Ψήφισαν "άγνωστα" μέτρα 665 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις

Αν κάποτε κάποιοι ψήφιζαν μνημόνια που δεν… τα είχαν διαβάσει, σήμερα κάποιοι άλλοι ψηφίζουν μέτρα στα συνταξιοδοτικά τα οποία δεν …γνωρίζουν.

Τα χαράματα της Κυριακής, η ελληνική βουλή ψήφισε το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2016, το οποίο περιελάμβανε μέτρα 1,8 δισ. ευρώ στο συνταξιοδοτικό.

Ωστόσο, τα 665 εκατ. ευρώ εξ αυτών, δηλαδή το 1/3 του συνόλου θα προέλθουν από μία απροσδιόριστη ακόμα "ασφαλιστική μεταρρύθμιση των συντάξεων", ενώ η απόδοση μέτρων ύψους 710 εκατ. ευρώ τα οποία ήδη εφαρμόζονται (σ.σ. παρακρατήσεις 6% σε κύριες -επικουρικές συντάξεις υπέρ ΕΟΠΥΥ) αμφισβητούνται ευθέως από τους δανειστές.

Το αργότερο σε δέκα μέρες από σήμερα, θα έχει αποκαλυφθεί το περιεχόμενο του νέου ασφαλιστικού, αν και δεν αναμένεται να ξεδιπλωθεί σε όλο του το εύρος πριν το Φεβρουάριο –Μάρτιο του 2016.

 Στο στόχαστρο θα βρεθούν από τις αρχές του έτους οι επικουρικές συντάξεις οι οποίες αναμένεται να μειωθούν κατά 8,5% (μιας και οι δανειστές δεν δέχονται αύξηση εργοδοτικών εισφορών), οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ που θα μειωθούν κατά 20%, τα εφάπαξ κατά 10% και κατά 30% τα  μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου. 
Ανοιχτός παραμένει ο χρόνος εφαρμογής των νέων ποσοστών αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων (που θα φέρει μειώσεις 20-30%), της εισαγωγής της Εθνικής Σύνταξης που θα είναι κατά 20% χαμηλότερη από τη σημερινή βασική σύνταξη (382 ευρώ έναντι 487 ευρώ) και του τριπλασιασμού των ασφαλίστρων για τους υψηλοεισοδηματίες στον ΟΓΑ, τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ.