Γερμανία : Ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος



Μετά την μεγάλη άνοδό του στις κρατιδιακές εκλογές του Μαρτίου, το κόμμα της εθνικιστικής και ευρωσκεπτικιστικής δεξιάς AfD (Alternative für Deutschland) είχε μία ακόμα σημαντική εκλογική επιτυχία στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, όπου έγινε το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, ξεπερνώντας σε αριθμό ψήφων, το CDU,το κόμμα της Μέρκελ. Από την ανάλυση που δημοσίευσε το Spiegel μία ημέρα μετά την ψηφοφορία, είναι σαφές ότι, αν και το κόμμα αυτό πήρε ψήφους από όλες τις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις,ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του προέρχεται από τα κόμματα της αριστεράς, το SPD και το Die Linke. Έχει ιδιαίτερη σημασία να πούμε ότι σε μια περιοχή με πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, σχεδόν το 30% των άνεργων ψηφοφόρων επέλεξαν το λαϊκιστικό κόμμα.

 Christoph Sydow - Spiegel, 5 Σεπτεμβρίου 2016


Στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικςή Πομερανίας το
AFD σημειώσε μεγάλη εκλογική επιτυχία χάρη στις ψήφους των εργαζομένων, των ανέργων και των ηλικιών πάνω από τα τριάντα. Ένα στα τέσσερα άτομα ψήφισαν συνειδητά το κόμμα της λαϊκιστικής δεξιάς.

Μια μεγαλύτερη προσέλευση αποδυναμώνει τα λαϊκιστικά κόμματα – αυτό στη θεωρία, κάτι  που όμως τώρα δεν φαίνεται να ισχύει στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, όπως αποδεικνύεται από την επιτυχία του
AFD  στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτική Πομερανία . Το φαινόμενο αυτό είχε ήδη παρατηρηθεί στις πρόσφατες τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης,στη Ρηνανία-Παλατινάτο και στη Σαξονία-Άνχαλτ, όπου και στα τρία αυτά κρατίδια η προσέλευση στις κάλπες ήταν ιδιαίτερα αυξημένη.

Στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ήταν αυξημένη κατά περίπου δέκα ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2011. Η συμμετοχή πάντως ,εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλότερη από το 1994 μέχρι το 2000. Στο παρελθόν, όμως, οι περιφερειακές εκλογές συνέπιπταν σχεδόν πάντα με τις εθνικές εκλογές , οι οποίες προσελκύουν παραδοσιακά περισσότερους ψηφοφόρους.

Για ακόμα μια φορά, το AFD βγήκε κερδισμένο από την αύξηση της συμμετοχής των ψηφοφόρων. Σύμφωνα με τις αναλύσεις της Infratest DIMAP το κόμμα προσέλκυσε στις κάλπες πάνω από 56.000 εκλογείς οι οποίοι πρώτα απείχαν - περισσότερους από κάθε άλλο κόμμα του ομόσπονδου κρατιδίου της Πομερανίας. Επιπλέον, το κόμμα κατάφερε να πείσει 20.000 υποστηρικτές του NPD να ψηφίσουν το ψηφοδέλτιο του AFD.Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι λαϊκιστές της δεξιάς πήραν πάνω από 23.000 ψηφοφόρους από το CDU της Μέρκελ και 16.000 από τους σοσιαλδημοκράτες του SPD. Στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας το AFD κατάφερε να ρίξει από τον θρόνο του κόμματος διαμαρτυρίας και το die Linke: 18.000 ψηφοφόρων του που πριν από τέσσερα χρόνια είχαν επιλέξει την αριστερά, αυτή τη φορά ψήφισαν το AFD.

Το γεγονός ότι το AFD εκλαμβάνεται βασικά ως κόμμα διαμαρτυρίας φαίνεται καθαρά και από τις δημοσκοπήσεις . Όταν ερωτώνται για τους λόγους της απόφασης της ψήφου τους, το 66% των ψηφοφόρων του AFD δηλώνουν ότι επέλεξαν τους δεξιούς λαϊκιστές, επειδή απογοητεύτηκαν από τα άλλα κόμματα. Μόνο το 25% δηλώνει ότι συμφωνεί πλήρως με το πρόγραμμα του AFD, Η αναλογία αντιστρέφεται αν εξετάσουμε το σύνολο του εκλογικού σώματος,: Το 57% δηλώνει ότι επέλεξε συνειδητά το κόμμα του και μόνο το 36% δηλώνει απογοητευμένο από τα άλλα κόμματα.

«Δεν κάναμε προεκλογικό αγώνα κατά των προσφύγων», δήλωσε ο Leif-Erik Holm, ο βασικός υποψήφιος της AFD, το βράδυ μετά το πέρας της ψηφοφορίας. Είναι σαφές όμως ότι η γνώμη των ψηφοφόρων του κόμματός του είναι διαφορετική. Στην ερώτηση πιο πρόβλημα επηρέασε με τρόπο αποφασιστικό την απόφαση τους, το 52% των ψηφοφόρων του απαντά :  «οι πρόσφυγες». Αντίθετα, από το σύνολο των ψηφοφόρων μόνο το 20%, κάνει αναφορά σε αυτό το ζήτημα.

Το AFD είναι ιδιαίτερα ισχυρό στους ψηφοφόρους μεταξύ 35 και 60 ετών. Στις ηλικίς μεταξύ 35 και 44 ετών, το κόμμα είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το SPD. Όσο χαμηλότερη είναι η συγκατάθεση των λαϊκιστών μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων. Στις ηλικιακές ομάδες μεταξύ 18 και 24 ετών, το AFD κερδίζει το 15 τοις εκατό - στο ίδιο επίπεδο με το Die Linke και το CDU, και μόνο πέντε ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τους Πράσινους. Το CDU ξεπερνάει το AFD μόνο στις ηλικίες άνω των 60.

Το  AFD είναι ένα κόμμα που έχει επιτυχία ιδίως στον ανδρικό πληθυσμό: στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας το  25% των ανδρών ψηφοφόρων ψήφισε τους δεξιούς λαϊκιστές. Ενώ το ποσοστό του κόμματος στις γυναίκες είναι μόλις 16% .Ετσι,στις γυναίκες ψηφοφόρους το AFD βρίσκεται στην τρίτη θέση, μετά το SPD (34%) και το CDU (20%).

Οι ψηφοφόροι AFD προέρχονται από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Από τους άνεργους  (29%), από τους εργαζόμενους (34%), ακόμα και από τους αυτοαπασχολούμενους (28%) όπου οι δεξιοί λαϊκιστές είναι το πρώτο κόμμα.

Το AFD κερδίζει πόντους ιδιαίτερα μεταξύ των ψηφοφόρων με μέσο επίπεδο εκπαίδευσης - λίγο πίσω από το SPD. Στους εκλογείς με υψηλό μορφωτικό επίπεδο βρίσκεται στην τρίτη θέση, μπροστά από την αριστερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: