Σαμπάνιες! Ηρθεν η ανάπτυξη



Η εικονική πραγματικότητα του ΑΕΠ δν διακόπτει το «καψόνι» της τρόικας.

Η κυβέρνηση ισοσκελίζει το ισοζύγιο «μέσα καταστολή-έξω εθελοδουλία»


Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου

Η στιγμή που περίμενε εναγωνίως η κυβέρνηση ήρθε χθες,Παρασκευή.Οχι,δεν αποδείχθηκε ότι ο νεκρός της Αμφίπολης ήταν ο Αλέξανδρος και το DNA του είναι συγγενικό με του Σαμαρά. Απλώς,ήρθε η πολυπόθητη ανάπτυξη.Και μαζί της επανήλθαν τα διαβόητα greek statistics, αναβαπτισμένα μέσα από τους μαθηματικούς γρίφους των eurostatistics.

Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ότι η ελληνική οικονομία,για πρώτη φορά μετά έξι χρόνια,εμφάνισε το τρίτο τρίμηνο του έτους θετική μεταβολή του ΑΕΠ,ο,4% σε ετήσια βάση, 1,7% σε τριμηνιαία, συνοδεύεται από μια υποσημείωση: Η Ελληνική Στατιστική Αρχή για πρώτη φορά από αυτό το τρίμηνο εφάρμοσε τον Κανονισμό 549/2013,που ισχύει εδώ και ενάμιση χρόνο και αναθεωρεί το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών Λογαριασμών.Το πώς και το γιατί αυτής της αναθεώρησης είναι άλλη ιστορία.Το ερώτημα είναι γιατί η ΕΛΣΤΑΤ τον εφάρμοσε τώρα.Προφανώς για να δοθεί στονΣαμαρά η ευκαιρία να εκφωνήσει τον αναμενόμενο πανηγυρικό..

Μαγική εικόνα
Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μαγική εικόνα,αφού η ΕΛΣΤΑΤ αναθεωρεί προς τα πάνω-το σύνολο των στοιχείων από το 1995 μέχρι σήμερα! Στους δείκτες όγκου του ΑΕΠ από τη σκοπιά της παραγωγής,της δαπάνης και της κατανάλωσης προστίθενται ή αφαιρούνται πολλά στοιχεία,όπως οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί, η έρευνα και ανάπτυξη, οι λεγόμενες «θεσμικές μονάδες»(σ.σ. υπολογίστε, για παράδειγμα, το προϊόν που παράγει η «θεσμική μονάδα» τρόικα!),αλλά και τα «Μη Κερδοσκοπικά Ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά» (τα φιλόπτωχα ταμεία της ενορίας;). Το αποτέλεσμα αυτής της μαθηματικής διόρθωσης είναι ότι η αύξηση του ΑΕΠ όλη την περίοδο από το 1995 μέχρι το 2008 εμφανίζεται μεγαλύτερη και η μείωσή του από εκεί και μετά, κατά την εξαετία της ύφεσης,μικρότερη.Thats all.

Για να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει αυτή η μαθηματική διόρθωση αναφέρουμε το έτος με ρεκόρ ανάπτυξης,το 2006: σε ετήσια βάση,το ΑΕΠ αυξανόταν τότε κατά περίπου 6% με το παλαιό σύστημα υπολογισμού.Με το νέο σύστημα εκτινάσσεται στο 9%.Προφανώς η Ελλάδα συναγωνιζόταν την Κίνα σε αναπτυξιακό…πρωταθλητισμό και δεν το ξέραμε.

Η αξιολόγηση αυτής της διόρθωσης,που φαίνεται ότι διευκόλυνε τη Γερμανία (+0,12%) και τη Γαλλία (+0,3%) να αποφύγουν την καταγραφή ύφεσης το τελευταίο τρίμηνο του 2014,είναι θέμα των ειδικών.Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση επένδυσε πολλά στο να εμφανιστεί θετικό πρόσημο στη μεταβολή του ΑΕΠ ,για να σταθεί τόσο έναντι της κοινής γνώμης όσο και έναντι των δανειστών.Παρ’ότι αυτή η μεταβολή δεν έχει το παραμικρό αντίκρισμα σε οποιαδήποτε πτυχή της πραγματικής οικονομίας.Η αύξηση του ΑΕΠ είναι, πράγματι,σαν την ταυτότητα του νεκρού της Αμφίπολης.

Η συνέχεια στην εφημερίδα δρόμος της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ,Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014