Συμφωνία Δαμασκού-ισλαμιστών.Οι τζιχαντιστές αποχωρούν από την Γκούτα


 Evacuazione ad Harasta.  (Foto: Xinhua/Ammar Safarjalani)



Οι τζιχαντιστές άρχισαν να αποχωρούν χθες  από την περιοχή μαζί με τους συγγενείς τους με κατεύθυνση την Ιντλίμπ όπου, σύμφωνα με την Human Rights Watch, η Άγκυρα εκτοπίζει Σύριους  πρόσφυγες.

Χθες, 1580 άτομα στρατιώτες τζιχαντιστές της Ahrar al-Sham με τις οικογένειες τους αποχώρησαν από την πόλη Harasta μετά τη συμφωνία της Τετάρτης με τη Δαμασκό. Μάλιστα ,απελευθέρωσαν και 18 κρατούμενους (13 ήταν στα χέρια της Ahrar al-Sham), με κατεύθυνση την Ιντλίμπ, στα βορειοδυτικά της χώρας, η οποία έχει γίνει πλέον κέντρο συγκέντρωσης του ισλαμικού ριζοσπαστισμού.


Ωστόσο, δεν έχουν όλοι αποχωρήσει από τη Χαράστα: περίπου 18.000 τζιχαντιστές θα παραμείνουν στην πόλη "υπό τη εγγύηση των Ρώσων και της κυβέρνησης της Δαμασκού", δήλωσε η Ahrar al-Sham. Η αποχώρηση της Ahrar al-Sham  μετά τη συμφωνία – αν και παραμένουν ακόμα, οι ισλαμιστές της Faylaq al-Rahman και της Hayat Tahrir al-Sham – αποτελεί μια επιτυχία του καθεστώτος Ασαντ που, από τα μέσα Φεβρουαρίου του, έχει καταφέρει να κερδίσει το 80% της ανατολικής Γκούτα.

Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτή η περιοχή μαζί με την Ντεράα και την Κουνέιτρα (στο νότο), την Ιντλίμπ και τμήματα της επαρχίας της Χομς ανήκε στις αποκαλούμενες ζώνες ειρήνευσης, όπως προβλεπόταν από τη συμφωνία της Αστάνα μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν .

Στο Ιντλίμπ, η πολιτοφυλακή της Ahrar al-Sham δεν θα είναι μόνη: εκτός από τις διάφορες ισλαμικές ομάδες, εκεί βρίσκονται και χιλιάδες Σύριοι  πρόσφυγες, τους οποίους η Τουρκία, όπως αναφέρει η Human Rights Watch (HRW), έχει απελάσει από την επικράτειά της. Ολοι αυτοί,άνδρες, γυναίκες καιπαιδιά, λόγω της βίας του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, είχαν φύγει στα βόρεια σύνορα για να σωθούν. Εδώ, όμως αρκετές φορές τους ‘’καλωσορίσαν", τα τουφέκια των τουρκικών συνοριακών δυνάμεων (δεκάδες οι  νεκροί). 

Η απέλαση προσφύγων όπως καταγγέλλει Hrw, αν επιβεβαιωθεί, αποτελεί πραγματική απειλή για πολλές χιλιάδες Σύριους που βρίσκονται στο τουρκικό έδαφος, οι οποίοι κινδυνεύουν να απελαθούν στη λεγόμενη ασφαλή ζώνη που η Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει αφού "εκκαθαρίσει" το βόρειο τμήμα της Συρίας.

[--->] 




Γενεύη 23/3/, SANA - Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη εξέδωσε την Παρασκευή δύο ψηφίσματα. Με το πρώτο ψήφισμα καταδικάζονται οι παραβιάσεις των ισραηλινών κατοχικών αρχών στο κατεχόμενο συριακό Γκολάν, και τις  καλεί να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας, και ειδικότερα με το ψήφισμα αριθ. 497 του 1981, το οποίο καταδικάζει την απόφαση των δυνάμεων κατοχής να επιβάλουν τους νόμους τους στο Γκολάν την οποία έκρινε ως άκυρη, ενώ με το δεύτερο καταδικάζετε η ανέγερση οικισμών από τους ισραηλινούς στα κατεχόμενα αραβικά εδάφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: