Συρία: κίνηση αντιπερισπασμού Τούρκων και Σαουδαράβων στο Λίβανο ;



Ο Fabrice Balanche είναι Γάλλος καθηγητής και ειδικός στην πολιτική γεωγραφία της Συρίας. Σήμερα είναι επισκέπτης ερευνητής στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον (πρώην WINEP), η οποία αποτελεί μέρος του σιωνιστικού λόμπι των ΗΠΑ. Μέχρι τώρα, οι αναλύσεις του Balanche για το WINEP ήταν μάλλον ισορροπημένες, ουδέτερες αναλύσεις.

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στις 5 Φεβρουαρίου αναλύει την κατάσταση μετά την εκστρατεία αποκοπής της βόρειας γραμμής εφοδιασμού των ανταρτών από την Τουρκία. Στο τέλος ο Balanche αναφέρετε σε πιθανές κινήσεις αντιπερισπασμού από τους τούρκους και Σαουδάραβες υποστηρικτές της εξέγερσης:

Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία δεν είναι δυνατόν να μείνουν παθητικοί θεατές μπροστά στην μεγάλη πρόοδο των ρωσο-ιρανών στη Συρία. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια νέα ανταρτική οργάνωση ομπρέλα όπως η Jaish Αλ Φατάχ, και / ή να στείλουν αντιαεροπορικούς πυραύλους σε ορισμένες ταξιαρχίες. Μια άλλη επιλογή είναι να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στο βόρειο Λίβανο, όπου οι τοπικές ομάδες σαλαφιστών και χιλιάδες απελπισμένοι πρόσφυγες από τη Συρία θα μπορούσαν να εμπλακούν σε συγκρούσεις. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να απειλήσει άμεσα την αλαουίτικη καρδιά του Άσαντ στην Ταρτούς και στη Χομς, καθώς και τον κεντρικό δρόμο προς τη Δαμασκό. Ετσι οι αντάρτες θα υπερφαλάγ γιζαν τις δυνάμεις του καθεστώτος, και οι γραμμές επικοινωνίας, ενισχύσεων και παροχής βοήθειας μεταξύ Λιβάνου και Συρίας της Χεζμπολάχ θα μπορούσαν να αποκοπούν. Το ερώτημα είναι,το Ριάντ και η Άγκυρα έχουν τα μέσα και τη βούληση να διεξάγουν μια τόσο τολμηρή και επικίνδυνη επιχείρηση;

Κάποιοι τούρκοι, Σαουδάραβες ή στρατηγικοί αναλυτές της CIA μπορεί να έχουν κάνει την ίδια σκέψη, ή μπορεί να έχουν επηρεαστεί από τον Balanche:

Οι  ελληνικές αρχές ελέγχουν διεξοδικά φορτηγό πλοίο από την Τουρκία γεμάτο όπλα και πυρομαχικά

Σύμφωνα με ελληνικές και τουρκικές πηγές, φορτηγό πλοίο με χιλιάδες όπλα, πυρομαχικά και εκρηκτικά κρατείται από τις ελληνικές αρχές στις 28 Φεβρουαρίου. Το πλοίο, που έφερε σημαία Τόγκο- είχε αποπλεύσει από το τουρκικό λιμάνι της Σμύρνης με κατεύθυνση το Λίβανο, και τις νοτιοανατολικές ακτές της Αφρικής.

Η παραπάνω πηγή δεν είναι πάντα αξιόπιστη, αλλά ο ανταποκριτής της εφημερίδας AL RAI του Κουβέιτ, στη Συρία,
Elijah J. Magnier, επιβεβαίωσε την είδηση:
 
Elijah J. Magnier @EjmAlrai
   
 # Έκτακτες ειδήσεις: εστία ανάφλεξης στο Λίβανο;
 
 # Η  Ελλάδα  συνέλαβε το πλήρωμα πλοίου, από 6 Σύριους / 4  Ινδούς / 1 Λιβανέζο, που μετέφερε όπλα από την Τουρκία στο Λίβανο.

  Το πλοίο μετέφερε 6 εμπορευματοκιβώτια,  από τα οποία 2 ήταν γεμάτα όπλα με προορισμό λιμάνι του Λιβάνου, και κρατείται στην Κρήτη.

  Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική και διαφαίνεται πιθανή προγραμματισμένη κλιμάκωση στο Λίβανο όπου οι σχέσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, Χεζμπολάχ και Ιράν είναι στα χειρότερα τους.

  Αυτό δείχνει ότι ο Λίβανος δεν βρίσκεται πλέον έξω από τον κύκλο του πολέμου στη Συρία


Είναι απίθανο να πρόκειται για μια υπόθεση καθαρά τουρκική. Οι Σαουδάραβες έχουν τεράστια επιρροή στο Λίβανο λόγω του ότι χρηματοδοτούν διάφορους παράγοντες του Λιβάνου. Η συνολικότερη επιρροή της Σαουδικής Αραβίας τώρα έχει κάπως μειωθεί, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ομάδες στο Λίβανο που ουσιαστικά της καθοδηγεί. Κανένας από τους σημαντικότερους παράγοντες του Λιβάνου δεν δέχτηκε το αίτημα της Σαουδικής Αραβίας να πάρει το μέρος της και να επιδιώξει τη σύγκρουση με τη Συρία ή τη Χεζμπολάχ, το κόμμα των σιιτών του Λιβάνου που στηρίζει την κυβέρνηση της Συρίας.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ένας Σαουδάραβας πρίγκιπας φυλακίστηκε στο Λίβανο επειδή μετέφερε δύο τόνους χάπια αμφεταμίνης Captagon με το ιδιωτικό αεροπλάνο του. Κυκλοφορούν επίσης φήμες ότι στα χέρια των Σαουδάραβων έπεσε πρόσφατα βίντεο που έδειχνε ανθρώπους της Χεζμπολάχ να εκπαιδεύουν Χούθι της Υεμένης σε θέματα συλλογής πληροφοριών. Αυτό θεωρήθηκε ως άμεση επίθεση στα Σαουδική συμφέροντα και οι Σαουδάραβες έκοψαν την βοήθεια των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά γαλλικών όπλων που είχαν υποσχεθεί στον στρατό του Λιβάνου.

Το πλοίο με τα όπλα είναι πολύ πιθανόν το αποτέλεσμα της Σαουδικής και τουρκικής συνεργασίας. Η ιδέα είναι απερίσκεπτη, αφού θα μπορούσε να ξαναρίξει το Λίβανο στα τρομερά χρόνια του εμφυλίου πολέμου. Αλλά η ιδέα αυτή είναι και πολύ τολμηρή πράγμα που με κάνει να πιστεύω ότι η πατρότητα της δεν είναι ούτε Σαουδική ούτε τουρκική.

Το πλοίο με τα όπλα μπορεί να μην ήταν το μόνο ούτε και το πρώτο. Είναι πολύ πιθανό όπλα να έχουν ήδη φτάσει στις σουνιτικές συνοικίες της Τρίπολης, στο βόρειο Λίβανο. Το 2012 είχαν ξεσπάσει σφοδρές μάχες μεταξύ του Αλαουιτικου θύλακα στην Τρίπολη και ορισμένες σουνιτικές συνοικίες. Στη συνέχεια, επενέβη ο στρατός του Λιβάνου και τα πράγματα ηρέμησαν.

Μια επίθεση από την περιοχή της Τρίπολης προς το βορρά, προς την Λατάκια θα ανοίξει ένα νέο μέτωπο εναντίον της συριακής κυβέρνησης. Ας ελπίσουμε ότι η συριακή κυβέρνηση και η Χεζμπολάχ είναι έτοιμες να συντρίψουν μια τέτοια επιχείρηση στο ξεκίνημα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: