Αρίν Μιρκίν



 
Το όνομά της ήταν Αρίν Μιρκίν.Το πρόσωπό της στη φωτογραφία του Διαδικτύου εφηβικό,σχεδόν παιδικό.Στον ανθό,γιατί το κοριτσίστικο αυτό πρόσωπο έμοιαζε πραγματικά με λουλούδι.Πέθανε τη Δευτέρα υπερασπίζοντας την πατρίδα της,την κουρδική πόλη Κομπάνι,όπου τη στιγμή αυτή που γράφω συνεχίζονται οι οδομαχίες ανάμεσα στους υπερασπιστές και τους εισβολείς του «Ισλαμικού κράτους», που οι «λελογισμένοι» αμερικανικοί βομβαρδισμοί απέτυχαν ή τελικά απέφυγαν να αναχαιτίσουν.

Μετέδωσαν πως η Αρίν αυτοκτόνησε πυροδοτώντας   τα εκρηκτικά που είχε επάνω της παίρνοντας μαζί της άγνωστο αριθμό τζιχαντιστών.

Σχηματική διατύπωση,που ταυτίζει τη χειρονομία της με τις αθρόες αυτοκτονίες που οι φανατικοί του Ισλάμ πραγματοποιούν εδώ και χρόνια σε διάφορες γωνιές της Γης.

Η Αρίν δεν πήρε στον λαιμό της γυναικόπαιδα που ψώνιζαν σε κάποιο παζάρι της Βαγδάτης.

Δεν έσπειρε τον θάνατο στους ανυποψίαστους επιβάτες σε κάποιο σταθμό του μετρό της Μόσχας.

Παρά το νεαρό της ηλικίας της,ήταν διοικήτρια ομάδας των πεσμεργκά που υπερασπίζουν το Κομπάνι. 

Όταν μέσα στη μάχη είδε ότι δεν είχε άλλο τρόπο να σταματήσει έναν εχθρό που σταυρώνει και αποκεφαλίζει τους αιχμαλώτους και οδηγεί στα πορνεία του όσες γυναίκες δεν σφάζει, ενεργοποίησε τη χειροβομβίδα που είχε επάνω της και η ψυχή της πέταξε μαζί με τους επίδοξους βασανιστές και βιαστές της.Για όσους ψάχνουν για ιστορικά ανάλογα, ας ανατρέξουν στον Σαμουήλ στο Κούγκι και στον Καψάλη στο Μεσολόγγι.

Και για προχωρήσουμε πέρα από το συγκεκριμένο προσωπικό δράμα.Το Ισλάμ,εν ονόματι του οποίου εγκληματεί το,οπλισμένο με αμερικανικά όπλα που πήρε από τον στρατό του Ιράκ, «Ισλανικό κράτος»,είναι η θρησκεία του ενός έκτου, τουλάχιστον, της ανθρωπότητας.Γενική του άποψη είναι ότι θρησκεία και κράτος οφείλουν να συμπίπτουν και ότι το εκκοσμικευμένο κράτος της Δύσης του είναι κάτι ξένο.
Στην άποψη όμως αυτή υπάρχουν πολύ σημαντικές διαβαθμίσεις και διαφοροποιήσεις.Στο Ιράκ του Σαντάμ και στη Συρία του Ασαντ,τα ολοκληρωτικά καθεστώτα ανέχονται παρ’όλα αυτά τη θρησκευτική διαφορά.
Στο Κουρδιστάν ωστόσο,που είναι επίσης μουσουλμανικό, η διαφορά αυτή γίνεται πολύ πιο φανερή και πολιτικά σημαντική.Τη στιγμή αυτή η κουρδική αυτόνομη περιοχή του Βόρειου Ιράκ είναι το καταφύγιο εκατοντάδων χιλιάδων χριστιανών Αράβων όλων των δογμάτων καθώς και πιστών άλλων,μη μουσουλμανικών θρησκειών. Μια πολύ σημαντική προσπάθεια πρέπει να αναληφθεί από όλους τους πραγματικά δημοκρατικούς ανθρώπους της Ευρώπης,αν μπορεί ακόμα να μιλάμε για δημοκρατία σήμερα,για να περιφρουρήσουμε αυτό το μεσανατολικό καταφύγιο της ανεξιθρησκείας.Ομως αυτές τις τραγικές ώρες πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Αρίν Μιρκίν πέθανε για κάτι παραπάνω από την προσωπική της τιμή και τη σωτηρία του Κομπάνι.Για κάτι που δεν είναι μετρήσιμο με τα δικά τους μέτρα.

Της Πέπης Ρηγοπούλου, από τη στήλη Τρίτη ματιά της Εφημερίδας των Συντακτών,Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014
 -----------------

Στο barikat.gr/ το κείμενο  :  ISIS και πόλεμος στο Ιράκ: 30 σημεία από τους Wu Ming