβώς με τη διαιτησία;


Από τη συνέντευξη με τα μέλη της επιτροπής Ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική Φ.Δημητριάδου και Μ.Καδόγλου

Τι συμβαίνει ακριβώς με τη διαιτησία;

Η διαιτησία είναι μια κλειστή και αδιαφανής διαδικασία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της θυγατρικής της Eldorado Gold, Ελληνικός Χρυσός Αφορά την υπόθεση της μεταλλουργίας που είναι βασικός όρος της σύμβασης και της αδειοδότησης του έργου. Με βάση τις αποφάσεις Σκουρλέτη, η συγκεκριμένη μέθοδος μεταλλουργίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη Χαλκιδική άρα η εταιρεία παραβιάζει τη σύμβαση. Το διαιτητικό δικαστήριο είναι τριμελές, το Δημόσιο και η εταιρεία διορίζουν από έναν δικαστή και υπάρχει και ένας επιδιαιτητής, ο οποίος θα κρίνει και το τελικό αποτέλεσμα.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τους πρωταγωνιστές αυτής της “καλοστημένης παράστασης”:

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέτοχος της BlackRock, μιας εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων που είναι βασικός μέτοχος της Eldorado Gold.

Ι. ΔΡΥΛΛΕΡΑΚΗΣ: Δικηγόρος στο δικηγορικό γραφείο του οποίου ανέθεσε ο κ. Σταθάκης τη σύνταξη του κειμένου της διαιτησίας. Μέλος του ΔΣ της προηγούμενης εκμεταλλεύτριας εταιρείας των μεταλλείων της Χαλκιδικής, TVX Gold, και συνάδελφος των σημερινών ανωτάτων στελεχών της Ελληνικός Χρυσός. Είχε αναμιχθεί στη σκανδαλώδη μεταβίβαση των μεταλλείων στην TVX, με μια βρώμικη διαδικασία που μας έγινε γνωστή από αποφάσεις Καναδικών δικαστηρίων.

Κ. ΜΕΝΟΥΔΑΚΟΣ: Πρώην πρόεδρος του ΣτΕ, κατά την περίοδο που εκδικαζόταν οι προσφυγές των κατοίκων της Χαλκιδικής κατά της αδειοδότησης της Ελληνικός Χρυσός. Όλες οι αποφάσεις ήταν υπέρ της Ελληνικός Χρυσός.

Η διαιτησία είναι μια προσωπική επιλογή του κ. Σταθάκη για να παρακάμψει τις αποφάσεις Σκουρλέτη που οδηγούν σε ακύρωση της “επένδυσης”. Σε αυτή τη διαδικασία μπήκαν οι κατάλληλοι άνθρωποι στην κατάλληλη θέση. Η διαιτησία αναμένεται οτι θα έχει εξάμηνη διάρκεια ενώ, σύμφωνα με έγκριτους νομικούς μια τέτοια διαδικασία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από δύο χρόνια, εκτός και αν η απόφαση είναι προσυμφωνημένη μεταξύ των δύο πλευρών.

Εμείς ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της διαιτησίας που εικάζουμε πώς θα είναι υπέρ της εταιρείας, δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας, να διεκδικούμε το μέλλον των παιδιών μας, την αξιοπρέπεια μας, το δίκιό μας. Είμαστε αντίθετοι στο ξεπούλημα της χώρας μας και δεν θα σταματήσουμε μέχρι η Eldorado Gold να πάει στο σπίτι της.






Δεν υπάρχουν σχόλια: