Οι φασίστες του Frente Atletico δολοφονούν φίλαθλο από τη Γαλικία



Το όνομά του ήταν Francisco José Romero Taboada, γνωστός ως Jimmy, ο 43 χρονών φίλαθλος  της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια  που σκοτώθηκε σήμερα το πρωί στη Μαδρίτη από τους φασίστες της  Frente Atletico ,  οργάνωση της άκρας δεξιάς των φανατικών  της Ατλέτικο Μαδρίτης.

Οι δύο ποδοσφαιρικές ομάδες θα έπαιζαν στις 12 στο Vicente Calderon και στην πόλη έφτασαν  πολλοί οπαδοί της  Deportivo από τη Γαλικία. Παρά το θάνατο του θύματος στο νοσοκομείο San Carlos, από καρδιακή προσβολή, οι αθλητικές αρχές αποφάσισαν ότι το παιχνίδι έπρεπε να γίνει κάτι που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών.
Γύρω  στις 8:40  το πρωί μια μεγάλη ομάδα μελών του Frente Atletico  περίμενε να φτάσουν τα πούλμαν των οπαδών της Γαλικίας, και ειδικά αυτά των αντιφασιστών Riazor Blues , κοντά στο γήπεδο και τότε  η επίθεση  μεταβλήθηκε σε  πραγματική μάχη στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες  άτομα. Ανάμεσα τους  και  μέλη των αντιφασιστών φιλάθλων  Bukaneros (της ομάδας Ράγιο Βαγιεκάνο) και των Alkor Hooligans (της Alcorcon) που έφτασαν στην περιοχή για να δώσουν ένα χέρι στους Γαλικιανούς όταν μαθεύτηκε ότι εκεί τους περίμεναν  τα μέλη του Frente Atletico .

Ο Jimmy ξυλοκοπήθηκε και πετάχτηκε  από τους νεοναζί του Frente Atletico  στο ποτάμι Manzanares.Ανασύρθηκε από τους δύτες της πυροσβεστικής, αλλά λόγω της υποθερμίας, και του τραύματος στο κεφάλι  έπαθε  καρδιακή ανακοπή και δεν  επέζησε  παρά τις προσπάθειες των γιατρών.
 Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές  τουλάχιστον 11 άτομα προσκομίστηκαν σε νοσοκομεία, τρία από αυτά από τραύματα από μαχαίρι  και άλλα τρία με τραύματα στο κεφάλι.

 Δεκαπέντε άτομα συνελήφθησαν (πολλά από αυτά  ανήκουν στην ομάδα που δέχθηκε την επίθεση) και ενενήντα μέλη της ομάδας των ultras της Γαλικίας Riazor Blues  ταυτοποιήθηκαν  και επέστρεψαν  αμέσως στη Λα Κορούνια.
Η διοίκηση  της Ατλέτικο Μαδρίτης καταδίκασε «έντονα» αυτό που τα μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν σαν φιλονικία μεταξύ  οπαδών, αλλά λίγοι θυμούνται ότι στις 8 Δεκεμβρίου 1998, οι νεοναζί του Frente Atletico - ειδικά ο εξτρεμιστής  Ricardo Guerra - σε μια ανάλογη επίθεση δολοφόνησαν τον   αντιφασίστα Βάσκο φίλαθλο  Aitor Zabaleta, ο οποίος είχε πάει  στη Μαδρίτη από το Donosti για να παραακολουθήσει την Ρεάλ Σοσιεδάδ.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στην  επίθεση κατά των οπαδών της Ντεπορτίβο συνέβαλε και η απαθής στάση της Policia Nacional .Αυτό φαίνεται και από τον μικρό αριθμό των νεοφασιστών ultras της Ατλέτικο Μαδρίτης που συνέλαβε η αστυνομία.

[--->]