Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται πως προεξοφλεί την ήττα του Ρέντσι στο δημοψήφισμα



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2017 και μετά το δημοψήφισμα θα ζητήσει την μερική τροποποίηση του.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει ήδη την επομένη του ιταλικού δημοψηφίσματος 

Δύο στοιχεία προκύπτουν από τις χθεσινές δηλώσεις του Γιουνκέρ. Το πρώτο είναι ότι ο νόμος για τον προϋπολογισμό του 2017, που ψηφίστηκε πρόσφατα, μπορεί να αλλάξει ενμέρει σε ένα μήνα, όταν, μετά το δημοψήφισμα η Ρώμη υποχρεωθεί να πάρει υπόψη της την κατάσταση της ιταλικής οικονομίας, που δεν επιτρέπει τη λήψη επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων.

Το δεύτερο είναι ακόμη πιο σημαντικό, γιατί δείχνει ότι η Επιτροπή και, σε γενικές γραμμές, τα κοινοτικά όργανα έχουν ήδη προεξοφλήσει την πιθανότητα μιας ήττας του Ματέο Ρέντσι και την παραίτηση του σε λίγες εβδομάδες και τώρα επιζητούν εναλλακτικές λύσεις πιο ευθυγραμμισμένες με μια φιλοευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα. 
 

Ολο και πιο μόνος ο Ρέντσι 

Το βέβαιο είναι ότι οι επιθέσεις του Γιουνκέρ στις τελευταίες αποφάσεις της ιταλικής κυβέρνησης δεν θα ανεβάσουν τις μετοχές ούτε του ιταλού υπουργού Οικονομίας Παντοάν, τον οποίο οι φήμες φέρνουν ως πρώτο αντικαταστάτη του Ρέντσι στην πρωθυπουργία, σε περίπτωση ήττας του στο δημοψήφισμα . Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ έχει υποστηρίξει πολύ τον Ρέντσι για να καταφέρει να αποστασιοποιηθεί μετά την λαϊκή ετυμηγορία του Δεκεμβρίου και να εμφανιστεί στις Βρυξέλλες ως ο άνθρωπος της συμφιλίωσης με την ΕΕ.

Αλλά όπως φαίνετε,ούτε και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος επιζητούσε την επίτευξη μιας συμφωνίας πριν το δημοψήφισμα για να περάσει τουλάχιστον η μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου, ελπίζει πλέον να διαπραγματευτεί με τον πρωθυπουργό, συνειδητοποιώντας ότι στις 5 Δεκεμβρίου στο πρωθυπουργικό μέγαρο θα βρίσκεται κάποιος άλλος.






Δεν υπάρχουν σχόλια: