Η Μακάμπι (πρέπει να) είναι ανεπιθύμητη στην Ελλάδα

Φωτογραφία που ανάρτησε οπαδός στην επίσημη σελίδα της Μακάμπι Τελ Αβίβ στο facebook στις 30 Ιουλίου 2014. Δεν σβήστηκε από τους διαχειριστές.
Φωτογραφία που ανάρτησε οπαδός στην επίσημη σελίδα της Μακάμπι Τελ Αβίβ στο facebook στις 30 Ιουλίου 2014. Δεν σβήστηκε από τους διαχειριστές.

Την ώρα που και πάλι η Γάζα βομβαρδίζεται, η Μακάμπι Τελ Αβίβ θα έπρεπε να μην μπορεί να παίξει μπάλα στην Ελλάδα με τον Αστέρα Τρίπολης την Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014. Την ώρα που η Γάζα βομβαρδίζεται, οι οπαδοί της Μακάμπι θα έπρεπε να χάσουν την πολυτέλεια να ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και να στερηθούν τη χαρά να πανηγυρίσουν μια πιθανή νίκη. Την ώρα που η Γάζα βομβαρδίζεται, ο  «αθλητικός πρεσβευτής» του κράτους απαρτχάιντ του Ισραήλ θα έπρεπε να αισθάνεται παρίας και απόβλητος. Την ώρα που η Γάζα βομβαρδίζεται, οι οπαδοί και οι παίκτες της Μακάμπι θα έπρεπε να φοβούνται ότι το ματς μπορεί να μην αρχίσει ή να διακοπεί από συνθήματα και σημαίες που θα βροντοφωνάζουν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και μέχρι τότε «ελεύθερος» κανείς σας και να μάθουν ότι στην Ελλάδα οι άνθρωποι είναι στο πλάι του παλαιστινιακού λαού.



Η Μακάμπι είτε στην ποδοσφαιρική είτε στη μπασκετική εκδοχή της συνιστά απόλυτα νομιμοποιημένο στόχο του κινήματος για Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεις (BDS) εναντίον του Ισραήλ, την προώθηση του οποίου ζητά από το 2005 το σύνολο της παλαιστινιακής κοινωνίας. Συνιστά απόλυτα νομιμοποιημένο στόχο λόγω του ρόλου που της έχει αποδώσει το Κράτος-Απαρτχάιντ του Ισραήλ και τον οποίο έχει συνειδητά υιοθετήσει και δεν είναι άλλος από το ρόλο του «πρεσβευτή».
Η Μακάμπι είναι ένας πρέσβης πολιτισμού, αθλητισμού, επιδόσεων, αποτελεσματικότητας και φιλανθρωπίας ενός κράτους που διαπράττει σφαγές. Έτσι την βλέπει η πολιτική ηγεσία και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο φοβάται και καταστέλλει τις προσπάθειες του μποϊκοτάζ της. Αυτός είναι και ο λόγος που το μποϊκοτάζ της είναι τώρα πιο επιτακτικό παρά ποτέ άλλοτε.

Το Ισραήλ ασκεί πολιτική μέσω της Μακάμπι

Το Μάιο του 2014 ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υποδέχτηκε τα μέλη της ομάδας μπάσκετ Μακάμπι Τελ Αβίβ [πλέον ονομάζεται Μακάμπι Ηλέκτρα Τελ Αβίβ] μετά τη νίκη τους στο πρωτάθλημα της Ευρωλίγκας και την επιστροφή τους στο Ισραήλ, όχι οπουδήποτε αλλού, αλλά  στο υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ.

Ο Νετανιάχου είπε τότε στον προπονητή της ομάδας Ντέιβιντ Μπλατ «έχουμε κάτι κοινό. Αυτό είναι το πρώτο σου πρωτάθλημα Ευρωλίγκας ως προπονητή και είναι το πρώτο μου ως πρωθυπουργού …  

Φέρατε τεράστια τιμή στη χώρα … Φέρατε τεράστια τιμή στο Ισραήλ. Σας λέω ότι ήταν αναζωογονητικό για όλους τους Ισραηλινούς. Θέτετε ένα παράδειγμα. Σας ευχαριστώ».

Και ο  Ντέιβιντ Μπλατ απάντησε «κύριε πρωθυπουργέ, σας ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνετε εδώ. Μέρος της αποστολής μας στη Μακάμπι είναι να εκπροσωπούμε το έθνος, να φέρνουμε τιμή και χαρά σε όλους ανεξαιρέτως, να προσπαθούμε να θέσουμε το παράδειγμα».

Στις 3 Αυγούστου 2014, ο πρώην πλέον προπονητής της Μακάμπι Τελ Αβίβ Ντέιβιντ Μπλατ όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ στη Γάζα, δήλωσε: «Τον υποστηρίζω απόλυτα. Κατά τη γνώμη μου, αυτός ο πόλεμος είναι δικαιολογημένος. Λυπάμαι γι’ αυτό που συμβαίνει στη Γάζα, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έπρεπε να δράσουμε για την ειρήνη στο Ισραήλ και για να ζήσουμε μια για πάντα ειρηνικά».

Ο Αμερικανο-Ισραηλινός προπονητής Ντέιβιντ Μπλατ, που πήγε στο Ισραήλ το 1979 και έζησε εκεί σχεδόν ολόκληρη την καριέρα του ως παίκτης και ως προπονητής, το 2013 σε ερώτηση σχετικά με την πολιτική είχε δηλώσει: «Πολιτική; Όχι. Αλλά έχω ένα ειλικρινές ενδιαφέρον για τις διεθνείς σχέσεις. Πάντοτε έλεγα ότι στην επόμενη ζωή μου, ή ίσως στην επόμενη δουλειά μου, θα ήθελα πολύ να δουλέψω με κάποια ιδιότητα στο διπλωματικό σώμα». Και συμπληρώνει ότι έχει εκπροσωπήσει το Ισραήλ ως ιδιώτης και ως προσωπικότητα από υψηλές προπονητικές θέσεις στη Ρωσία, την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία.

Επανερχόμενοι στην εκδήλωση εκείνη του Μαΐου 2014 στο υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ για τη νίκη της Μακάμπι στο πρωτάθλημα της Ευρωλίγκα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα λόγια του πρόεδρου της Μακάμπι Τελ Αβίβ Shimon Mizrahi. «Θα ήθελα να πω λίγα λόγια. Νομίζω ότι σ’ αυτά που είπατε εδώ υπάρχουν και πράγματα που σχετίζονται με την πολιτική, δηλαδή η δύναμη της υπομονής και της ανοχής, της επιμονής, της αφοσίωσης και του ομαδικού πνεύματος, που είναι το μαχητικό πνεύμα σε μονάδες με τις οποίες είστε εξοικειωμένος [ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν διοικητής ομάδων της ελίτ μονάδας κομάντο του ισραηλινού στρατού Sayeret Matkal], προς λύπη μας το ίδιο και ο αποθανών αδελφός σας … [Ο Γιονατάν Νετανιάχου 1946-1976, μεγαλύτερος αδελφός του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ήταν διοικητής στην ίδια ελίτ μονάδα κομάντο Sayeret Matkal και ο μοναδικός Ισραηλινός στρατιώτης που σκοτώθηκε κατά την Επιχείρηση Εντέμπε στην Ουγκάντα το 1976]. «Θυμάμαι αυτό που έλεγε ο αποθανών πρόεδρος Chaim Herzog, ότι η Μακάμπι είναι ο καλύτερος πρεσβευτής του Κράτους του Ισραήλ. Προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε κι εσείς θα συνεχίσετε να είστε ηγέτης μας για πολλά χρόνια στο μέλλον».

Η Μακάμπι και το «φιλανθρωπικό κοινωνικό» της έργο

Στην επίσημη ιστοσελίδα της ποδοσφαιρικής Μακάμπι Τελ Αβίβ αναφέρεται ότι η ομάδα στο πλαίσιο του κοινωνικού της έργου έχει επικεντρωθεί σε τρεις οργανισμούς, εκ των οποίων ο ένας είναι το “Educating for Excellence” και ο άλλος το “Appleseeds”.
Στο τελευταίο newsletter της Educating for Excellence γράφει μεταξύ άλλων:
Το newsletter της E4E
Το newsletter της E4E

«Αγαπητέ φίλε του Ε4Ε,
σου γράφουμε σήμερα για να μοιραστούμε μερικές από τις σκληρές προκλήσεις και τις ειδικές συνθήκες υπό τις οποίες εργάζεται και στις οποίες ανταποκρίνεται η Ε4Ε κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες του πολέμου. Αναπόφευκτα όλοι επηρεαζόμαστε από τον πόλεμο, ως εκπαιδευτικοί που ανησυχούμε για τα παιδιά του Ε4Ε σε όλο το έθνος, καθώς σπουδαστές και απόφοιτοι του Ε4Ε υπηρετούν στην πρώτη γραμμή και ευχόμαστε την ασφαλή επιστροφή τους. … Πανεθνικά, τα παιδιά και το προσωπικό της Ε4Ε εργάστηκαν εθελοντικά όλη την εβδομάδα για να στείλουν πακέτα και γράμματα στους στρατιώτες του IDF. … Προσευχόμαστε για την ασφαλή επιστροφή των στρατιωτών μας και για ημέρες ειρήνης».
Η Appleseeds, που συνεργάζεται με όλη την αφρόκρεμα των εταιρειών τεχνολογίας, αναφέρει και δύο άλλους συνεργάτες στην επίσημη ιστοσελίδα της, το Jewish Agency και το United Israel Appeal.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Jewish Agency αναφέρεται:
«Από το 1929 το Jewish Agency για το Ισραήλ εργάζεται για να διασφαλίσει ένα ζωντανό εβραϊκό μέλλον. Συντελέσαμε στην ίδρυση και την οικοδόμηση του Κράτους του Ισραήλ και συνεχίζουμε να είμαστε ο κυρίαρχος δεσμός ανάμεσα στο Εβραϊκό κράτος και τις απανταχού εβραϊκές κοινότητες. Αυτή η παγκόσμια συνεργασία μας έχει καταστήσει ικανούς να ανταποκρινόμαστε στις μεγαλύτερες προκλήσεις του Εβραϊκού Λαού σε κάθε γενιά.
Σήμερα, ενώνουμε την παγκόσμια εβραϊκή οικογένεια, φέρνουμε τους Εβραίους στο Ισραήλ και το Ισραήλ στους Εβραίους, παρέχοντας την ουσιαστική δέσμευση του Ισραήλ και τη διευκόλυνση της Aliyah [η Aliyah είναι η μετανάστευση των Εβραίων από τη διασπορά στο Ισραήλ]».
Στην ιστοσελίδα του United Israel Appeal αναφέρεται: «Από το 1920 το Keren Hayesod – United Israel Appeal (the Foundation Fund) στάθηκε στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης και της προόδου του Ισραήλ. Η ιστορία του είναι άρρηκτα συνδεμένη με εκείνη του Κράτους του Ισραήλ και του Σιωνιστικού κινήματος.

Στις 18 Αυγούστου 2014 το Jewish Press φιλοξενεί στο Guest Blog την ανακοίνωση που εξέδωσε η ισραηλινή ομάδα μπάσκετ Μακάμπι Χάιφα την ίδια μέρα σχετικά με τη συμμετοχή της σε τέσσερα παιχνίδια με ομάδες του NBA στις ΗΠΑ, στις 15, 17, 18 και 22 Οκτωβρίου 2014.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η ομάδα σε κάθε πόλη της περιοδείας θα παίξει φιλανθρωπικά παιχνίδια μπάσκετ για κλινικές για παιδιά.

Αναφέρεται επίσης ότι το φιλανθρωπικό πρόγραμμα της Μακάμπι Χάιφα “Haifa Hoops for Kids” αποτελεί κοινή πρωτοβουλία της ομάδας και του Jewish Federation του Greater MetroWest New Jersey, ένας από τους τέσσερις κύριους συνεργάτες του οποίου είναι το Jewish Agency.

Ο τίτλος υπό τον οποίο αναρτήθηκε αυτή η ανακοίνωση είναι «Σκορ! Χωρίς μπάλα το BDS». Πράγμα που μας πάει στο επόμενο ζήτημα.
Φωτογραφία που ανάρτησε οπαδός στην επίσημη σελίδα της Μακάμπι Τελ Αβίβ στο facebook στις 20 Ιουλίου 2014 με την οποία ζητάει δωρεές για τον ισραηλινό στρατό. Δεν σβήστηκε από το διαχειριστή.
Φωτογραφία που ανάρτησε οπαδός στην επίσημη σελίδα της Μακάμπι Τελ Αβίβ στο facebook στις 20 Ιουλίου 2014 με την οποία ζητάει δωρεές για τον ισραηλινό στρατό. Δεν σβήστηκε από το διαχειριστή.

Φοβάται το Ισραήλ ένα μποϊκοτάζ εναντίον της Μακάμπι;

Σε άρθρο της Jewish Week το Μάιο του 2014 ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ δηλώνει ότι ένα μποϊκοτάζ του Ισραήλ αποτελεί τη σημαντικότερη απειλή για την ισραηλινή οικονομία. Συμπληρώνει ωστόσο ότι ένα μποϊκοτάζ δεν θα έπληττε μόνο οικονομικά το Ισραήλ, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει και στην απαγόρευση της ισραηλινής ομάδας μπάσκετ Μακάμπι Τελ Αβίβ από το ευρωπαϊκό τουρνουά.
Στο ίδιο άρθρο ο Gerald Steinberg, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Bar-Ilan αναφέρει ότι το BDS είναι «πολύ ευρύτερο του οικονομικού ζητήματος». Απομονώνει τους Ισραηλινούς με διάφορους τρόπους, σημειώνει, «όταν γίνεται συζήτηση για εγκλήματα πολέμου και κατοχή, μπορεί να κάνουν το Ισραήλ να φαίνεται σαν μια χώρα λεπρών, απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο και σαν ένα κράτος απαρτχάιντ».
Πιο καθησυχαστικός ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Συνόδου των Προέδρων των Σημαντικών Αμερικανικών Εβραϊκών Οργανισμών, Malcolm Hoenlein, λέει ότι ο οργανισμός του έχει μια εθνική ομάδα δράσης για το BDS στην οποία συμμετέχουν πάνω από 50 οργανώσεις. «Την αναδιοργανώσαμε για να είναι πιο αποτελεσματική στο επόμενο στάδιο της μάχης … αναπτύσσουμε επίσης μια εκστρατεία με κινηματογραφικούς αστέρες και ηθοποιούς με τους οποίους μπορεί να ταυτιστεί η νεολαία».

Το κίνημα BDS και οι αλληλέγγυοι στον παλαιστινιακό λαό επιβεβαιώνουν τους φόβους του Ισραήλ για τη Μακάμπι (και όχι μόνο)

Ισπανία – Αύγουστος 2014
Ισπανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι οπαδοί επτά ερασιτεχνικών ομάδων επρόκειτο να ζητήσουν στις 6 Αυγούστου 2014 από την Ευρωλίγκα τον αποκλεισμό της Μακάμπι Ηλέκτρα Τελ Αβίβ (μπάσκετ) ως τιμωρία για το βομβαρδισμό της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό. Με σύνθημα «Μην παίζετε με μια αιματοβαμμένη μπάλα» εκπρόσωποι των ομάδων αυτών επρόκειτο να παραδώσουν στις 6/8/2014 ένα μανιφέστο που θα ζητά τον αποκλεισμό της Μακάμπι από την Ευρωλίγκα. Οι επτά ερασιτεχνικές ομάδες είναι οι:
Sang Culé y Dracs 1991 (FC Barcelona), Indar Baskonia (Laboral Kutxa Baskonia), Demencia (Tuenti Móvil Estudiantes), Impresentables (Tuenti Móvil Estudiantes), Zona Norte (Rio Natura Monbus Obradoiro), Zona Roja (La Bruja de Oro Manresa) και Fuenlabrada Blues (Baloncesto Fuenlabrada).

ΑυστρίαΙούλιος 2014
Το ποδοσφαιρικό ματς του Σαββάτου 26/7/2014 στην Αυστρία ανάμεσα στη Μακάμπι Χάιφα και την Πάντερμπορν μεταφέρθηκε στην πόλη Λέογκανγκ του Σάλτσμπουργκ, καθώς η πόλη Kirchbichl, περίπου 60 χλμ πιο μακριά αρνήθηκε να φιλοξενήσει το ματς για λόγους ασφαλείας, ύστερα από τις αντι-ισραηλινές διαμαρτυρίες που διέκοψαν το τελευταίο παιχνίδι της ισραηλινής ομάδας στη χώρα. Ο νέος τόπος διεξαγωγής του ματς είναι το Λέογκανγκ στην επαρχία του Σάλτσμπουργκ, όπου βρίσκεται και το γήπεδο προπονήσεων της Μακάμπι Χάιφα.
Στο προηγούμενο παιχνίδι, διαδηλωτές ενάντια στη στρατιωτική επίθεση στη Γάζα εισέβαλαν στο χώρο του γηπέδου στο φιλικό παιχνίδι της Μακάμπι Χάιφα εναντίον της Λιλ στην αυστριακή πόλη Bischofshofen, και το ματς διακόπηκε πέντε λεπτά πριν το τέλος του. Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 20 τουρκικής καταγωγής Αυστριακοί νεολαίοι μπήκαν στο γήπεδο με παλαιστινιακές σημαίες και αντι-ισραηλινά πλακάτ φωνάζοντας συνθήματα για τη Γάζα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και τους παίκτες της Μακάμπι, χωρίς ωστόσο ν΄αναφερθούν τραυματίες.

Ισπανία – Φεβρουάριος 2013
Το κόμμα των Βάσκων υποβάλει αίτημα για μποϊκοτάζ εναντίον της Μακάμπι
Το πολιτικό κόμμα των Βάσκων Bildu υπέβαλε στις 20 Φεβρουαρίου 2013 αίτημα στο συμβούλιο της πόλης Gasteiz ζητώντας από την πόλη να μην παράσχει τις δημοτικές της υπηρεσίες για τη διεξαγωγή του παιχνιδιού μπάσκετ της 28ης Φεβρουαρίου ανάμεσα στη Μπασκονία και τη Μακάμπι. Η Gasteiz είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη Χώρα των Βάσκων της Ισπανίας. Το Bildu είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στην περιοχή, πρόκειται για ένα αριστερό κόμμα συνεργασίας που συγκέντρωσε το 26% στις τοπικές εκλογές του 2011.
Το αίτημα αυτό μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Στις 9 Ιανουαρίου 2009, κατά τη διάρκεια των τραγικών εβδομάδων που ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε την «Επιχείρηση Χυτό Μολύβι», η ομάδα μπάσκετ Μακάμπι Τελ Αβίβ, ανάρτησε στην ιστοσελίδα της μια αναφορά που υποστήριζε και νομιμοποιούσε τη στρατιωτική επιχείρηση. Η ανάρτηση έγινε τη στιγμή που τρεις από τους αστέρες της ομάδας, οι Lior Eliyahu, Omri Casspi, και Marcus Fizer  επισκέπτονταν στρατιώτες του ισραηλινού στρατού σταθμευμένους στη Λωρίδα της Γάζας, δίνοντάς τους δώρα, υπογράφοντας αυτόγραφα και κουβεντιάζοντας φιλικά μαζί τους, ενώ μόλις 300 μέτρα πιο μακριά ο ίδιος στρατός ψέκαζε με λευκό φώσφορο τον ανυπεράσπιστο πληθυσμό της Γάζας …

Βρετανία – Αύγουστος 2014
Η «Κόκκινη Κάρτα στον Ισραηλινό Ρατσισμό» ζητά από την UEFA να αποκλειστεί η (Δυτική) Ιερουσαλήμ από τη φιλοξενία του EURO 2020
Στις 19 Σεπτεμβρίου 2014, η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA θα αποφασίσει που θα πραγματοποιηθούν τα 13 τουρνουά του EURO 2020. Στις 11 Αυγούστου 2014, η «Κόκκινη Κάρτα στον Ισραηλινό Ρατσισμό» ζήτησε από την UEFA να αποκλειστεί η (Δυτική) Ιερουσαλήμ από τη φιλοξενία του EURO 2020 με επιστολή που έστειλε στα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής, όσο και σε όλες τις άλλες ενώσεις μέλη της UEFA. Η συλλογικότητα «Κόκκινη Κάρτα στον Ισραηλινό Ρατσισμό»  προωθεί μεταξύ άλλων την ηλεκτρονική αίτηση για την αναστολή της ιδιότητας του μέλους της Εθνικής Ομάδας Ισραήλ στη FIFA μέχρι το Ισραήλ να σεβαστεί τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο.


Αντί επιλόγου
 Όπως εύστοχα σημείωσε η γεννημένη και μεγαλωμένη στη Γάζα Rana Baker, υπάρχει μια μέθοδος αντίστασης που σχετίζεται λιγότερο με τις απώλειες και περισσότερο με την υπονόμευση των προνομιακών δομών μέσα σ’ ένα αντιαποικιοκρατικό πλαίσιο. Η Ισραηλινή Εβραϊκή κοινή γνώμη πρέπει να κατανοήσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ασφάλεια μέχρι να στρέψει την οργή και τη δυσαρέσκειά της στο ίδιο της το προνόμιο υπεροχής και στο ιδεολογικό σύστημα που είναι ενσωματωμένο/ενσαρκωμένο στην ισραηλινή κυβέρνηση, αριστερή, κεντρώα, ή δεξιά.

Όπως έγραψε η Susan Abulhawa, «Αν αυτή η ελάχιστη διασάλευση της κανονικότητας της ζωής στο Ισραήλ είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, τότε αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε. Αν το περισσότερο που μπορούν να κάνουν οι Παλαιστίνιοι είναι το να καταστήσουν άβολο για ένα ισραηλινό ζευγάρι να απολαύσει μια μέρα στην παραλία, στο γυμναστήριο και στις καφετέριες, ενώ ξεσκίζουν τα κορμιά των παιδιών μας, τότε αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε».
Στους Παλαιστινίους αντιστοιχεί το κίνημα της ένοπλης αντίστασης στην κατοχή, στο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης αντιστοιχεί το δυνάμωμα του BDS σε ύψη αντίστοιχα εκείνων στα οποία έφτασε το Μποϊκοτάζ ενάντια στο Απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής οδηγώντας το στην κατάρρευση. Στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων;
Γ.Μ.
Μέλος του Συλλόγου Ιντιφάντα

[--->]