Κακήν κακώς




Τύνιδα – Ο Γάλλος φιλόσοφος Μπερνάρ-Ανρί Λεβί εκδιώχθηκε από την Τυνησία το Σάββατο το βράδυ 24 μόνο ώρες μετά την άφιξή του στη χώρα.
Ο Λεβί σκόπευε να παραμείνει στην Τυνησία μέχρι την Πέμπτη.
Η επίσκεψή του ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών σε ολόκληρη τη χώρα. Η συνδικαλιστική ομοσπονδία (UGTT), το Σάββατο ζήτησε να απελαθεί από τη χώρα καταγγέλλοντας τον "ως υποκινητή ταραχών και ότι  ενθαρρύνει το εμφυλιοπολεμικο κλίμα και την τρομοκρατία  στον Αραβικό Κόσμο".
Ο Λεβί το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας το πέρασε εγκλωβισμένος σε ένα ξενοδοχείο κοντά στην Τ

ύνιδα υπό στενή αστυνομική προστασία. 

Η κυβέρνηση αρνήθηκε ότι γνώριζε την επίσκεψη του, ενώ οι δικαστικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για την επίσκεψή του, χαρακτηρίζοντάς την ως "απειλή για τη δημόσια τάξη".
Ενημερωμένοι από τυνήσιους ακτιβιστές  στη Γαλλία, για την άφιξη του, δεκάδες Τυνήσιοι πήγαν, το βράδυ της Παρασκευής, στο διεθνές αεροδρόμιο Καρχηδόνα της Τύνιδας για να διαμαρτυρηθούν.

Η είδηση της άφιξής του εξαπλώθηκε ταχύτατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης . Στις τοποθετήσεις τους, οι Τυνήσιοι κατήγγειλαν την υποστήριξη του Λεβί στους τζιχαντιστές της περιοχής, το ρόλο του στον πόλεμο στη Λιβύη υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ και την τυφλή υποστήριξή του στο Ισραήλ.

Οι αρχές και τα πολιτικά κόμματα αρνήθηκαν οποιαδήποτε πρόθεση να συναντηθούν μαζί του. Καλά ενημερωμένες πηγές αποκάλυψαν στο
Middle East Online (MEO)  ότι  "ο Μπερνάρ Ανρί Λεβί βρισκόταν στην Τύνιδα για να συναντηθεί με πολιτικούς σχηματισμούς της Λιβύης. Ο Λεβί είναι γνωστό ότι διατηρεί στενούς δεσμούς με σχηματισμούς τζιχαντιστών της Λιβύης.

Η εφημερίδα Al Chourouq χαρακτηρίζει τον Λεβί ως "νονό των εμφυλίων πολέμων" στον αραβικό κόσμο και σημειώνει "Η επίσκεψή του στην Τύνιδα αποβλέπει στην πρόκληση ταραχών και την αποτυχία των επόμενων προεδρικών εκλογών.".

[--->] 

Το βίντεο της άφιξης του