Συρία : Οι ΗΠΑ δεν θέλουν την ειρήνη-Η Ρωσία επιστρέφει για ένα ακόμα γύρο



Η κυβέρνηση Ομπάμα δεν θέλει την ειρήνη στη Συρία. Οι Ρώσοι θα πρέπει επιτέλους να παραδεχτούν ότι οι ΗΠΑ δεν είναι αξιόπιστος εταίρος για τη συνέχιση της κατάπαυσης του πυρός, για το συντονισμό των επιθέσεων εναντίον του ισλαμικού κράτους και της Αλ Κάιντα και την ειρήνευση στη Συρία. Οπως εξήγησε  ο Λαβρόφ, η ΗΠΑ ζητούν και πάλι να εξαιρεθεί η Αλ Κάιντα από τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις, παρά το ότι δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητούν την εξάλειψή της. Τεράστια κονβόι με εφόδια (vid) από την Τουρκία κατευθύνονται και πάλι προς τους «επαναστάτες» που, ως συνήθως, θα τα μοιραστούν με την Αλ-Κάιντα και τους άλλους τρομοκράτες.

Η σημερινή ανανεωμένη επίθεση του Συριακού Αραβικού Στρατού στη Ράκα καθυστέρησε όχι μόνο από τις αμμοθύελλες, αλλά και από την επίθεση της Αλ-Κάιντα, της Αχράρ αλ Σαμ και των δυνάμεων του Ισλαμιστικού κόμματος του Τουρκεστάν κατά των κυβερνητικών  θέσεων στα περίχωρα του νότιου Χαλεπιού.

Περισσότεροι από 1.000 μαχητές εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των θέσεων του στρατού της Συρίας νοτιοδυτικά του Χαλεπιού, ανακοίνωσε το ρωσικό κέντρο παρακολούθησης της εκεχειρίας στη Συρία με δήλωση του το Σάββατο.

 Το κέντρο μετέφερε αναφορές αμάχων από το Χαλέπι, σύμφωνα με τις οποίες ένοπλες ομάδες και Τούρκοι στρατιώτες έκαναν την εμφάνιση τους βόρεια της πόλης.


Το ίδιο ακριβώς συνέβη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, όταν η μετακίνηση των δυνάμεων του συριακού στρατού προς την Ανατολική Συρία υποχρεώθηκε να σταματήσει για να αποτραπούν περαιτέρω απώλειες της Αλ-Κάιντα νότια του Χαλεπιού. Είναι προφανές ότι αυτές οι κινήσεις από τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ γίνονται για να αποτρέψουν τυχόν κέρδη της συριακής κυβέρνησης στα ανατολικά της χώρας.

Σήμερα ο Λαβρόφ επικοινώνησε και πάλι με τον Κέρι:

    «Ο Λαβρόφ εξέφρασε την ανησυχία του για τις προσπάθειες να καθυστερήσει η επανάληψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων κάτω από διάφορα προσχήματα», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών.

Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι απρόθυμες να διευθετήσουν τη σύγκρουση στη Συρία η Ρωσία θα πρέπει να ξαναπάρει την πρωτοβουλία.

Πρόκειται για παγίδα; Μήπως η ΗΠΑ θέλουν να σύρουν σε αδιέξοδο τη Ρωσία στη Συρία; Αυτό είναι ασφαλώς μια πιθανότητα, αλλά είναι δύσκολο να δούμε πώς θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, αν η Ρωσία επανέλθει εκδικητικά και χτυπήσει δυνατά και γρήγορα.

Οι Ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις κατά των τρομοκρατών στη Συρία έχουν τριπλασιαστείτις τελευταίες ημέρες και επιπλέον εφόδια αποστέλλονται σιωπηλά:

  Χωρίς τυμπανοκρουσίες όπως στην πρώτη τους στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, οι Ρώσοι αυτή την εβδομάδα αποβίβασαν επίγειες στρατιωτικές δυνάμεις και αλεξιπτωτιστές στο λιμάνι της Ταρτούς για να υποστηρίξουν τους πάνω από 3.000 Ρώσους εθελοντές που στάλθηκαν στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να συντονιστούν και πάλι με το συριακό στρατό.
    ...
    Συριακές πηγές αναφέρουν ότι η ρωσική διοίκηση, η οποία συντόνιζε τις επιχειρήσεις εναέριας υποστήριξης το περασμένο φθινόπωρο, επέστρεψε στη στρατιωτική βάση Hmeimim στην επαρχία Λατάκια για να αρχίσει τις προετοιμασίες για νέες επιχειρήσεις.


Ας ελπίσουμε ότι η ρωσική ηγεσία έχει πάρει το μάθημά της. Ότι δεν θα σταματήσει να χτυπά τον εχθρό για κανένα πολιτικό όφελος όταν και πάλι, όπως κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει πολύ γλήγορα, τραπεί και πάλι σε φυγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: