Τουρκία. Τουλάχιστον 18 οι νεκροί σε συγκρούσεις Κούρδων και αστυνομίας



Gli scontri tra manifestanti curdi e polizia turca (Foto: AFP/GettyImages)
Τουρκία-Διαδηλώσεις συμπαράστασης με την αντίσταση των Κούρδων κατά του Isis σε ολόκληρη τη χώρα. Ο Ερντογκάν κατηγορείται ότι επιδιώκει την πτώση της συριακής πόλης Κομπάνι ώστε να επιτεθεί στη Δαμασκό. Η Άγκυρα βαρύνεται με την απελευθέρωση 180 τζιχαντιστών.


Ο στόχος της Άγκυρας γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρος, κάθε μέρα που περνάει: Να εισβάλλει στη Συρία και να ανατρέψει τον Άσαντ, και όχι να επιτεθεί στον ISIS. Ετσι, χθες ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε και πάλι τη θέση του περί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία, που θα απαγορεύει στα μαχητικά της Δαμασκού να σηκωθούν στον αέρα, και τη δημιουργία  ουδέτερης ζώνης για τη στρατιωτική εκπαίδευση της αντιπολίτευσης στον Ασαντ.

Με αυτή την έννοια, η κατάληψη της πόλης Κομπάνι από τους τζιχαντιστές, θα ήταν μια πολλή καλή δικαιολογία : η κατάληψη της πόλης,με μεγάλη στρατηγική σημασία, στα σύνορα με την Τουρκία, θα επιτρέψει στην πολιτοφυλακή του Αλ-Μπαγκντάντι τον έλεγχο όλου του διαδρόμου από το Χαλέπι μέχρι το προπύργιο των τζιχαντιστών τη Ράκκα, και  προς τα σύνορα με το Ιράκ. Με την πόλη Κομπάνι, ο  
ISIS θα αποτελέσει μια πραγματική απειλή για τη σταθερότητα της Τουρκίας. Γιαυτό και η Άγκυρα βιάζεται : χθες η Τούρκικη ηγεσία ζήτησε από το ΝΑΤΟ να καταρτίσει ένα σχέδιο για την άμυνα της Τουρκίας, σε περίπτωση επίθεσης των τζιχαντιστών. 
Η θέση του Ερντογάν έγινε πιο δύσκολη με τη γνωστοποίηση της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων με το Ισλαμικό Κράτος για να απελευθερωθούν οι 49 ομηροι, που είχαν αιχμαλωτίσει στη Μοσούλη τον Ιούνιο. Χθες, η Βρετανία ζήτησε διευκρινίσεις από την Άγκυρα για όσα γράφτηκαν στον Τύπο: 180 πολιτοφύλακες του Isis που, - απ’ότι φαίνεται – περιέθαλψαν τα τουρκικά νοσοκομεία απελευθερώθηκαν, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των 49 κρατούμενων, κάτι όμως που η Άγκυρα  αρνείται.

[--->] 

Ο «πόλεμος» εξαπλώνεται εντός της Τουρκίας 

 Ο Ερντογάν «χαιδεύει» το Ισλαμικό Κράτος και βρίσκεται αντιμέτωπος με την οργή της κουρδικής μειονότητας των 20 εκατομμυρίων

http://www.imerodromos.gr/kourd/