Έκαψαν ξανά το σπίτι του Στέφανου Κόλλια στην Καλοσκοπή Φωκίδας

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Το σπίτι του Στέφανου Κόλλια στις φλόγες, έξι χρόνια πριν,
στις 29 Μάρτη 2009
 Κείμενο που ανέβασαν συντοπίτες του Στέφανου Κόλλια στο indymedia:

«Ξημερώματα Κυριακής 29 Μαρτίου 2015 και ακριβώς έξι χρόνια μετά από τον πρώτο εμπρησμό που έγινε στις 29 Μαρτίου το 2009,  ξαναπυρπολούν το σπίτι του Στέφανου Κόλλια στην Καλοσκοπή (Κουκουβίστα) Φωκίδας .

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως στο παρελθόν προηγήθηκε μια απόπειρα εμπρησμού , που διαπιστώθηκε από τους ιδιοκτήτες του σπιτιού το βράδυ του Σαββάτου, αλλά επειδή μάλλον δεν ήταν αποτελεσματική,  οι εγκληματίες επανήλθαν το ίδιο βράδυ  για να το κάψουν ολοσχερώς.

Ο δεύτερος ολοκληρωτικός εμπρησμός είναι μήνυμα στο Στέφανο,  που είχε αποφασίσει να ξαναγυρίσει στο χωριό με την σύντροφο του  για να μείνουν  μόνιμα, ότι είναι ανεπιθύμητος  και αυτό το μήνυμα φέρει φασιστική και μαφιόζικη  υπογραφή.

Οι εμπρηστές όποιοι και αν είναι , κουκουλοφόροι άμισθοι ή έμμισθοι , με πρακτικές φασιστικές και μαφιόζικες,θεωρούν ότι το χωριό τους ανήκει και ότι μπορούν να διαφεντεύουν τις ζωές των ανθρώπων.  Για προσωπικά ή αλλότρια συμφέροντα, εκτελούν συμβόλαια. Αποθρασύνονται και τολμούν για δεύτερη φορά , αφού την πρώτη καλύφθηκαν στο  σκοτάδι της απουσίας ερευνών από την πλευρά των αρμοδίων αρχών.

Στοχοποίησαν έναν άνθρωπο   με παρουσία στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες , όπως σε αυτούς ενάντια στην ασυδοσία των μεταλλείων,  που αναπτύχθηκαν στο χωριό πριν τον πρώτο εμπρησμό , συνεχιστή  των αγωνιστικών παραδόσεων της οικογένειας του.
Εξάλλου σε αυτό το χωριό είναι νωπή ακόμη η μυρωδιά  του καπνού από τα σπίτια των Κουκουβιστιανών  που έκαιγαν οι φασίστες Γερμανοί, είναι  νωπές ακόμη οι μνήμες των αγωνιστών που αντιστάθηκαν,  όπως και τα ονοματεπώνυμα τους 

Το πρώτο  σπίτι που κάψανε ήταν του πατέρα του Στέφανου,  του Φοίβου και  αυτό προκάλεσε πόνο  γιατί μαζί με το σπίτι αφαιρέθηκε και ένα   κομμάτι της μνήμης του, αλλά  και της ιστορίας του χωριού.

Αυτό που νιώθουμε τώρα ξεπερνά τον πόνο και γίνεται οργή. 
Γιατί αυτό το σπίτι ξαναφτιάχτηκε με πολύ  κόπο  και προσπάθεια από τον Στέφανο  και από την  αλληλεγγύη του κόσμου.

Απαιτούμε από τις ανακριτικές αρχές να ενεργήσουν σοβαρά για την αποκάλυψη των φυσικών και ηθικών αυτουργών και όχι όπως την πρώτη φορά.

Καλούμε  τους συγχωριανούς να πάρουν θέση, να σταθούνε στο πλευρό του Στέφανου και να βοηθήσουν στην ανακριτική έρευνα.  Αν το χωριό έχει  κουκουλοφόρους , αυτοί πρέπει να  αποκαλυφθούν, γιατί αλλιώς  θα αποθρασύνονται.

Το μήνυμα μας απέναντι στους εγκληματίες ,  είναι αυτό:
Από τον εμπρησμό  κρατάμε την φωτιά και δεν θα την σβήσουμε μέχρι να αποκαλύψουμε και να απαλλαγούμε από  αυτούς που θεωρούν το χωριό , την περιοχή και τις ζωές μας  τσιφλίκι τους.
Συντοπίτες του Στέφανου Κόλλια»
_______


Ανακοίνωση για την απαράδεκτη ενέργεια εξέδωσε και το Τμήμα Οικολογίας – Περιβάλλοντος – Χωρικού Σχεδιασμού της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ (από το left.gr):

«Οι αγώνες δεν υποστέλλονται με την τρομοκράτηση και τις μαφιόζικες επιθέσεις»

ΝΕΟΣ ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΣΠΙΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ ΤΗΣ ΓΚΙΩΝΑΣ
Το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29/3 με δύο διαδοχικούς εμπρησμούς, καταστράφηκε ολοσχερώς το σπίτι του Στέφανου Κόλλια στην Καλοσκοπή Φωκίδας. Είναι η τρίτη φορά που συμβαίνει αυτό. Η πρώτη φορά ήταν το Δεκέμβρη του 2008, όταν ξεκινούσαν οι διαμαρτυρίες ευαισθητοποιημένων πολιτών απέναντι στην επέκταση των εξορύξεων που έχουν προκαλέσει τεράστιες και μη αντιστρεπτές καταστροφές στη Γκιώνα. Τότε είχαν οργανωθεί αντισυγκεντρώσεις και είχαν σημειωθεί εντάσεις με κατάληξη τον εμπρησμό. Η δεύτερη φορά ήταν το Μάρτη του 2009, όπου το σπίτι καταστράφηκε και τότε ολοσχερώς και υπήρξε ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης και πανελλαδική συγκέντρωση στην Καλοσκοπή.

Όλα αυτά τα χρόνια, οι κινητοποιήσεις ενάντια στην ασυδοσία των μεγάλων εξορυκτικών εταιρειών που λυμαίνονται την περιοχή εδώ και δεκαετίες, συνεχίστηκαν. Σήμερα, στην επέτειο των 6 χρόνων, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Για ένα κράτος που χρησιμοποίησε ωμή βία, συνέλαβε, ανέκρινε, διέσυρε και φυλάκισε δεκάδες πολίτες για τον εμπρησμό των εγκαταστάσεων μιας εξορυκτικής εταιρείας στις Σκουριές, η καταστροφή του σπιτιού ενός αγωνιζόμενου πολίτη δεν είχε καμία σημασία. Μέχρι τώρα, σε ένα τόσο μικρό μέρος, δεν έγινε προσπάθεια να βρεθούν οι τραμπούκοι εμπρηστές, ούτε βέβαια ασχολήθηκαν τα ΜΜΕ.

Όμως τώρα πρέπει επιτέλους να δηλωθεί έμπρακτα ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι ανεκτή. Όποιοι νομίζουν ότι κάνουν επίδειξη δύναμης για να συνεχίσουν τις πρακτικές της εκμετάλλευσης, πρέπει να πάρουν ισχυρό μήνυμα, ότι οι αγώνες δεν υποστέλλονται με την τρομοκράτηση και τις μαφιόζικες επιθέσεις. Θα μας βρουν όλες και όλους μπροστά τους.
3-4-2015

   Τμήμα Οικολογίας – Περιβάλλοντος – Χωρικού Σχεδιασμού ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ  


Παλιό δημοσίευμα της Κόντρας για την υπόθεση

Κίνηση για τη σωτηρία της Γκιώνας Οι θρασύδειλοι εμπρηστές δεν μας πτοούν Ενα συγκλονιστικό γεγονός ξύπνησε τα ξημερώματα της 30ής Μάρτη τους λιγοστούς κατοίκους της Καλοσκοπής Φωκίδας, ενός ιστορικού χωριού χτισμένου στις πλαγιές της Γκιώνας. Θρασύδειλοι εμπρηστές, κρυμμένοι στο σκοτάδι, έβαλαν για δεύτερη φορά φωτιά στο σπίτι του μέλους της «Κίνησης για τη Σωτηρία της Γκιώνας» Στέφανου Κόλλια, για να ολοκληρώσουν την καταστροφή του πρώτου εμπρησμού. Οι φλόγες τύλιξαν γρήγορα το σπίτι και λίγες ώρες ήταν αρκετές για να καταστραφεί ολοσχερώς.

Η πυρκαγιά έγινε αντιληπτή τυχαία από κάτοικο της περιοχής, που εκείνη της ώρα είχε βγει από το σπίτι του. Εντρομος ενημέρωσε την Πυροσβεστική, ξύπνησε και κινητοποίησε αμέσως τους περίοικους, ενώ γρήγορα όλο το χωριό έσπευσε επί τόπου για να βοηθήσει στο σβήσιμο της πυρκαγιάς. Ετσι, αποτράπηκε τουλάχιστον η επέκταση στα γύρω σπίτια, κάποια εκ των οποίων είχαν στην αυλή δεξαμενές πετρελαίου και γκαζιού, και αποσοβήθηκε ένα άλλο ολοκαύτωμα της ηρωικής «Κουκουβίστας», σαν αυτό που είχαν κάνει οι φασίστες κατακτητές το 1944.

Οι εμπρηστές διάλεξαν τη μέρα που κανείς δεν ήταν μέσα στο σπίτι. Ο Σ. Κόλλιας έλειπε για λόγους υγείας στην Αθήνα. Ο αγώνας του για τη σωτηρία της Γκιώνας από την αλόγιστη εκμετάλλευση των μεταλλείων είναι ο λόγος που κάποιοι θέλησαν να τον φοβίσουν. Να του κλείσουν το στόμα, όπως και τα στόματα όσων συμμετέχουν στον ίδιο αγώνα. Αναφέρει η «Κίνηση για τη σωτηρία της Γκιώνας» σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη μέρα του εμπρησμού:

« Η Αστυνομία διενεργούσε και διενεργεί έρευνα για την ταυτότητα των δραστών, οι έρευνες όμως αυτές δεν πλησίασαν κανέναν από τους φυσικούς τρομοκράτες, που αποθρασύνθηκαν και ξαναχτύπησαν ολοκληρώνοντας την καταστροφή.
Ομως για μας είναι γνωστοί...  Τουλάχιστον οι ηθικοί αυτουργοί. Δεν είναι τυχαίο, που οι τρομοκράτες θρασύδειλοι εμπρηστές "χτύπησαν" μετά από συγκεντρώσεις των κατοίκων της περιοχής ενάντια στην ασυδοσία των μεταλλείων.

Δεν είναι τυχαίο, που πριν μερικές μέρες η "Κίνηση για τη σωτηρία της Γκιώνας" κατέθεσε ένσταση κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας "ΕΛΜΙΝ ΑΕ" συμφερόντων Βαρδινογιάννη.

Αποκορύφωμα η "αυθόρμητη" κινητοποίηση δεκάδων εργαζομένων της εταιρείας S&B και υπεργολάβων, στα πλαίσια της συγκέντρωσης στον Αποστολιά Φωκίδας στις 14 Δεκέμβρη 2008, με πληρωμένα τα έξοδα μετακίνησης για αρκετούς. Στοχοποιούν τους υπερασπιστές της Γκιώνας, για να μπορέσουν άνετα να ρίξουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και στο περιβάλλον.

Φυσικοί αυτουργοί είναι εκείνοι οι θρασύδειλοι τρομοκράτες, που πιστεύουν ότι οι αγώνες σταματούν με μια πυρκαγιά, πως πάνω από τα συντρίμμια των πατρογονικών εστιών τα στόματα σφραγίζουν και δεν είναι η οργή αυτή που δυναμώνει την πάλη. Ομως οι κάτοικοι της Καλοσκοπής και των χωριών της Γκιώνας έχουν διαφορετική άποψη. Μια βουβή οργή έχει ήδη ξεσπάσει, που θα γίνει αγανάκτηση και αγώνας».

Αυτά δεν ήταν λόγια του αέρα. Εγιναν πράξη την περασμένη Κυριακή.  Από το πρωί κόσμος άρχισε να συρρέει στο χωριό. Το καφενείο δεν προλάβαινε τις παραγγελίες. Κάτοικοι του χωριού αλλά και γύρω χωριών, αγωνιστές με άσπρα μαλλιά και νέοι, που έφτασαν ακόμα και από την Αθήνα, γέμισαν την πλατεία του χωριού  και μπροστά στο άγαλμα του Αρη Βελουχιώτη έστειλαν το δικό τους μήνυμα στους θρασύδειλους τρομοκράτες. Μήνυμα που καταγράφηκε στο ψήφισμα που εξέδωσαν, πριν πραγματοποιήσουν πορεία φωνάζοντας συνθήματα μέχρι το πυρπολημένο σπίτι:

«Καταγγέλλουμε την τρομοκρατική εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του Στέφανου Κόλλια, μέλους της Κίνησης για την Σωτηρία της Γκιώνας, στην Καλοσκοπή Φωκίδας, ξημερώματα Δευτέρας 30 Μαρτίου. Η επίθεση αυτή, δεύτερη μέσα σε διάστημα τριών μηνών, προκάλεσε την ολοκληρωτική καταστροφή του σπιτιού, ξυπνώντας μνήμες του ολοκαυτώματος του χωριού από τους φασίστες κατακτητές.

Δεν είναι τυχαίο που οι τρομοκράτες θρασύδειλοι εμπρηστές χτύπησαν

– Την πρώτη φορά στις 26/12/08, λίγες μέρες μετά από συγκέντρωση που διοργάνωσε η Κίνηση στον Αποστολιά στις 14/12, με μαζική συμμετοχή κατοίκων των χωριών, στην οποία εμφανίστηκαν "αυθόρμητα" ένστολοι εργαζόμενοι της εταιρίας S&B με πρόθεση να την διαλύσουν.

– Τη δεύτερη φορά στις 30/3, λίγες μέρες μετά την κατάθεση ένστασης κατά της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρίας ΕΛΜΙΝ από την Κίνηση και άλλους φορείς της περιοχής.

Είναι φανερό ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν από τη δημιουργία της Κίνησης, γιατί αυτή συσπείρωσε τους κατοίκους της περιοχής και εξέφρασε την οργή και αγανάκτηση για την καταστροφή που συντελείται εδώ και χρόνια στην περιοχή από την ασύδοτη και ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των μεταλλευτικών εταιριών. 


Μια δραστηριότητα που προκαλεί εξάντληση των υδάτινων πόρων, ρύπανση νερών και εδαφών, καταστροφή των δασών, της χλωρίδας και πανίδας (εξορύξεις πραγματοποιούνται και μέσα σε περιοχές NATURA), και κατά συνέπεια υποβάθμιση της ζωής, καταστροφή παραδοσιακών δραστηριοτήτων (γεωργία, κτηνοτροφία, υλοτομία), εμπόδια σε κάθε προσπάθεια διαφορετικού τύπου ανάπτυξης.

Ολα αυτά βέβαια με τη συναίνεση των αρμοδίων αρχών (υπουργείων και τοπικών αρχών) και κάτω από την ομπρέλα μιας απαρχαιωμένης νομοθεσίας χουντικής έμπνευσης (Μεταλλευτικός Κώδικας) η οποία ταυτίζει το δημόσιο συμφέρον με τα συμφέροντα των εταιριών. Ετσι χρόνια τώρα στην περιοχή έχει επιβληθεί ένα μονοδιάσταστο μοντέλο "ανάπτυξης" που απαξιώνει κάθε άλλη παραγωγική δραστηριότητα, που θα μπορούσε να δώσει ζωή στα χωριά, με σοβαρό ενδεχόμενο αν κάποια στιγμή οι οικονομικές συγκυρίες το επιβάλλουν (πτώση τιμών βωξίτη) να μετατραπεί η περιοχή σε ένα νέο Μαντούδι.

Δυστυχώς οι τρομοκράτες εμπρηστές δεν κρύβονται μόνο στο σκοτάδι της νύχτας, αλλά καλύπτονται και από το σκοτάδι της απουσίας ερευνών από την πλευρά των αρμοδίων αρχών και κυρίως από το σκοτάδι του γενικότερου κλίματος εκφασισμού της κοινωνικοπολιτικής ζωής που έχει στόχο την κατάπνιξη κάθε φωνής που αντιστέκεται και διεκδικεί.

Απευθυνόμενοι στους εμπνευστές και δράστες της αποτρόπαιας αυτής πράξης δηλώνουμε απερίφραστα πως αυτή τη φορά κατάφεραν να πετύχουν πολύ περισσότερα από την καταστροφή ενός σπιτιού

– Να μας πεισμώσουν και να μας συσπειρώσουν περισσότερο

– Να διευρυνθεί το κίνημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης

– Να μαζικοποιηθεί ο αγώνας μας

Καλούμε:

θεσμικούς  φορείς και συλλογικότητες να καταδικάσουν αποφασιστικά τέτοιες  ενέργειες

Απαιτούμε:

– Να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί του εμπρησμού.

– Να υπάρξει πλήρης αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών.

– Να ασχοληθούν επιτέλους οι αρμόδιοι φορείς με το πρόβλημα της καταστροφής της Γκιώνας.


 Από Τον Εμπρησμό Κρατάμε Τη Φωτιά, / Να Φωτίζει Τους Αγώνες Μας / Τους Χαρίζουμε Τις Στάχτες Της Βάρβαρης / Και Απάνθρωπης Ενέργειας / Η Αλληλεγγύη Και Ο Αγώνας Είναι Τα "Οπλα" Μας».    

Πηγή: http://www.eksegersi.gr